Öngyilkosságra kényszerítik a rákos sejteket a legerősebb rákellenes fűszerek

 

Egyre több kutatás foglalkozik némely fűszer rákellenes hatásával. A különféle fűszereket a történelem során mindig is nagy becsben tartotta az emberiség.

 

Míg egykor legendás felfedezők szelték át az óceánokat, hogy hozzájussanak az ízük mellett színező- és sok esetben tartósítóanyagként is értékesnek számító fűszerekhez, ma egészségügyi hatásaik állnak a középpontban, tudósok garmadája igyekszik minél több adattal szolgálni arra vonatkozóan, miként segíthetnek a betegségek megelőzésében.

 

Az utóbbi időben a fűszerek rákmegelőző hatásaira is egyre nagyobb figyelem irányul, számos kutatás világított rá antioxidáns, immunerősítő, gyulladásgátló és sejtregeneráló tulajdonságaikra, valamint a sejtanyagcserében és az apoptózisban játszott szerepükre.

 

Fűszerek a rák ellen

Az apoptózis azt a programozott sejthalált jelenti, melynek során a feleslegessé vált sejtek egyfajta öngyilkosságot követnek el. A rákos sejtek ennek hiánya vagy hibája miatt indulnak korlátlan szaporodásnak, létrehozva az egyre növekvő tumorokat.

 

Számos fűszer létezik, mely segítség lehet az apoptózis elősegítésében, és lényeges szerepe lehet a rákos folyamatok megelőzésében is, melyek a következők:

●   A csípős paprikában található kapszaicin az egyik legerősebb apoptózist elősegítő hatóanyag. A csípős ételekkel azonban vigyázni kell, nagy mennyiségben fogyasztva károsak lehetnek az emésztőrendszerre.

 

 

●   A kurkumának szintén gyulladáscsökkentő hatása van, elősegíti az apoptózist, erősíti az immunrendszert.

●   A szegfűszeg rengeteg bioaktív anyagot tartalmaz, és bár még sok kutatásra van szükség, valószínűsítik, hogy a jövőben komoly szerepet kaphat az emésztőrendszeri rák elleni küzdelemben.

●   A kapornak kiemelt szerepe van a szervezet méregtelenítésében, illetve a rákos folyamatokhoz vezető szabad gyökök elleni küzdelemben.

●   A sáfránynak is kiemelt szerepe lehet kutatások szerint az apoptózisban, a tumorok növekedésének meggátolásában.

●   A szív fűszereként emlegetett kardamom is gazdag gyulladáscsökkentő, rákellenes hatóanyagokban.

●   A gyömbér a benne található gingerol nevű hatóanyagnak köszönhetően segíti elő az apoptózist.

●   A koriander szintén az egyik legerősebb antioxidáns, immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatású fűszer.

●   A fahéj főként az emésztőrendszeri rákos folyamatok ellen lehet hatékony, képes például csökkenteni a gyomorrákért is felelős Helicobacter pylori nevű baktérium mennyiségét.

●   A kömény a rákos megbetegedések típusainak széles körétől védhet, korántsem csak az emésztőrendszerre van hatással.

 

Ezek a fűszerek hatékonyan harcolnak a rákkal és stabilizálják szervezeted állapotát. Akiknél még nem diagnosztizáltak rákot, segíthetnek a megelőzésben ezek a fűszerek, de mint láttuk, számos egészségi előnnyel bírnak, kár lenne kihagyni őket az étrendedből.


NEKED AJÁNLJUK
A citromfű a hosszú élet titka
  A gyógynövények általában kevésbé gyorsan, ellenben megbízhatóan és mértékletesen fejtik ki áldásos hatásukat. Rendszeres fogyasztásuk elősegíti...
TOVÁBB
A Föld ásványanyagokban leggazdagabb gabonája a köles
  A köles a zabhoz hasonlóan a toklászosok családjába tartozik, eredeti őshazája India. Az egyik legősibb kultúrnövény. Németországban már a Krisztus...
TOVÁBB
A petrezselyem, a zeller és a kamilla közös titka a rák elleni harcban
  Sok mindent tudunk az egészséges étkezésről. Epidemiológiai tanulmányok sora talál szoros összefüggést bizonyos típusú étkezési szokások és a jobb...
TOVÁBB
Természetes antibiotikum a grapefruit mag kivonat
  A grapefruit egyre inkább divatos gyümölcs, egyre többen bizonyosodnak meg hatékony egészségmegőrző hatásáról, de tudjuk-e, hogy többek között segít a...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
A lila édesburgonya fogyasztásának előnyei
  Az édesburgonya egy csodálatos zöldség, melyből sokkal többet kellene mindenkinek fogyasztani....
A séta egészségügyi előnyei, amelyeket mindenkinek tudnia kell!
  Napi 30-45 perc séta segíthet az Alzheimer-kór elleni csatában, javítja az izomtónust,...
A világ legegészségesebb fűszerei, amelyek kíváló gyógynövények is
  Az Eating Well című amerikai táplálkozási magazin dietetikusa szerint a fűszerek...
Miért olyan veszélyes a magas húgysavszint?
  Több tanulmány szerint a magas húgysavszint önálló rizikófaktornak bizonyult mindkét nemben,...

Címkék