A lila édesburgonya fogyasztásának előnyei

 

Az édesburgonya egy csodálatos zöldség, melyből sokkal többet kellene mindenkinek fogyasztani. A lila húsú édesburgonyának harmonikusabb az íze, emellett természetesen antioxidáns-tartalma sem elhanyagolható. A lila édesburgonya nagy mennyiségben tartalmaz antociánokat, amelyek segítik az emésztést és gyulladáscsökkentő hatásúak.

 

Nem minden édesburgonya narancsos színű, a bőre lehet fehéres, sárgás, barnás, pirosas, rózsaszínes és lilás is. Minden szín más-más tápanyagot rejthet. A lila színű édesburgonya előnye, hogy igen nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és remek gyulladáscsökkentő.

 

Ha az édes burgonyára gondolunk azonnal elképzeljük a narancsszínű húsukat és az édes ízüket. Ennek ellenére van egyfajta lila húsu édesburgonya is.

 

Biológiai szempontból a narancssárga húsú burgonya és a lila húsú burgonya nincs biológiai kapcsolatban a hagyományos burgonyával.

 

Milyen gyógyhatásai vannak a lila édesburgonyának?

●   Az édesburgonya lila színéért az antocianin felelős. Ez egy olyan tápanyag, amely kedvező hatással van a látás funkcióira is.

●   A lila édesburgonya csökkenti a vércukorszintet, ezért hasznos a cukorbetegek étrendjében.

●   A lila édesburgonya fogyasztása megvédi és javítja a máj egészségét, megakadályozza a krónikus májbetegséget.

 

 

●   Segít a testnek megszabadulni a húgysavtól, így megakadályozza a köszvény kialakulását.

●   Jótékony hatással van az agyra.

●   Olyan antioxidánsokat, például flavonoidokat tartalmaz, amelyek elősegítik szervezetünket megszabadulni a méreganyagoktól.

●   Antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.

●   Védi a vesét. A lila édesburgonya fogyasztása hozzájárul a vesék egészségének megőrzéséhez.

●   A lila édesburgonyában lévő antocianin javítja a memóriaképességét.

 

Bátran kijelenthetjük, hogy elég drága élelmiszerről van szó. Azonban aki teheti bátran próbálkozzon vele kertjében. Nem jelent nagy fáradtságot, de nagyon nagy öröm a saját édesburgonya fogyasztása.

Ugyan úgy kell termeszteni, mint a narancssárga unokatestvérét. A palántanevelés kezdetének ideális időpontja a február vége. 

 

Az alábbi linkre kattintva megtudhatod, hogy hogyan termesztheted saját magad.

Édesburgonya – avagy batáta termesztése kertedben

 


NEKED AJÁNLJUK
Ezért egyél sok lilahagymát
  A lilahagyma rengeteg pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Rengeteg betegségtől óvod meg magad, ha...
TOVÁBB
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben hozzájárulunk egészségünk megőrzéséhez.   Az újhagyma fogyasztása...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...
Élesztőmentes kovászos kenyér kenyérlisztből
  A kovászos kenyér az emberi szervezetre jótékony hatással van. Nincs benne adalékanyag...
A B13-vitamin, vagyis az orotsav nagyobb dózisban orvosságként fejti ki hatását!
  A B13-vitamin, más néven orotsav egy olyan vitamin, amely alig ismert, ennek ellenére részt...

Címkék