Az édesgyökérnek mértékletes melegsége vagyon, és tiszta hangot ad az embernek, bármily módon is fogyasszák, szelíddé (elnézővé) teszi az elmét és megvilágosítja a szemeket, és meglágyítja a gyomrot az emésztéshez. De a szellemükben betegeknek is sokat használ, ha gyakran eszik, mert feloldja a mérget, ami az agyban van. (Hildegard von Bingen – Füvek könyve)
A növény gyökere és tarackja értékes gyógyhatású anyagokat tartalmaz. A kínai Shennong gyógynövénykönyv, amelyben körülbelül 2000 évvel ezelőtt több mint 360 növényi orvosságot soroltak föl, az édesgyökeret “kiváló” orvosságnak minősíti, ami a könyv osztályozása szerint azt jelenti, hogy hosszú időn át minden mérgező hatás nélkül szedni lehet. Culpeper a füveskönyvében a “rekedtség elleni kitűnő szernek” nevezi.
Az újabbkori vizsgálatok kiderítették, hogy az édesgyökér fő hatóanyaga, a glicirrhizin, egy a szaponinok csoportjába tartozó vegyület, amely gyulladáscsökkentő, nyálkaoldó, emésztést serkentő hatású.
Az édesgyökér kivonata enyhíti az allergiás tüneteket, a gyomorfekély okozta panaszokat, a hólyag- és vesebántalmakat.
Gyulladáscsökkentő hatása következtében régóta használják reumás bántalmak elleni orvosságként: ma már ismeretes, hogy serkenti két gyulladás gátló szteroid, a kortizon és az aldoszteron képződését a szervezetben.
Japán kutatók azt vizsgálják, hogy mennyiben lehetne az édesgyökérben található glicerrhetinsavat a rák kezelésében felhasználni. Hasonló céllal folynak az Egyesült Államokban is kutatások, ahol az édesgyökér egyes vegyületeinek a ráksejtek növekedésére kifejtett gátló hatását tanulmányozzák.
Más vizsgálatokban a fogszuvasodás elleni hatásos anyagokat keresnek az édesgyökérben.
Az édesgyökér gyógyászati felhasználása
● Mérsékli a gyomorfekély okozta fájdalmat.
● Enyhíti a húgyúti bántalmakat.
● Jó nyálkaoldó és köptető hatása következtében csökkenti a meghűlés okozta légúti pangást.
● Megszünteti a torokfájást és a rekedtséget.
● Csillapítja az ízületi gyulladással járó ízületi merevséget és fájdalmat.
● Csökkenti a rákos sejtek szaporodását.
● Megakadályozza a fogszuvasodást.
● Gyógyszerekben és teakeverékekben jó ízjavítóként használják.
Hogyan fogyasszuk?
Kapszulaként: Naponta legfeljebb 3-szor 1 kapszulát szedjünk.
Teaként: A gyökérből teát is készíthetünk. Csészénként egy-másfél gyökeret leforrázunk és fontos, hogy 15 percig állni is hagyjuk, majd leszűrjük. Arra mindenképp figyeljünk, hogy a nyálkatartalom megőrzése érdekében célszerű a gyökeret langyos vízzel felönteni és csak rövid ideig főzni. A gyökérből készült főzet naponta háromszor, az étkezések után fogyasztandó, egy-egy csészével. Légúti hurut esetén kiváló gyógymód. Arra viszont figyeljünk, hogy egy-két hétnél tovább egyhuzamban semmiképpen se fogyasszuk, hiszen mellékhatásai könnyen jelentkezhetnek.
Intelmek az édesgyökérrel kapcsolatban!
Ne szedjen édesgyökér-készítményt, ha magas a vérnyomása. A fokozott aldoszteron képződés vérnyomásemelkedést okozhat. Nagy adagokban, illetve hosszú időn át szedett édesgyökér-készítmény a szervezet túlzott káliumvesztését eredményezheti, ami veszélyes lehet.