Az alkohol vérpezsdítő, lazító hatású – de csak mértékkel

 

„Leves után egy pohár bor, egy rubellel szegényebb a doktor” – így tartja az orosz közmondás.

 

Mintegy tízezer éve élvezzük a bort, amelyet sokáig csak vallási ünnepeken fogyasztottak, talán a nyomában támadó felszabadult öröm miatt, vagy mert a szőlőt a termékenységgel kapcsolták össze. A gyógyszerészet számára felbecsülhetetlen jelentőségű az alkohol, mivel számos hatóanyag jól oldódik benne. Fertőtlenítőszerként régóta használták a kolera és a tífusz ellen.

 

Elsősorban az idegrendszerre hat, lazító és idegnyugtató. Késlelteti és tompítja az idegrendszeri válaszreakciókat, és feloldja a gátlásokat, ami derűsen könnyed viselkedéshez vezet. Megnyugtatja az emésztőrendszert, feszültségcsökkentő és görcsoldó, étvágyfokozó, ugyanakkor elősegíti az emésztést és felszívódást. Vérpezsdítő hatása azonnal érezhető, az arc kipirul, melegségérzés és kellemes kedélyállapot jelentkezik. Az újabb vizsgálatok szerint a rendszeresen kis mennyiségben fogyasztott vörösbor hatástalanítja a vírusokat és baktériumokat. Az ezt előidéző polifenolok egyúttal hatékony antioxidánsok is, eltüntetik a sejtpusztulást okozó szabad gyököket. A tartós italozás összefüggésbe hozható a máj elfajulásával, nagyobb mennyiség esetén bizonyos daganatos megbetegedésekkel, valamint a magas vérnyomással. Ugyanakkor a kutatások megállapították, hogy napi egy pohár bor, sör vagy almabor csökkenti a koleszterinszintet, továbbá segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

 

 

A sebekre alkalmazott alkohol összehúzó hatása miatt elállítja a vérzést és fertőtlenít. Segíti a sebgyógyulást, és enyhíti a fájdalmat Erősíti a bőrt, ezért alkalmas felfekvések és a kirepedezett mellbimbó kezelésére. Bedörzsölőként bőrizgató, ennélfogva hatékony a köszvény, a reuma és az ízületi gyulladás ellen.

 

A falfestmények és domborművek tanúsága szerint az ókori Egyiptomban jól ismerték a bort.

●   A régi görögök nemcsak itták a bort, hanem fertőtlenítőnek is használták a csatában szerzett sebek kimosására. Úgy tartották, hogy tisztítja a beleket, kúrálja a székrekedést és az álmatlanságot, féregűző és megszünteti a húgyúti panaszokat.

●   Az ivást mindig is vigaszforrásnak tekintették, „italba fojtották a bánatot”. Homérosz szerint Akhilleusz miután barátja, Patroklosz elesett Trója ostrománál, három napig siratta, azután evett-ivott, hogy vigaszt találjon.

●   A régi időkben sebészeti műtéteknél és foghúzásnál csak az alkohol érzéstelenítő hatásához folyamodhattak.

 

Lefekvés előtt egy csésze, forró vízzel kevert, ízlés szerint édesített whisky vagy brandy izzasztó, lázcsökkentő hatású, segít a fertőzés legyűrésében.

 

Vigyázat! Várandós anyák, migrénben vagy köszvényben szenvedők kerüljék a bort!

 


NEKED AJÁNLJUK
A melatonin felelős a nyugodt és pihentető alvásért
  A melatonin egy természetes hormon, mely az ébrenléti és alvási ciklusainkat szabályozza. A tobozmirigyben termelődik, mely egy, a szemünk...
TOVÁBB
Mindenki számára nagyon fontos, hogy étkezései során tiszta NaCl konyhasót fogyasszon
  Só nélkül nincs élet. A só nem egészségtelen, hanem az élet egyik alapeleme, csakúgy, mint a víz vagy a levegő. Nem mindegy azonban, hogy milyen...
TOVÁBB
Az egészségtelen margarin
  Koleszterinmentessége miatt a margarin nem tekinthető egészséges élelmiszernek. Tévednek a margarinfogyasztók, amikor azt hiszik, hogy koleszterin...
TOVÁBB
Vegyszert eszünk, gyógyszert iszunk
  Az édesítőszer hizlal. A fogkrém: mosogatószer. A tej tele van antibiotikummal. A hormonkezelt pulyka rákot okozhat.   A Salon.com készített...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
A tüdőfű a tüdő legkülönfélébb betegségeiben hatásos gyógynövény
  A tüdőfű a légzőszervi megbetegedések egyik legkiválóbb természetes házi patikaszere....
Harcolj a vírusok ellen megelőzéssel!
  Vírusfertőzésre nincs gyógymód, amit tehetünk az az, hogy a szervezetünk...
A konyhasó életfontosságú tápelem, erősítő és serkentőszer
  Az emberi test mintegy 250 g nátrium-kloridot tartalmaz, amely megtalálható a vérplazmában,...
Gyakori megbetegedések kezelése
  A betegellátás leggyakrabban otthon kezdődik, és sok esetben ma is a jól bevált...

Címkék