A konyhasó életfontosságú tápelem, erősítő és serkentőszer

 

Az emberi test mintegy 250 g nátrium-kloridot tartalmaz, amely megtalálható a vérplazmában, a nyirokban, a nyálban és a verejtékben.

 

Szervezetünkből főként a vizelettel és az izzadsággal távozik. Legfontosabb feladata az, hogy ozmotikus nyomása révén megőrzi testünk víztartalmát, továbbá segíti a szén-dioxid szállítását a vérben.

 

A só mindig is becses értéknek számított. A római katonákat egy időben sóval fizették. A régi görögök is nagyra tartották a sót. Homérosz egyenesen az „isteni” jelzővel illette.

●   A középkori lakomákon az alacsonyabb rangú vendégek a hosszú asztal közepén elhelyezett sótartó túlsó felére kerültek. A só élvezetére csak az asztalfőhöz közelebb ülő, előkelő résztvevőket jogosították fel.

●   Az indiai ájurvédikus orvoslás szerint a só éleszti a tüzet (pitta), fokozza az erőteljes, agresszív indulatokat.

●   Fonálférgek ellen kisgyermekeknek régen sós beöntést (0,5 l vízhez 2 evőkanál só) adtak.

 

Belsőleg

Kis mennyiségben a só segíti az emésztést és az emésztőnedvek elválasztását, ezáltal pedig erősítő és serkentő hatású. Használják hánytatószerként is a gyomor mérgektől való megtisztítására és a hurutos váladékozás csökkentésére. Oldata hashajtónak is alkalmas. Hányáskor, hasmenésnél, tartós étvágytalanság esetén továbbá hőségben, a bőséges verejtékezés nyomán sóhiány léphet fel, amely légszomjat és görcsöket okoz. Intravénásan vagy szájon át adott sóoldattal orvosolható a baj. Hasonló kezelést alkalmaznak sokkos állapot, erős vérzést követő ájulás és súlyos veseelégtelenség (urémia) esetén is.

A só régtől fogva nemcsak ízesítő, hanem tartósítószer is. Nem árt azonban az óvatosság, az élelmiszer-feldolgozók a legtöbb tartós élelmiszerhez sót adnak, emiatt a szükségesnél több nátrium-kloridot fogyasztunk. Mivel a vese nehezen birkózik meg a sófölösleg kiválasztásával a vizelet útján, folyadék-visszatartás és magas vérnyomás következhet be. Ez gyermekkorban gyakori kórkép magas sótartalmú étrend esetén.

 

 

Külsőleg

Torokgyulladás, orrpolip, fogínygyulladás és szájfekély esetén híg sóoldatot (1 kávéskanálnyi konyhasó egy pohár meleg vízben) használunk száj- és toroköblítéshez. Az oldat tisztító és fertőtlenítő hatása gátolja a fertőzés terjedését. Meghűléskor sóoldattal gargarizálunk, esetleg orrunkba is felszívhatjuk a sós vizet.

 


NEKED AJÁNLJUK
A melatonin felelős a nyugodt és pihentető alvásért
  A melatonin egy természetes hormon, mely az ébrenléti és alvási ciklusainkat szabályozza. A tobozmirigyben termelődik, mely egy, a szemünk...
TOVÁBB
Mindenki számára nagyon fontos, hogy étkezései során tiszta NaCl konyhasót fogyasszon
  Só nélkül nincs élet. A só nem egészségtelen, hanem az élet egyik alapeleme, csakúgy, mint a víz vagy a levegő. Nem mindegy azonban, hogy milyen...
TOVÁBB
Az egészségtelen margarin
  Koleszterinmentessége miatt a margarin nem tekinthető egészséges élelmiszernek. Tévednek a margarinfogyasztók, amikor azt hiszik, hogy koleszterin...
TOVÁBB
Vegyszert eszünk, gyógyszert iszunk
  Az édesítőszer hizlal. A fogkrém: mosogatószer. A tej tele van antibiotikummal. A hormonkezelt pulyka rákot okozhat.   A Salon.com készített...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
A tüdőfű a tüdő legkülönfélébb betegségeiben hatásos gyógynövény
  A tüdőfű a légzőszervi megbetegedések egyik legkiválóbb természetes házi patikaszere....
Harcolj a vírusok ellen megelőzéssel!
  Vírusfertőzésre nincs gyógymód, amit tehetünk az az, hogy a szervezetünk...
A konyhasó életfontosságú tápelem, erősítő és serkentőszer
  Az emberi test mintegy 250 g nátrium-kloridot tartalmaz, amely megtalálható a vérplazmában,...
Gyakori megbetegedések kezelése
  A betegellátás leggyakrabban otthon kezdődik, és sok esetben ma is a jól bevált...

Címkék