Évezredes bölcsesség: az egészség és a betegség egyaránt a bélben kezdődik

 

Emésztőrendszerünk és szervezetünk egészsége a vastagbelünket benépesítő, milliárdnyi mikroorganizmus tevékenységén múlik. A normál bélflóra állapotának, összetételének megváltozása idővel az emésztőrendszer gyulladásos betegségeihez vezethet.

 fermentálás, savanyú káposzta, kovászos uborka, bélflóra, emésztőrendszer, tejsavbaktérium, probiotikum

Emésztőrendszerünk megbetegedése összefüggésbe hozható számos krónikus egészségügyi problémával, mint pl.

●   az elhízással és a fogyásra való képtelenséggel,

●   krónikus ízületi gyulladásokkal,

●   allergiás megbetegedésekkel,

●   az immunrendszer diszfunkciójával,

●   különböző idegrendszeri- és pszichés problémákkal.

 

Rohanó, nyugati életmódunk számos tényezője hat kedvezőtlenül bélflóránk állapotára. Étrendünk elszegényedése, elfogyasztott táplálékaink romló minősége, az élelmiszeriparban alkalmazott tartósítószerek és adalékanyagok, valamint az antibiotikumok és fertőtlenítőszerek széles körű alkalmazása.

 

Egészségünk megőrzése érdekében a bélflóránkat alkotó, jótékony baktériumokat táplálnunk kell. Szaporodásuk és kiegyensúlyozott működésük alapfeltétele a rostdús, kiegyensúlyozott, szezonális alapanyagok felhasználásával készített, élő ételek fogyasztásán alapuló táplálkozás, a megfelelő folyadékfogyasztás, a stresszmentes élet, a mozgás és a minőségi alvás - de hasznos mikroorganizmusaink számát funkcionális probiotikumok fogyasztásával is növelhetjük.

 

 

Funkcionális probiotikumnak számítanak az erjesztett (fermentált) ételek, amelyek nagy számban tartalmaznak az erjedés során felszaporodó, élő mikroorganizmusokat. Legfontosabbak közülük az egészséges humán bélcsatornát benépesítő tejsavbaktériumok (Lactobacillus és Bifidobaktérium-fajok), melyek többek között a savanyú káposzta vagy a kovászos uborka erjedéséért is felelős.

 

Hogyan hatnak emésztőrendszerünk egészségre a tejsavas erjedéssel tartósított zöldségek és gyümölcsök?

 

A (lakto)fermentált élelmiszerek fogyasztásának számos pozitív élettani hatása van:

●   a fermentált zöldségek és levük közvetlenül is támogatják, kiegészítik a gyomorsav munkáját, így az hatékonyabban tudja elkezdeni az elfogyasztott étel emésztését,

●   a refluxos, szegycsont mögötti fájdalommal, puffadással és égő érzéssel járó tünetegyüttes megszűnik,

●   a zöldségek és gyümölcsök előemésztése révén mérséklődnek a puffasztó hatású élelmiszerek kellemetlen hatásai,

●   a tejsavbaktériumok által termelt tejsav a bélfal sejtjeinek elsődleges energiaforrása – minél több tejsavbaktérium él a vastagbelünkben, annál erősebbek és egészségesebbek leszünk,

●   minden fermentált élelmiszer szinbiotikum, vagyis egymás hatását erősítő pro- és prebiotikum egyszerre (probiotikum benne minden tejsavbaktérium, prebiotikum pedig az ő táplálékuk, vagyis maga a növény),

 

A fermentált ételek rendszeres fogyasztásával emésztőrendszerünk működése természetes módszerekkel válik újra egészségessé.

 

Nem mindenki fogyaszthat fermentált élelmiszereket!

Vannak olyan egészségügyi állapotok, amelyek esetében tilos, míg máskor fokozott figyelmet igényel a fermentált élelmiszerek bevezetése és rendszeres fogyasztása.

 

Mikor ne fogyasszuk:

●   aktív emésztőrendszeri fekély esetén (mindig meg kell várni, amíg a fekély meggyógyul!),

●   Crohn-betegség aktív szakaszában (mindig meg kell várni, amíg a gyulladás elmúlik!),

●   légúti allergiás időszakban (a fermentált élelmiszerek magas hisztamintartalma fokozhatja az allergiás panaszokat).

●   epeürülési problémák fennállásakor,

●   pajzsmirigy-alulműködés esetén,

●   nátriumszegény diéta tartásakor.

 

Ha rendszeresen nem fogyasztol erjesztett élelmiszereket, vagy komolyabb emésztőrendszeri problémákkal kell küzdened, akkor csak fokozatosan kezdj el ismerkedni a fermentált zöldségekkel, gyümölcsökkel, mivel egy nem teljesen egészséges szervezet számára a hirtelen bevitt nagy mennyiségű baktérium, enzim és rost hasmenést és más kellemetlen panaszokat is okozhat!

 

Ha nincs tudomásod krónikus emésztőrendszeri betegségről, akkor érdemes kisebb mennyiséggel kezdened a fermentált ételek-italok fogyasztását. Ez esetben a kezdő napi adag 2 cl, étkezés előtt, azonban ha bármilyen kellemetlen tünetet tapasztalsz, csökkentsd a mennyiséget és fordíts fokozott figyelmet emésztőrendszeredre, mert minden ilyen tünet valamilyen lappangó emésztési problémát jelez! Ha semmilyen panaszt nem tapasztalsz, szépen fokozatosan emelheted az adagot napi háromszor fél pohárra, étkezés előtt elfogyasztva.

 

Egészséges emésztőrendszer mellett nagyobb napi mennyiségben is fogyaszthatod, de ilyenkor legjobb, ha hígítva, üdítőként iszogatod.

 

Ha fermentált zöldségeket és azok levét is rendszeresen, nagy mennyiségben fogyasztod, akkor számold bele annak sótartalmát a napi teljes sófogyasztásodba.

 

Csak olyan növényt fermentálj, amely nyersen is fogyasztható. Arra is érdemes figyelni, hogy egyes növények gyógyszerekkel való kölcsönhatása fermentálás során sem mérséklődik – például a grapefruit esetében.

 

 


savanyú káposzta

Ha tehetjük, mindig igyunk savanyú káposztalevet
  A savanyú káposzta levét ősidők óta használják terápiás célokra, nagyszüleink is kiválóan ismerték gyógyhatásait. Az ital kiváló méregtelenítő,...
TOVÁBB
Emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszere a fejeskáposzta
  A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes gyógyszerünk. Méltánytalanul hanyagoljuk ezt az egyik legértékesebb zöldségfélét....
TOVÁBB
A savanyú káposzta gyógyító titka
  Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent. Nagyanyáink ősi praktikákat alkalmazva igyekeztek megtenni mindent...
TOVÁBB
Tudd meg, milyen betegségeket gyógyíthatsz a káposzta levével és a benne található U-vitaminnal
  A káposzta az egyik legegészségesebb zöldség a világon. A káposztalé fogyasztásának pedig évszázados hagyománya van a népi orvoslásban. A legtöbb...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
  A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
A ketogén étrend a rákból való kigyógyulás kulcsa lehet
  Fordította: Szabó-Velvárt László Vannak, akik számára a ketogén étrend nem kevesebbet jelent, mint a rák egyik gyógyszer nélküli kezelési módját. Ez...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
Hihetetlen gyógyító hatása van a bentonit agyagnak
  A bentonit egy olyan intelligens agyag, mely nyomelemekkel látja el a szervezetet, ami...
Évezredes bölcsesség: az egészség és a betegség egyaránt a bélben kezdődik
  Emésztőrendszerünk és szervezetünk egészsége a vastagbelünket benépesítő,...
Híres osztrák orvos: ez a vegyület a legfontosabb a szervezet számára. Még az oxigénnél is fontosabb!
  Ausztria egyik legnagyobb tekintélynek örvendő orvosa, Prof. Ihol Huk szerint, ha...
A tavasz első gyógyító zöldsége az újhagyma
  A tavasz első friss zöldsége az újhagyma, melynek fogyasztásával nagymértékben...

Címkék