Kökény, a fanyar imádni való

 

A kökény Európában és azon belül Magyarországon is gyakori gyógynövény. Ez a tüskés cserje a szilva egyik rokona.

kökény, gyógytea készítése, torokfájásra, mandulagyulladásra

A rózsafélék családjába tartozik, egész Európában megtalálható, Magyarországon is az egyik leggyakoribb gyógynövény. Ez a vadon termő tüskés cserje a szilva egyik rokona.

Népies neve: kökény, boronafa, koronafa, ekegúzs, kininfa, kökönye, tövisfa, zabszilva.

Hegyoldalak, erdőszélek, cserjések, napfényes erdők növénye. Az 1–4 m magasra is megnövő cserje sötétszürke ágai hegyes tövisekben végződnek. Növekedése szabálytalan. Lassú növekedésű, hosszú életű. Bimbójából, virágjából vértisztító, fogyást elősegítő teát főznek. Érdekes népi megfigyelés: A kökény virágzásakor hűvös, szeles, viharos az időjárás.

Termése apró, kékesfekete, hamvas, csonthéjas vadgyümölcs. Szeptemberben érik. Éretlen termésének húsa erősen fanyar ízű. Akkor érdemes gyűjteni a gyümölcsöt, amikor a dér már megcsípte, ekkorra megpuhul, fanyarságából veszít, és enyhén édes íze lesz.

Hegyoldalak, erdőszélek, cserjések, napfényes erdők növénye. Már az ókorban is használták.

 

A kökény gyógyászati felhasználása

A kökény magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, s jótékony hatással van a szív- és érrendszerre. Virágjából főzött tea vértisztító, méregtelenítő, enyhén hashajtó hatású.

Egy friss kutatás eredményei bizonyították, hogy a piros, lila és kék gyümölcsök, mint amilyen a kökény, az áfonya, a meggy, a szőlő vagy a szilva, olyan betegségek megelőzésében nyújthatnak segítséget, mint a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex, Alzheimer-kór és bizonyos rákbetegségek.

A terméséből készült lekvár nemcsak nagyon finom, de emésztési zavarokra is alkalmas.

 

A kökény gyógyhatásai

A kökény (Prunus spinosa) apró szilvára hasonlít, tömör, lilászöld húsa lédús, savas, kicsit fanyar, de rendkívül izgalmas ízű. Sajnos a gyümölcs méretéhez képest viszonylag nagy magja van. A csipkebogyóhoz és a somhoz hasonlóan csak akkor fogyasztható, ha megcsípte a dér, ezután sokkal édesebb és puhább lesz a gyümölcs húsa.

A kökény minden porcikája hasznosítható.

A kökény virágából készített kökénytea étvágytalanságot vált ki, ezért fogyókúra kiegészítésére ajánlják, vízhajtóként, hashajtóként is alkalmazható.

kökény, gyógytea készítése, torokfájásra, mandulagyulladásra
A leveleiből néhányat fél liter vízben forralva, majd a forrázatot megszűrve olyan szájvizet főzhetünk, amely enyhíti a torokfájást és gyógyítja a megduzzadt mandulákat is.
A kérgéből készült főzetnek pedig nyugtató hatása ismert. A csonthéjas gyümölcs olyan flavonoidokban bővelkedik, melyek csökkenthetik a rákos megbetegedések kockázatát.
A gyümölcs sokoldalúan felhasználható: főzhetünk belőle teát, készíthetünk belőle szörpöt, mártást húsokhoz, kökénylekvárt, de akár likőrt is.

A kozmetikai iparban is hatásosan használják. Fájából sétapálcát és golfütőt készítenek.

 

A kökény felhasználása

A virág gyűjtésére legalkalmasabb idő a március vége és az április első fele, amikor fele már kinyílt, de a másik fele a virágzatnak még bimbóban van.  

A virágból készült főzet (5 g 2 dl vízre 1 percig főzve) enyhén hashajtó (különösen a gyermekeknél vált be), zsírcsökkentő, vértisztító. A nők gyomorgörcsénél és a különböző bőrkiütésnél, de vese és hólyag bántalmaknál is kitűnően használható. 

Teakészítés: 1 evőkanálnyi szárított virágot 2 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk, 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta 3x2 dl tea fogyasztása ajánlott. Hólyag- és vesebántalomnál társíthatjuk cickafarkfűvel, orbáncfűvel és aranyvesszővel.

 

 

Kökénylikőr

 kökény, gyógytea készítése, torokfájásra, mandulagyulladásra

Akkor legjobb a kökény, ha az első dér egy kicsit megcsípte.

 

Megtisztítunk a szárától 1 kg kökényt, majd alaposan váltott vízben megmossuk. Egyenként összenyomjuk és egy széles szájú üvegbe rakjuk 3 szál fahéjjal.  1 liter nagyon jó minőségű házi pálinkát öntünk rá és a konyhában hagyjuk kb. 4-5 hétig, miközben naponta megrázogatjuk. Az idő lejárta után szűrőpapíron vagy dupla vászondarabon átszűrjük. 0,5 kg cukorból és 1 dl vízből szirupot főzünk, majd a kihűlt szirupot hozzáadjuk az átszűrt pálinkához. Egy hétig újra állni hagyjuk, újra átszűrjük szűrőpapíron vagy dupla vászondarabon. Palackozzuk, hűvösre tesszük. Minél tovább tudjuk megállni, hogy ne kóstolgassuk, ne kínálgassuk, annál ízletesebb lesz.

  

Cukor helyett 1,5 kg mézzel is készíthetjük. Sokkal finomabb lesz. Ebben az esetben kevés pálinkát melegítsük fel kb. 30 fokosra, majd a mézet ebben a kevés mennyiségben próbáljuk kissé felolvasztani gőz fölött. 

 

 

A kökény termesztése

Mivel őshonos, évelő növényről van szó, nem igényel különösebb gondozást. Sőt. A kökény kifejezetten igénytelen növény. Gondozása abból áll, hogy metszéssel megritkítjuk, eltávolítjuk az idősebb ágakat.

 

 

torokfájásra

Minden lakásban ott kellene lennie ezeknek a cseppeknek
  A teafa olaja rendkívül hasznos, ezért minden lakásban kötelezően kellene tartani, mivel gomba-, baktérium- és vírusölő, fertőzést gátló, hegesítő,...
TOVÁBB
Egy régi japán technika segítségével számos egészségügyi problémát megoldhatunk
Ez az ősi japán alternatív gyógymód a Jin Shin Jyutsu, amely az ujjak nyomkodásával állítja vissza a szervezet megfelelő energiaszintjét, de a lelki...
TOVÁBB
A fekete retek epekőre és pajzsmirigyre is hatásos
  A fekete retek az egyik legnépszerűbb téli növény, mely nélkülözhetetlen vitaminokkal, rostokkal és ásványi anyagokkal látja el a szervezetünket...
TOVÁBB
Gyógyszer fenyőrügyből, mely nagyon ízletes!
   A fenyőrügyben lévő anyagok kiváló nyákoldó hatásúak, természetes köptető. A belőle készített szirup nagyon jó szolgálatot tehet a téli megfázások...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék