Kökény, a fanyar imádni való

 

A kökény Európában és azon belül Magyarországon is gyakori gyógynövény. Ez a tüskés cserje a szilva egyik rokona.

A rózsafélék családjába tartozik, egész Európában megtalálható, Magyarországon is az egyik leggyakoribb gyógynövény. Ez a vadon termő tüskés cserje a szilva egyik rokona.

Népies neve: kökény, boronafa, koronafa, ekegúzs, kininfa, kökönye, tövisfa, zabszilva.

Hegyoldalak, erdőszélek, cserjések, napfényes erdők növénye. Az 1–4 m magasra is megnövő cserje sötétszürke ágai hegyes tövisekben végződnek. Növekedése szabálytalan. Lassú növekedésű, hosszú életű. Bimbójából, virágjából vértisztító, fogyást elősegítő teát főznek. Érdekes népi megfigyelés: A kökény virágzásakor hűvös, szeles, viharos az időjárás.

Termése apró, kékesfekete, hamvas, csonthéjas vadgyümölcs. Szeptemberben érik. Éretlen termésének húsa erősen fanyar ízű. Akkor érdemes gyűjteni a gyümölcsöt, amikor a dér már megcsípte, ekkorra megpuhul, fanyarságából veszít, és enyhén édes íze lesz.

Hegyoldalak, erdőszélek, cserjések, napfényes erdők növénye. Már az ókorban is használták.

 

A kökény gyógyászati felhasználása

A kökény magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, s jótékony hatással van a szív- és érrendszerre. Virágjából főzött tea vértisztító, méregtelenítő, enyhén hashajtó hatású.

Egy friss kutatás eredményei bizonyították, hogy a piros, lila és kék gyümölcsök, mint amilyen a kökény, az áfonya, a meggy, a szőlő vagy a szilva, olyan betegségek megelőzésében nyújthatnak segítséget, mint a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex, Alzheimer-kór és bizonyos rákbetegségek.

A terméséből készült lekvár nemcsak nagyon finom, de emésztési zavarokra is alkalmas.

 

A kökény gyógyhatásai

A kökény (Prunus spinosa) apró szilvára hasonlít, tömör, lilászöld húsa lédús, savas, kicsit fanyar, de rendkívül izgalmas ízű. Sajnos a gyümölcs méretéhez képest viszonylag nagy magja van. A csipkebogyóhoz és a somhoz hasonlóan csak akkor fogyasztható, ha megcsípte a dér, ezután sokkal édesebb és puhább lesz a gyümölcs húsa.

A kökény minden porcikája hasznosítható.

A kökény virágából készített kökénytea étvágytalanságot vált ki, ezért fogyókúra kiegészítésére ajánlják, vízhajtóként, hashajtóként is alkalmazható.


A leveleiből néhányat fél liter vízben forralva, majd a forrázatot megszűrve olyan szájvizet főzhetünk, amely enyhíti a torokfájást és gyógyítja a megduzzadt mandulákat is.
A kérgéből készült főzetnek pedig nyugtató hatása ismert. A csonthéjas gyümölcs olyan flavonoidokban bővelkedik, melyek csökkenthetik a rákos megbetegedések kockázatát.
A gyümölcs sokoldalúan felhasználható: főzhetünk belőle teát, készíthetünk belőle szörpöt, mártást húsokhoz, kökénylekvárt, de akár likőrt is.

A kozmetikai iparban is hatásosan használják. Fájából sétapálcát és golfütőt készítenek.

 

A kökény felhasználása

A virág gyűjtésére legalkalmasabb idő a március vége és az április első fele, amikor fele már kinyílt, de a másik fele a virágzatnak még bimbóban van.  

A virágból készült főzet (5 g 2 dl vízre 1 percig főzve) enyhén hashajtó (különösen a gyermekeknél vált be), zsírcsökkentő, vértisztító. A nők gyomorgörcsénél és a különböző bőrkiütésnél, de vese és hólyag bántalmaknál is kitűnően használható. 

Teakészítés: 1 evőkanálnyi szárított virágot 2 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk, 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta 3x2 dl tea fogyasztása ajánlott. Hólyag- és vesebántalomnál társíthatjuk cickafarkfűvel, orbáncfűvel és aranyvesszővel.

 

 

Kökénylikőr

 

Akkor legjobb a kökény, ha az első dér egy kicsit megcsípte.

 

Megtisztítunk a szárától 1 kg kökényt, majd alaposan váltott vízben megmossuk. Egyenként összenyomjuk és egy széles szájú üvegbe rakjuk 3 szál fahéjjal.  1 liter nagyon jó minőségű házi pálinkát öntünk rá és a konyhában hagyjuk kb. 4-5 hétig, miközben naponta megrázogatjuk. Az idő lejárta után szűrőpapíron vagy dupla vászondarabon átszűrjük. 0,5 kg cukorból és 1 dl vízből szirupot főzünk, majd a kihűlt szirupot hozzáadjuk az átszűrt pálinkához. Egy hétig újra állni hagyjuk, újra átszűrjük szűrőpapíron vagy dupla vászondarabon. Palackozzuk, hűvösre tesszük. Minél tovább tudjuk megállni, hogy ne kóstolgassuk, ne kínálgassuk, annál ízletesebb lesz.

  

Cukor helyett 1,5 kg mézzel is készíthetjük. Sokkal finomabb lesz. Ebben az esetben kevés pálinkát melegítsük fel kb. 30 fokosra, majd a mézet ebben a kevés mennyiségben próbáljuk kissé felolvasztani gőz fölött. 

 

 

A kökény termesztése

Mivel őshonos, évelő növényről van szó, nem igényel különösebb gondozást. Sőt. A kökény kifejezetten igénytelen növény. Gondozása abból áll, hogy metszéssel megritkítjuk, eltávolítjuk az idősebb ágakat.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
A fenyőszirup mágiája
  A fenyők az egészség őrei. Tisztítja a tüdőt, a vért és a tudatot, a vért oxigénnel látja el, a szájbetegségek és a légutak kiváló gyógyszere.   A...
TOVÁBB
Brazil dió a pajzsmirigy barátja
  A brazil dió, vagy más néven paradió (Bertholletia excelsa) magas szeléntartalmú, amely antioxidáns hatású ásványi anyag. Ez az egyik...
TOVÁBB
Fogyassz minden nap hagymát
  Szerencsére akadnak kiváló orvosok, pártatlan kutatók, akik nem a gyógyszerlobbi, vagy a pánikra szomjazó média madzagon rángatott...
TOVÁBB
A legjobb és leghatásosabb tavaszi gyógynövények
Az alábbiakban megtudhatod, hogy melyek azok a gyógynövények, melyek leginkább segítik a tavaszi regenerálódást.   Csalán A csalán az egyik...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
A Sclerosis multiplex lelki okai
  A sclerosis (szklerózis) multiplex (SM) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz...
Május 20-a a méhek világnapja!
  Az Egyesült Nemzetek Szervezete jelölte meg ezt a napot a méhek világnapjának.   A...
A megfázás lelki okai
  A megfázás jelzi, hogy belsőleg hideggé váltam, hiányzik belőlem a melegség, mivel az...
Mindenkinek meg kellene tanulnia meditálni!
  Miért meditálunk? Azért meditálunk, mert minket ez a világ nem tudott...

Címkék