A petrezselyem azonkívül, hogy fűszerezi életünket, egy természetes gyógynövény, amelyet mindenki ismer. Sok ételnek ízesítője, kellemes íze miatt. Azt azonban kevesen tudják, hogy gyógynövényként is lehet használni. A petrezselyemben találhatók olyan vitaminok és illóolajok, melyek pozitív hatással vannak különféle betegségekre.
A petrezselyem zöld leveleit és gyökerét táplálékként használjuk, azonban jó, ha tudjuk, hogy gyógyászati célokra is feldolgozhatók még a magok is. A gyógyhatás hozzájárul a kellemes nyugalomhoz és az egyensúlyhoz. Húgyhólyagprobléma, menstruációs fájdalom és vesekő esetén enyhíti a görcsöket a petrezselyemből főzött tea. A gyökérnek van a legerősebb hatása, a benne található illóolaj nagy mennyiségben negatív hatással lehet!
Nem sorolható fel az összes étel, amely petrezselymet tartalmaz, hiszen levesekhez, salátákhoz és szószokhoz is használhatjuk. A petrezselyem a konyha nélkülözhetetlen része akár gyógynövényként is. A gyógynövény habozás nélkül keverhető az ételekbe.
A petrezselyem tartalmaz illóolajokat, A-, B- és C-vitamint, cinket, flavonoidokat.
A gyökér használatával érhetjük el a legnagyobb hatást. Előnyös a gyomor és a vesék számára.
Milyen betegségek esetén használjunk petrezselyem teát?
● Gyomorpanaszok
● Puffadás
● Húgykövek
● Vesebetegség
● Hólyaggyulladás
● Menstruációs fájdalom
● Feszültség
● Belső nyugtalanság
Petrezselyem tea készítése
2 dl forró vízzel öntsünk le 2 teáskanál friss, szárított vagy fagyasztott petrezselyem levelet. Reggel és este egy csésze nyugtatja az idegeket, biztosítja a kikapcsolódást, és jót tesz a veséknek, a hólyagnak.
Erős hatású tea készíthető a gyökérből egy teáskanál apróra vágott gyökér vízzel történő főzésével.
Petrezselyemmag teát fél teáskanál magból készíthetünk, amelyet 8 órán át vízben áztatunk. A tea segít az akut hólyagproblémákban.
Óvatosság a terhesség alatt! Koraszülést okozhat!