Ezért fontos a száj egészsége az egész szervezet számára

fogorvos, szájbetegségek, szájA száj egészsége nagyban befolyásolja nem csupán egy személy általános egészségét, hanem közérzetét is. Azzal, hogy távol tartja szájától a káros baktériumokat és gyulladásokat, megnehezítheti a kórokozók bejutását és a betegségek kialakulását. Az erős, egészséges fogak és fogíny, illetve a fogak megfelelő elrendeződése továbbá nélkülözhetetlen ahhoz, hogy magabiztosan mosolyoghasson.

Azok a páciensek, akik elveszítették egy vagy több fogukat, többféle fogpótlási módszer közül választhatnak, hogy visszanyerhessék széles, csillogó mosolyukat, illetve, hogy megakadályozzák az állkapocs csontszerkezetének meggyengülését.

 

Miben segít a száj egészségének megőrzése?

  • Ha odafigyel szája egészségére, akkor minden bizonnyal egészségesen is táplálkozik ennek érdekében. Ez természetesen egész szervezetére jótékony hatással lesz.
  • Egy egészséges szájban sokkal kisebb az esélye, hogy fertőzések és más betegségek alakuljanak ki, vagy jussanak be szervezetébe (például a sebzett ínyen keresztül).
  • Az egészséges fogak és fogíny lehetővé teszik, hogy minden éjszaka nyugodtan alhasson, és ne ébredjen fájdalmakra.
  • Tiszta, egészséges fogaival magabiztosan mosolyoghat.

 

Mikről árulkodik a száj állapota?

Egy tapasztalt fogorvos számos olyan problémát képes megállapítani egy szájvizsgálat során, amelyeket a páciens csak jóval később fedezett volna fel magától – talán túl későn. A szájrák például nehezen észrevehető szakavatott szemek nélkül.

Érdemes rendszeresen ellenőriztetnie fogai és szája állapotát! Ha megbízható fogászatot keres, akkor válassza a Móricz Dental fogorvosait Budapesten, ahol bármely fogászati problémájára megoldást találhat!

Az alultápláltság szintén visszavezethető a fogproblémákra, hiszen, ha valakinek nem állnak rendezetten fogai, akkor bizonyos élelmiszerek fogyasztása fájdalmas élmény lehet, és ilyenkor a legtöbben inkább elkerülik ezeket az ételeket, mint hogy szakemberhez forduljanak.

A fogak állapota arról is árulkodhat, hogy a páciens mennyire alszik jól. A bruxizmus, azaz a fogak összeszorítása általában éjszaka, a páciens tudtán kívül történik. Tünetei lehetnek az állkapocs fájdalma, illetve a lekopott, lepattogott fogzománc. A bruxizmust gyakran valamilyen stresszforrás okozza.

 

Milyen problémákkal állhat kapcsolatban a fogínybetegség?

Habár a szakértők még mindig kutatják a lehetséges összefüggéseket a száj és a szervezet egyéb részeinek egészsége között, az eddigi eredmények arra utalnak, hogy a test minden része kapcsolatban állhat a szájjal valamilyen módon.

 

Cukorbetegség

Az eddigi kutatások szerint a cukorbetegeket számára magasabb az ínybetegség kockázata. Mi több, azon cukorbetegek számára, akik periodontális betegségben is szenvednek, sokkal nehezebb lehet vércukorszintjük szabályozása.

 

Csontritkulás

A csontritkulás nem csupán a helyes testtartásért és mozgásért felelős csontok szerkezetét gyengítheti meg, hanem az állkapcsot is. Ez akár a fogak elvesztésével is járhat, ha nincs egy stabil, erős közeg, ami megtartsa őket.

 

Légúti megbetegedések

A szájban fellelhető baktériumok belégzése hozzájárulhat a tüdőgyulladás és más légúti betegségek kialakulásához.

 

Rákos megbetegedések

A fogínybetegségben szenvedő férfiaknál nagyobb valószínűséggel alakulnak ki olyan súlyos megbetegedések, mint a veserák, a hasnyálmirigyrák és a leukémia.

 

szájbetegségek

Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
Milyen betegségeket gyógyíthatsz ismert  gyógynövényekkel?
  Mielőtt reflexszerűen nyúlnál a gyógyszerekért, ha fáj a fejed vagy a szénanátha kínoz, nézd meg találsz-e megfelelő gyógyírt panaszaid...
TOVÁBB
Mirha a természet csodaszere. Igazi mágikus gyógymód számos betegségre!
  A legtöbb embernek a mirháról egyházi szertartás jut eszébe, de a mirha gyógyászati célokra is kifejezetten alkalmas. Ősidők óta ismert és...
TOVÁBB
A meggy az egyik legértékesebb gyümölcsünk
  Mély bordó színe hihetetlen értékéről árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk. Savanyú íze elijeszti a vírusokat, valamint...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék