Ezért fontos a száj egészsége az egész szervezet számára

fogorvos, szájbetegségek, szájA száj egészsége nagyban befolyásolja nem csupán egy személy általános egészségét, hanem közérzetét is. Azzal, hogy távol tartja szájától a káros baktériumokat és gyulladásokat, megnehezítheti a kórokozók bejutását és a betegségek kialakulását. Az erős, egészséges fogak és fogíny, illetve a fogak megfelelő elrendeződése továbbá nélkülözhetetlen ahhoz, hogy magabiztosan mosolyoghasson.

Azok a páciensek, akik elveszítették egy vagy több fogukat, többféle fogpótlási módszer közül választhatnak, hogy visszanyerhessék széles, csillogó mosolyukat, illetve, hogy megakadályozzák az állkapocs csontszerkezetének meggyengülését.

 

Miben segít a száj egészségének megőrzése?

  • Ha odafigyel szája egészségére, akkor minden bizonnyal egészségesen is táplálkozik ennek érdekében. Ez természetesen egész szervezetére jótékony hatással lesz.
  • Egy egészséges szájban sokkal kisebb az esélye, hogy fertőzések és más betegségek alakuljanak ki, vagy jussanak be szervezetébe (például a sebzett ínyen keresztül).
  • Az egészséges fogak és fogíny lehetővé teszik, hogy minden éjszaka nyugodtan alhasson, és ne ébredjen fájdalmakra.
  • Tiszta, egészséges fogaival magabiztosan mosolyoghat.

 

Mikről árulkodik a száj állapota?

Egy tapasztalt fogorvos számos olyan problémát képes megállapítani egy szájvizsgálat során, amelyeket a páciens csak jóval később fedezett volna fel magától – talán túl későn. A szájrák például nehezen észrevehető szakavatott szemek nélkül.

Érdemes rendszeresen ellenőriztetnie fogai és szája állapotát! Ha megbízható fogászatot keres, akkor válassza a Móricz Dental fogorvosait Budapesten, ahol bármely fogászati problémájára megoldást találhat!

Az alultápláltság szintén visszavezethető a fogproblémákra, hiszen, ha valakinek nem állnak rendezetten fogai, akkor bizonyos élelmiszerek fogyasztása fájdalmas élmény lehet, és ilyenkor a legtöbben inkább elkerülik ezeket az ételeket, mint hogy szakemberhez forduljanak.

A fogak állapota arról is árulkodhat, hogy a páciens mennyire alszik jól. A bruxizmus, azaz a fogak összeszorítása általában éjszaka, a páciens tudtán kívül történik. Tünetei lehetnek az állkapocs fájdalma, illetve a lekopott, lepattogott fogzománc. A bruxizmust gyakran valamilyen stresszforrás okozza.

 

Milyen problémákkal állhat kapcsolatban a fogínybetegség?

Habár a szakértők még mindig kutatják a lehetséges összefüggéseket a száj és a szervezet egyéb részeinek egészsége között, az eddigi eredmények arra utalnak, hogy a test minden része kapcsolatban állhat a szájjal valamilyen módon.

 

Cukorbetegség

Az eddigi kutatások szerint a cukorbetegeket számára magasabb az ínybetegség kockázata. Mi több, azon cukorbetegek számára, akik periodontális betegségben is szenvednek, sokkal nehezebb lehet vércukorszintjük szabályozása.

 

Csontritkulás

A csontritkulás nem csupán a helyes testtartásért és mozgásért felelős csontok szerkezetét gyengítheti meg, hanem az állkapcsot is. Ez akár a fogak elvesztésével is járhat, ha nincs egy stabil, erős közeg, ami megtartsa őket.

 

Légúti megbetegedések

A szájban fellelhető baktériumok belégzése hozzájárulhat a tüdőgyulladás és más légúti betegségek kialakulásához.

 

Rákos megbetegedések

A fogínybetegségben szenvedő férfiaknál nagyobb valószínűséggel alakulnak ki olyan súlyos megbetegedések, mint a veserák, a hasnyálmirigyrák és a leukémia.

 

szájbetegségek

Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
Milyen betegségeket gyógyíthatsz ismert  gyógynövényekkel?
  Mielőtt reflexszerűen nyúlnál a gyógyszerekért, ha fáj a fejed vagy a szénanátha kínoz, nézd meg találsz-e megfelelő gyógyírt panaszaid...
TOVÁBB
Mirha a természet csodaszere. Igazi mágikus gyógymód számos betegségre!
  A legtöbb embernek a mirháról egyházi szertartás jut eszébe, de a mirha gyógyászati célokra is kifejezetten alkalmas. Ősidők óta ismert és...
TOVÁBB
A meggy az egyik legértékesebb gyümölcsünk
  Mély bordó színe hihetetlen értékéről árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk. Savanyú íze elijeszti a vírusokat, valamint...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely egyszerűen gyógyítható rendszeres szeretkezéssel. 12 ok, melynek...
TOVÁBB
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
7 természetes immunerősítő, melyek csökkenthetik a
  A COVID-19 vírus gyors terjedése és a nagyszámú megbetegedések miatt rendkívül nagy...
A természet ajándéka: az immunerősítő arany múmijó
    Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kapott az immunerősítés az egészségtudatos...
Természeti kincs a fekete bodza
  A fekete bodzát az emberek többsége nem ismeri, sajnos nem sok helyen lehet vele...
Erős fejfájás esetén is segít az anyósnyelv
  Az anyósnyelv szép növény, nem igényel túl sok törődést, ezért nagyon könnyen gondozható....

Címkék