A légkondicionálók használata télen és nyáron

ágyA magyar lakosság az ország fekvésének köszönhetően nyáron forró, télen pedig fagyos hőmérsékleteket kénytelen elviselni, azonban egy jó klímaberendezés mindkét extrém szélsőség ellen kényelmes védelmet nyújthat. 

Kellő tervezéssel ön is felkészítheti otthonát a tökéletes légkör megteremtésére, függetlenül attól, hogy odakinn szélvihar dúl, vagy perzselő hőmérsékletek uralkodnak. Az úgynevezett split klímák kiválóan alkalmasak erre, hiszen a legtöbb ilyen berendezés egész évben használható az aktuális igények szerint.

Na persze, még a legjobb légkondicionálók is csak akkor képesek ideális körülményeket biztosítani, ha egész évben odafigyeléssel üzemeltetik őket és rendszeresen megkapják a szükséges karbantartásokat is. Az alábbiakban ehhez kínálunk néhány fontos tudnivaló!

 

A split télen és nyáron is segíthetnek

A split klímák árai könnyedén megtérülnek az évek során, ha télen fűtésre nyáron pedig hűtésre használják őket. Igen, a légkondicionálók nem kizárólag a nyári hőségben használhatók, hiszen többségüket téli üzemeltetésre is tervezték.

A split rendszerek többféle hőmérsékletet is képesek megtartani egy-egy helységben, és habár mindez a személyes preferenciától függ, általánosságban télen 18°C, nyáron pedig 24°C beállítása javasolt. Ez a lehető leghatékonyabb működés és a kellemes komfortérzet egyensúlyát biztosítja majd.

Érdemes mind a téli, mind a nyári hónapok során figyelemmel követni a villanyszámlákat, illetve a hőmérsékletváltozásokat az otthonban, hiszen ezek felesleges túlfogyasztásra hívhatják fel az ember figyelmét és segíthetnek a takarékos üzemeltetésben.

Fontos továbbá rendszeresen tisztítani vagy cserélni a légkondicionálók szűrőit is, hiszen az eldugult szűrők nem csak nagyobb fogyasztásra erőltetik a készülékeket, hanem a szoba levegőjét is szennyezhetik.

 

Tippek a split klímák téli és nyári üzemeltetéséhez

Amennyiben egész évben szeretné használni split légkondicionálóját, fogadja meg az alábbi tanácsokat a hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében. A klímák helyes használata továbbá az élettartamukat is segít meghosszabbítani, hogy a lehető legtovább bírják komolyabb javítások vagy cserék nélkül!

  • Amennyiben lehetséges, telepíttesse a kültéri egységet (a kompresszort) árnyékos helyre. Azonban még ennél is fontosabb, hogy az egység olyan helyre kerüljön, ahol kényelmesen elfér, és nincs faágak, bokrok közvetlen közelében. A klímaberendezés csak úgy működhet hatékonyan, ha a kültéri egységnek elegendő szabad hely áll rendelkezésére a levegő forgatásához.
  • A téli használat előtt győződjön meg róla, hogy a kültéri egység tiszta-e. Takarítsa ki belőle a faleveleket és egyéb szennyeződéseket, hogy semmi se akadályozza a működését a téli szezonban. Ugyan ezt érdemes megismételni tavasszal is a nyári hűtési szezon előtt.
  • Állítsa a termosztátját vagy légkondicionálóját nyáron 24-25°C-ra, télen pedig 17-19°C-ra. Sokan hajlamosak túl alacsony vagy túl magas értékeket megadni (az évszaktól függően), pedig már 1-2°C-on is sokat lehet spórolni, főleg, ha a berendezést hónapokon keresztül használják.
  • Habár a szűrők tisztítása vagy cseréje viszonylag egyszerűen elvégezhető, ha nem biztos dolgában, bízza ezt a feladatot egy szakemberre. Ne feledje továbbá, hogy főleg egész éves használat esetében, a split klímák rendszeres karbantartást igényelnek majd. A klímaszerelő ilyekor ellenőrzi az alkatrészeket, és mélyebben is kitisztítja az egységeket.

 

Ha kedvet kapott hozzá, hogy télen is légkondicionálókkal szabályozza otthona hőmérsékletét (vagy legalább is a legfontosabb szobákét), akkor nem késett le semmiről! Télen sok klímaszerelő kedvezőbb árakat kínál, hiszen ilyenkor kisebb a forgalom!

NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék