Készíts házilag a kombucha italhoz szükséges gombát

 

A kombucha ital egy fermentált, erjesztett ital, amelyet gomba- és baktériumkultúrával állítanak elő cukrozott teafőzetből.

 kombucha, kombucha teagomba, kombucha ital, fermentálás

Ez az édes ital, baktériumok és gombák erjedésével készül. Olyan folyamaton megy keresztül, amelyben a cukor savvá, gázzá vagy alkohollá változik, és amelyről úgy gondolják, hogy jót tesz az egészségnek. Fogyasztása állítólag elősegíti a hasznos baktériumok szaporodását, ily módon erősíti az immunrendszert a különféle fertőzések legyőzésében.

A kombucha teát rendszeresen fogyasztók arról számoltak be, hogy segíti az emésztést, méregtelenít és erősíti az általános immunitást.

 

Sokan nem tudják, hogy az ital elkészítéséhez szükséges „kombucha gombát” saját magunk is előállíthatjuk a konyhában. Nem igényel nagy erőfeszítést, nincs jelentős anyagi vonzata, csupán időre van szükség.

Akár a saját készítésű almaecet tetején képződött ecetágyat is felhasználhatjuk kombucha ital készítésére, de ha még nem csináltunk ilyet, akkor itt az ideje, hogy elkezdjük. Nincs másra szükségünk, mint néhány darab bio almára, kristálycukorra, fakanálra, egy nagyobb üveg-, porcelán-, vagy műanyag edényre és már kezdhetjük is. Az almaecet elkészítését lépésről lépésre ITT olvashatod! Kattints IDE!

 

A kombucha ital előállításához fekete, zöld, vagy gyógyteából álló, cukrozott tápoldatot kell készíteni, amelybe belehelyezzük a teagombát. Az erjedési és oxidációs folyamat alatt a gomba hatására a teaoldatban bonyolult reakciók játszódnak le. Eközben a teagomba értékes anyagokat állít elő, melyek az italba kerülnek.

 

Mi a kombucha jelentése?

A kombuchát helytelenül teagombának is hívják, valójában azonban baktériumok és élesztőgombák szimbiózisban élő telepéről van szó. Ezt adják hozzá cukros teához, amelyet megerjeszt. A végtermék ecetet, B-vitaminokat és számos egyéb vegyületet tartalmaz.

 

Bár a gondolat, hogy gombákat és mikroorganizmusokat fogyasztunk, idegennek és sokak számára félelmet keltőnek tűnhet, de épp ebben, pontosabban a fermentációban rejlik a kombucha jótékony hatása. Fermentáció során az élesztőgombák a teafőzetben található cukrot alkohollá erjesztik, amelyet a baktériumok tejsavvá, ecetsavvá, glükoronsavvá, glukonsavvá, citromsavvá és egyéb szerves savakká alakítanak. Ezek mind megtalálhatók a kész italban, továbbá a kombucha számos vízoldékony vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, minimális alkoholt (kb. 0,5 százaléknyit) és gázokat is tartalmaz.

 

Figyelmeztetés! Felmerülhet az a kérdés, hogy a kész kombucha ital tartalmaz-e cukrot, hiszen a kiinduló főzet cukros tea. Az erjedés során az élesztőgombák élettevékenységük fenntartásához elhasználják, “megeszik” a cukrot, így a kész ital minimális cukrot tartalmaz. Fogyasztása nem ellenjavallt szénhidrátanyagcsere-zavarral (pl. inzulinrezisztencia, csökkent glükóztolerancia, cukorbetegség) esetén.

 

fermentálás

A fermentált zöldségek az egyik legegészségesebb élelmiszerek
  Régen sokkal kevesebb emésztési probléma fordult elő, és ez talán köszönhető volt annak is, hogy – hűtő hiányában – napi szinten fogyasztottak...
TOVÁBB
Évezredes bölcsesség: az egészség és a betegség egyaránt a bélben kezdődik
  Emésztőrendszerünk és szervezetünk egészsége a vastagbelünket benépesítő, milliárdnyi mikroorganizmus tevékenységén múlik. A normál bélflóra...
TOVÁBB
Készíts házilag a kombucha italhoz szükséges gombát
  A kombucha ital egy fermentált, erjesztett ital, amelyet gomba- és baktériumkultúrával állítanak elő cukrozott teafőzetből.   Ez az édes ital,...
TOVÁBB
Miért fontos a nők számára a probiotikum fogyasztása?
Az egészséges emésztőrendszer alapvető fontosságú az általános jóllét szempontjából, és a probiotikumok szerepe ebben kiemelkedő. Különösen a nők...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Hogyan csökkentheted az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát!
Az emberi szervezet olyan, mint egy finomra hangolt hangszer – minden egyes húrja,...
Amikor a gőz életet lehel a zöldségbe – miért egészségesebb néha párolva, mint nyersen
A modern ember gyakran hiszi, hogy ami nyers, az természetesebb, és ami természetes, az...
A Q10 – a sejtek életenergiája és a szív hű őrzője
Vannak anyagok, amelyekről az ember szinte érzi, hogy nem véletlenül adatott neki a...
Miért van szükségünk aminosavakra – a test építőkövei és életünk láthatatlan segítői
Az emberi test olyan, mint egy finomra hangolt hangszer, amelyben minden rezdülés, minden...
A maca gyökér – az Andok aranya, az élet erejének földi gyökere
A természet mindig is tudta, mire van szükségünk, még akkor is, amikor mi magunk már...
Még az agyban is lassítja az öregedést a brokkoli
Van egy zöldség, amit sok gyermek fintorogva tologat a tányér szélére, pedig ha tudnák,...
Hollókő – ahol a múlt ma is él
A Cserhát lankái között, Nógrád megye szívében megbúvó Hollókő nemcsak egy falu — ez maga...
Az acai bogyó csodája – A természet mélylila ajándéka a testnek és a léleknek
A természet bölcsessége mindig is ott volt a fák lombjai közt, a föld illatában és a bogyók...
Együnk a korunknak megfelelően! – A helyes táplálkozás minden életkorban!
A természet minden élőlény számára megszabta a maga rendjét – így van ez az emberrel is. Ahogyan...
A pektin varázsa – a természet lágy gyógyító rostja
Vannak a természetben olyan anyagok, amelyekről keveset beszélünk, mégis nélkülözhetetlenek...

Címkék