A kombucha ital egy fermentált, erjesztett ital, amelyet gomba- és baktériumkultúrával állítanak elő cukrozott teafőzetből.
Ez az édes ital, baktériumok és gombák erjedésével készül. Olyan folyamaton megy keresztül, amelyben a cukor savvá, gázzá vagy alkohollá változik, és amelyről úgy gondolják, hogy jót tesz az egészségnek. Fogyasztása állítólag elősegíti a hasznos baktériumok szaporodását, ily módon erősíti az immunrendszert a különféle fertőzések legyőzésében.
A kombucha teát rendszeresen fogyasztók arról számoltak be, hogy segíti az emésztést, méregtelenít és erősíti az általános immunitást.
Sokan nem tudják, hogy az ital elkészítéséhez szükséges „kombucha gombát” saját magunk is előállíthatjuk a konyhában. Nem igényel nagy erőfeszítést, nincs jelentős anyagi vonzata, csupán időre van szükség.
Akár a saját készítésű almaecet tetején képződött ecetágyat is felhasználhatjuk kombucha ital készítésére, de ha még nem csináltunk ilyet, akkor itt az ideje, hogy elkezdjük. Nincs másra szükségünk, mint néhány darab bio almára, kristálycukorra, fakanálra, egy nagyobb üveg-, porcelán-, vagy műanyag edényre és már kezdhetjük is. Az almaecet elkészítését lépésről lépésre ITT olvashatod! Kattints IDE!
A kombucha ital előállításához fekete, zöld, vagy gyógyteából álló, cukrozott tápoldatot kell készíteni, amelybe belehelyezzük a teagombát. Az erjedési és oxidációs folyamat alatt a gomba hatására a teaoldatban bonyolult reakciók játszódnak le. Eközben a teagomba értékes anyagokat állít elő, melyek az italba kerülnek.
Mi a kombucha jelentése?
A kombuchát helytelenül teagombának is hívják, valójában azonban baktériumok és élesztőgombák szimbiózisban élő telepéről van szó. Ezt adják hozzá cukros teához, amelyet megerjeszt. A végtermék ecetet, B-vitaminokat és számos egyéb vegyületet tartalmaz.
Bár a gondolat, hogy gombákat és mikroorganizmusokat fogyasztunk, idegennek és sokak számára félelmet keltőnek tűnhet, de épp ebben, pontosabban a fermentációban rejlik a kombucha jótékony hatása. Fermentáció során az élesztőgombák a teafőzetben található cukrot alkohollá erjesztik, amelyet a baktériumok tejsavvá, ecetsavvá, glükoronsavvá, glukonsavvá, citromsavvá és egyéb szerves savakká alakítanak. Ezek mind megtalálhatók a kész italban, továbbá a kombucha számos vízoldékony vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet, minimális alkoholt (kb. 0,5 százaléknyit) és gázokat is tartalmaz.
Figyelmeztetés! Felmerülhet az a kérdés, hogy a kész kombucha ital tartalmaz-e cukrot, hiszen a kiinduló főzet cukros tea. Az erjedés során az élesztőgombák élettevékenységük fenntartásához elhasználják, “megeszik” a cukrot, így a kész ital minimális cukrot tartalmaz. Fogyasztása nem ellenjavallt szénhidrátanyagcsere-zavarral (pl. inzulinrezisztencia, csökkent glükóztolerancia, cukorbetegség) esetén.