Fizikoterápia vs. fizioterápia: tisztázzuk a különbséget!

Fizikoterápia vs. fizioterápia

 

Két, a mozgásszervi problémák kezelése kapcsán gyakran hallható fogalom: fizio- és fizikoterápia. Formailag csak egy “k” betűben különböznek és jelentésük sem áll távol egymástól, mégis jobb tudni, miről beszélünk amikor ezeket a szavakat használjuk. Jöjjön egy kis FIZI….

 

…oterápia

A fizioterápia a nagyobb kategória. Beletartozik minden olyan non-invazív gyógymód, mely kiegészítője a hagyományos, gyógyszeres kezeléseknek, műtéteknek (invazív beavatkozásoknak), illetve enyhébb tünetek esetén akár önmagukban is elegendőek lehetnek. A természet energiáit használja fel, általában speciális műszer alkalmazása nélkül.

A fizioterápia több alcsoportra osztható. Ide soroljuk a fizikai energiák (mechanikai, elektromos, hő, ezek fogják a fizikoterápiákat alkotni), kémiai reakciók (ásványi sók), táplálkozásélettani hatások (diéták) egészségstimuláló erejét, valamint a természet egyéb erőinek (barlangok, inhaláció, klíma) terápiás hatásait. 

…koterápia

A fizioterápiás gyógymódok között képez egy elkülöníthető csoportot a fizikoterápia, amibe a fizikai energiákat hasznosító terápiákat soroljuk, mint a mechano-, elektro-, termo-, hidro- és fototerápiák. Gyakran alkalmaznak fizikális eszközöket is a végrehajtásukkor.

Azért, hogy még tisztábban lássuk a különbséget, nézzük a konkrét fizio- és fizikoterápiás kezeléseket!

FiziKoterápiás kezelések 

A fizikoterápiás kezelések, ahogy korábban említettük, a fizioterápiákon belül alkotnak egy különálló kisebb csoportot további alcsoportokkal.

Mechanoterápiák

A mechanikai erőt, a mozgási energiákat alkalmazzák az ilyen fizikoterápiás kezelések során. A mechanikai energia eredete lehet természetes és mesterséges is.

Masszázs

A legősibb mechanoterápia; a manuálterápiák csoportjába tartozik a fizikoterápián belül, hiszen a kéz munkájával valósítják meg a kezeléseket.

A masszázs lényege a szövetek, sejtek elmozdítása, a páciens szempontjából passzív úton. Alapja a svédmasszázs, amire a Nyugat-Európában elterjedt gyógy- és sportmasszázs is épül. Ezenkívül még számtalan masszázs létezik a világon, főleg a keleti orvoslás köreiből.

Amire érdemes figyelni, hogy lehetőleg elismert, szaktudással és gyakorlattal rendelkező masszőrhöz menjünk. Aki az első érintés előtt nem végezne állapotfelmérést, nem kérdezi meg kórelőzményünket, nem jár utána a lehetséges kontraindikációknak, azt a terapeutát inkább rögtön hagyjuk ott! A masszázs hasznos és kellemes gyógymód, de rosszkor, rossz helyen alkalmazva könnyen okozhat problémát.

Mozgásterápia

Szintén több közülük a manuálterápiák közé tartozik; így szinte az összes gyógytornairányzat.

A gyógytorna mellett a testedzések általában a mozgásterápiákhoz tartoznak, így a fizikoterápiák közé is.

Szemben a masszázsterápiával, a mozgásterápia során a páciens aktívabb részese a kezelésnek, nem csak passzív alanya annak.

A gyógytornát képzett gyógytornásznál végeztessük, illetve tőle tanuljuk meg, hogy biztosan a megfelelő technikát, a megfelelő módon alkalmazzuk. A gyógytorna lényege nem az izomfelhalmozás, ezért ne számítsunk giga súlyzókra, ha gyógytornászhoz megyünk. A gyógytorna rehabilitál, rekreál, szinten tart. Általában kicsi, óvatos mozdulatokat tartalmaz, azokat viszont óriási precizitással kell végezni, többször kevesebbet. A cél, hogy a páciens ismét saját maga edzhessen, ami a mozgásterápiák igazán aktív szintjét képezi a mechano-, illetve fizikoterápiákon belül.

Ultrahang kezelések

Bár hanghullámokról van szó, az ultrahangkezelések egészen halk eljárásnak számítanak. Ultrahang vizsgálattal, elsősorban a diagnosztikában találkozhatunk. A nem hallható hanghullámoknak azonban mechanikai erejük is van, hiszen rezgésekről beszélünk. Elérve a szövetekhez, mikroszkópikus szintű szinte sejtmasszázst végeznek. Ez stimuláló, 

keringésfokozó, értágító hatást okoz. Továbbá egyes gyógyszerek, krémek felszívódását segíthetik elő. Ilyen formában komplex fizikoterápiás kezelések részét képezi az ultrahangvizsgálat.

Lökéshullám-terápia

A hanghullámokat alkalmazó fizikoterápiás eljárások hangos változata. Ez esetben viszont sokkal erőteljesebbek ezek a hullámok az ultrahanggal szemben. A szervezetben pedig gyulladás- és fájdalomcsökkentő folyamatokat indítanak el. Izomlazító és vérbőséget okozó hatásuk is van számos további, az ultrahangnál leírtak mellett.

Hidroterápia

Vízben sokan szeretünk tartózkodni, hiszen megtapasztalhatjuk a lebegés élményét és úgy érezhetjük, mintha pár kilóval könnyebbek is lennénk. A víz testünkre nyomást fejt ki, felhajtó erő hat ránk benne tartózkodva és a hőmérsékletét is “igyekszünk” átvenni. Ezek pedig élettani változásokat idéznek elő szervezetünkben kiterjedve a szív- és érrendszerre, mozgásszerveinkre is. Ezeket alkalmazva került be a hidroterápia a fizikoterápiák csoportjába.

A hidroterápiát fertőtlenített édesvízzel (mint a versenymedencék vize) szokták végezni. Nem keverendő a Balneoterápiával, ahol a víz fizikai hatásai is részben érvényesülnek, a domináns terápiás hatást a vízben oldott anyagok fejtik ki. A Balneoterápia a gyógyvizek terápiája, és belsőleg is alkalmazható (ivókúra).  A Balneoterápia a fizioterápia része, de nem tartozik a fizikoterápiákhoz; utóbbival egyszintű kategória.

Mágneses terápia (Magnetoterápia)

A gyógyászatban a mágneses térerőt, az ultrahanghoz hasonlóan mind a diagnosztikában, mind a kezeléseknél alkalmazzák. A mágneses térerő csökkenti a mozgásszervi fájdalmakat, fokozza a keringést, elősegíti a csontok gyógyulását sérüléskor, így méltán került be a fizikoterápiák népes kategóriájába.

Elektroterápia

Mesterséges energiaforrású terápiáknak számítanak az elektromosterápiák a fizikoterápiás eljárásokon belül, ennek sokféle típusa létezik. Frekvenciák szerint szokták osztályozni őket (kis-, közép-, nagyfrekvenciás kezelések). Egyes szakirodalmak a magnetoterápiát is ebbe a fizikoterápiás alcsoportba sorolják.

A szervezetre is számos jó hatásuk van: fájdalom-, gyulladáscsökkentőek, izomstimulálóak és fokozzák a keringést. Gyakran alkalmazzák más fizioterápiás kezeléssel együtt.

Konkrétan megnevezve pár elektroterápiát: TENS, Dinamikus áram, Szelektív ingeráram, Hidrogalván, Mikrohullám kezelések. Iontoforézisnek az olyan gyógyszeres kezeléseket nevezzük, melyek felszívódását elektromos árammal segítik elő.

Termoterápia

A  hőmérsékletnek a szervezetünkre kifejtett hatását a mindennapi életben is tapasztalhatjuk. Forró napokon a vérnyomásunkat is magasabbnak érezhetjük; hidegben pedig a gyűrű is mintha nagyobb lenne. 

 

Túl hideg, túl meleg… egyik szélsőség sem hagyja hatás nélkül fizikumunkat. A fizikoterápia ezen csoportjába tartozik a gőzkamra kezelések, száraz borogatások, szauna, de a fagypont alatt történő kyroterápiás kezelések is.

Foto- vagy fényterápia

A fény érzékelése lelkünknek is nagyon jót tesz. Vannak viszont olyan fényhullámok, amelyek nem esnek a látható tartományba, szervezetünk mégis jótékonyan érzékeli azokat. Ilyenek az infravörös és ultraibolya sugarak. Rajtuk kívül a lézer, bioptron és a polarizált fényterápiás kezelések a leggyakoribb fényenergiát alkalmazó fizikoterápiák.

A fizikoterápia mellett

A következőkben pedig térjünk ki röviden a többi fizioterápiás kezelésre, melyek a fizikoterápiával állnak egy kategóriaszinten!

Balneoterápia

A Hidroterápiánál már említettük, hogy a Balneoterápia a vízben oldott anyagok révén érvényesíti terápiás hatását. Belsőleg (ivókúra) és külsőleg (fürdőkezelések) egyaránt alkalmazhatóak. Magyarország gazdag ásványvizekben, ezért itthon fejlett a gyógyvizes kezelések kultúrája.

Inhalációs kezelések

A légutakon keresztül juttatják a szervezetbe a hatóanyagokat az inhalációs kezelések során. Megkülönböztethetünk aeroion és aeroszol inhalációs terápiát. 

Vákuum-kezelések

Más néven negatívnyomás-terápia, hatása sokrétű. Sebgyógyításnál ugyanúgy alkalmazzák, mint fájdalomcsillapításra. Leggyakrabban a hátra helyezik fel a köpölyöket, mert ott számos reflexzóna található, melyeket stimulálva belső szervi képződményekre is jótékony hatást lehet kifejteni.

Táplálkozásterápia

“Az vagy, amit megeszel!” Ez az ókori mondás a mai napig megállja a helyét. Sőt, ma ismét egyre többen látják be igazságát. A különböző diétákkal kapcsolatban kérjük ki dietetikus szakvéleményét, hiszen az azonnali hatást ígérő divatdiétákkal gyakran érhetünk el ellenkező hatást.

Fizioterápia, azon belül pedig a fizikoterápia. Szerencsére nagy és egyre bővülő ezen alternatív gyógymódok sora, melyek alkalmazásával növelhetjük a konzervatív kezelések hatékonyságát, de akár el is kerülhetjük utóbbiakat. Ebből következően az egészségügy leterheltségét is csökkenthetjük. Ez a lista a technika és az alternatív gyógyászat fejlődésével mindig bővülni fog, de alapjainak igazságát meg fogja őrizni. 

NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék