Fizikoterápia vs. fizioterápia: tisztázzuk a különbséget!

Fizikoterápia vs. fizioterápia

 

Két, a mozgásszervi problémák kezelése kapcsán gyakran hallható fogalom: fizio- és fizikoterápia. Formailag csak egy “k” betűben különböznek és jelentésük sem áll távol egymástól, mégis jobb tudni, miről beszélünk amikor ezeket a szavakat használjuk. Jöjjön egy kis FIZI….

 

…oterápia

A fizioterápia a nagyobb kategória. Beletartozik minden olyan non-invazív gyógymód, mely kiegészítője a hagyományos, gyógyszeres kezeléseknek, műtéteknek (invazív beavatkozásoknak), illetve enyhébb tünetek esetén akár önmagukban is elegendőek lehetnek. A természet energiáit használja fel, általában speciális műszer alkalmazása nélkül.

A fizioterápia több alcsoportra osztható. Ide soroljuk a fizikai energiák (mechanikai, elektromos, hő, ezek fogják a fizikoterápiákat alkotni), kémiai reakciók (ásványi sók), táplálkozásélettani hatások (diéták) egészségstimuláló erejét, valamint a természet egyéb erőinek (barlangok, inhaláció, klíma) terápiás hatásait. 

…koterápia

A fizioterápiás gyógymódok között képez egy elkülöníthető csoportot a fizikoterápia, amibe a fizikai energiákat hasznosító terápiákat soroljuk, mint a mechano-, elektro-, termo-, hidro- és fototerápiák. Gyakran alkalmaznak fizikális eszközöket is a végrehajtásukkor.

Azért, hogy még tisztábban lássuk a különbséget, nézzük a konkrét fizio- és fizikoterápiás kezeléseket!

FiziKoterápiás kezelések 

A fizikoterápiás kezelések, ahogy korábban említettük, a fizioterápiákon belül alkotnak egy különálló kisebb csoportot további alcsoportokkal.

Mechanoterápiák

A mechanikai erőt, a mozgási energiákat alkalmazzák az ilyen fizikoterápiás kezelések során. A mechanikai energia eredete lehet természetes és mesterséges is.

Masszázs

A legősibb mechanoterápia; a manuálterápiák csoportjába tartozik a fizikoterápián belül, hiszen a kéz munkájával valósítják meg a kezeléseket.

A masszázs lényege a szövetek, sejtek elmozdítása, a páciens szempontjából passzív úton. Alapja a svédmasszázs, amire a Nyugat-Európában elterjedt gyógy- és sportmasszázs is épül. Ezenkívül még számtalan masszázs létezik a világon, főleg a keleti orvoslás köreiből.

Amire érdemes figyelni, hogy lehetőleg elismert, szaktudással és gyakorlattal rendelkező masszőrhöz menjünk. Aki az első érintés előtt nem végezne állapotfelmérést, nem kérdezi meg kórelőzményünket, nem jár utána a lehetséges kontraindikációknak, azt a terapeutát inkább rögtön hagyjuk ott! A masszázs hasznos és kellemes gyógymód, de rosszkor, rossz helyen alkalmazva könnyen okozhat problémát.

Mozgásterápia

Szintén több közülük a manuálterápiák közé tartozik; így szinte az összes gyógytornairányzat.

A gyógytorna mellett a testedzések általában a mozgásterápiákhoz tartoznak, így a fizikoterápiák közé is.

Szemben a masszázsterápiával, a mozgásterápia során a páciens aktívabb részese a kezelésnek, nem csak passzív alanya annak.

A gyógytornát képzett gyógytornásznál végeztessük, illetve tőle tanuljuk meg, hogy biztosan a megfelelő technikát, a megfelelő módon alkalmazzuk. A gyógytorna lényege nem az izomfelhalmozás, ezért ne számítsunk giga súlyzókra, ha gyógytornászhoz megyünk. A gyógytorna rehabilitál, rekreál, szinten tart. Általában kicsi, óvatos mozdulatokat tartalmaz, azokat viszont óriási precizitással kell végezni, többször kevesebbet. A cél, hogy a páciens ismét saját maga edzhessen, ami a mozgásterápiák igazán aktív szintjét képezi a mechano-, illetve fizikoterápiákon belül.

Ultrahang kezelések

Bár hanghullámokról van szó, az ultrahangkezelések egészen halk eljárásnak számítanak. Ultrahang vizsgálattal, elsősorban a diagnosztikában találkozhatunk. A nem hallható hanghullámoknak azonban mechanikai erejük is van, hiszen rezgésekről beszélünk. Elérve a szövetekhez, mikroszkópikus szintű szinte sejtmasszázst végeznek. Ez stimuláló, 

keringésfokozó, értágító hatást okoz. Továbbá egyes gyógyszerek, krémek felszívódását segíthetik elő. Ilyen formában komplex fizikoterápiás kezelések részét képezi az ultrahangvizsgálat.

Lökéshullám-terápia

A hanghullámokat alkalmazó fizikoterápiás eljárások hangos változata. Ez esetben viszont sokkal erőteljesebbek ezek a hullámok az ultrahanggal szemben. A szervezetben pedig gyulladás- és fájdalomcsökkentő folyamatokat indítanak el. Izomlazító és vérbőséget okozó hatásuk is van számos további, az ultrahangnál leírtak mellett.

Hidroterápia

Vízben sokan szeretünk tartózkodni, hiszen megtapasztalhatjuk a lebegés élményét és úgy érezhetjük, mintha pár kilóval könnyebbek is lennénk. A víz testünkre nyomást fejt ki, felhajtó erő hat ránk benne tartózkodva és a hőmérsékletét is “igyekszünk” átvenni. Ezek pedig élettani változásokat idéznek elő szervezetünkben kiterjedve a szív- és érrendszerre, mozgásszerveinkre is. Ezeket alkalmazva került be a hidroterápia a fizikoterápiák csoportjába.

A hidroterápiát fertőtlenített édesvízzel (mint a versenymedencék vize) szokták végezni. Nem keverendő a Balneoterápiával, ahol a víz fizikai hatásai is részben érvényesülnek, a domináns terápiás hatást a vízben oldott anyagok fejtik ki. A Balneoterápia a gyógyvizek terápiája, és belsőleg is alkalmazható (ivókúra).  A Balneoterápia a fizioterápia része, de nem tartozik a fizikoterápiákhoz; utóbbival egyszintű kategória.

Mágneses terápia (Magnetoterápia)

A gyógyászatban a mágneses térerőt, az ultrahanghoz hasonlóan mind a diagnosztikában, mind a kezeléseknél alkalmazzák. A mágneses térerő csökkenti a mozgásszervi fájdalmakat, fokozza a keringést, elősegíti a csontok gyógyulását sérüléskor, így méltán került be a fizikoterápiák népes kategóriájába.

Elektroterápia

Mesterséges energiaforrású terápiáknak számítanak az elektromosterápiák a fizikoterápiás eljárásokon belül, ennek sokféle típusa létezik. Frekvenciák szerint szokták osztályozni őket (kis-, közép-, nagyfrekvenciás kezelések). Egyes szakirodalmak a magnetoterápiát is ebbe a fizikoterápiás alcsoportba sorolják.

A szervezetre is számos jó hatásuk van: fájdalom-, gyulladáscsökkentőek, izomstimulálóak és fokozzák a keringést. Gyakran alkalmazzák más fizioterápiás kezeléssel együtt.

Konkrétan megnevezve pár elektroterápiát: TENS, Dinamikus áram, Szelektív ingeráram, Hidrogalván, Mikrohullám kezelések. Iontoforézisnek az olyan gyógyszeres kezeléseket nevezzük, melyek felszívódását elektromos árammal segítik elő.

Termoterápia

A  hőmérsékletnek a szervezetünkre kifejtett hatását a mindennapi életben is tapasztalhatjuk. Forró napokon a vérnyomásunkat is magasabbnak érezhetjük; hidegben pedig a gyűrű is mintha nagyobb lenne. 

 

Túl hideg, túl meleg… egyik szélsőség sem hagyja hatás nélkül fizikumunkat. A fizikoterápia ezen csoportjába tartozik a gőzkamra kezelések, száraz borogatások, szauna, de a fagypont alatt történő kyroterápiás kezelések is.

Foto- vagy fényterápia

A fény érzékelése lelkünknek is nagyon jót tesz. Vannak viszont olyan fényhullámok, amelyek nem esnek a látható tartományba, szervezetünk mégis jótékonyan érzékeli azokat. Ilyenek az infravörös és ultraibolya sugarak. Rajtuk kívül a lézer, bioptron és a polarizált fényterápiás kezelések a leggyakoribb fényenergiát alkalmazó fizikoterápiák.

A fizikoterápia mellett

A következőkben pedig térjünk ki röviden a többi fizioterápiás kezelésre, melyek a fizikoterápiával állnak egy kategóriaszinten!

Balneoterápia

A Hidroterápiánál már említettük, hogy a Balneoterápia a vízben oldott anyagok révén érvényesíti terápiás hatását. Belsőleg (ivókúra) és külsőleg (fürdőkezelések) egyaránt alkalmazhatóak. Magyarország gazdag ásványvizekben, ezért itthon fejlett a gyógyvizes kezelések kultúrája.

Inhalációs kezelések

A légutakon keresztül juttatják a szervezetbe a hatóanyagokat az inhalációs kezelések során. Megkülönböztethetünk aeroion és aeroszol inhalációs terápiát. 

Vákuum-kezelések

Más néven negatívnyomás-terápia, hatása sokrétű. Sebgyógyításnál ugyanúgy alkalmazzák, mint fájdalomcsillapításra. Leggyakrabban a hátra helyezik fel a köpölyöket, mert ott számos reflexzóna található, melyeket stimulálva belső szervi képződményekre is jótékony hatást lehet kifejteni.

Táplálkozásterápia

“Az vagy, amit megeszel!” Ez az ókori mondás a mai napig megállja a helyét. Sőt, ma ismét egyre többen látják be igazságát. A különböző diétákkal kapcsolatban kérjük ki dietetikus szakvéleményét, hiszen az azonnali hatást ígérő divatdiétákkal gyakran érhetünk el ellenkező hatást.

Fizioterápia, azon belül pedig a fizikoterápia. Szerencsére nagy és egyre bővülő ezen alternatív gyógymódok sora, melyek alkalmazásával növelhetjük a konzervatív kezelések hatékonyságát, de akár el is kerülhetjük utóbbiakat. Ebből következően az egészségügy leterheltségét is csökkenthetjük. Ez a lista a technika és az alternatív gyógyászat fejlődésével mindig bővülni fog, de alapjainak igazságát meg fogja őrizni. 

NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
TOVÁBBI CIKKEK
Gyógyszer vagy placebo: egyre megy, ha hiszünk benne
  Vizsgálatok szerint a placebo tabletták akár ugyanolyan hatásosak is lehetnek, mint...
Az ánizs nagyon népszerű fűszer és ízesítőszer, de számos gyógyászati tulajdonságai miatt is használják
  Az ánizsolaj alkalmazása az aromaterápiában bevált gyógymód, hiszen nemcsak számos...
Tízezer fát ültetnek el tavasszal országszerte! Miért fontos ez ennyire?
  A Településfásítási program keretében 19 megye 364 településén összesen 10 ezer fát ültetnek...
A Schisandra fogyasztása erősítheti az immunrendszert és a májat
  A Schisandrának ismert májvédő hatása mellett erősíti az immunrendszert, növeli a sejtek és...

Címkék