Tízezer fát ültetnek el tavasszal országszerte! Miért fontos ez ennyire?

 

A Településfásítási program keretében 19 megye 364 településén összesen 10 ezer fát ültetnek el tavasszal – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára kedden a Csongrád-Csanád megyei Pusztaszeren. Miért van szükség fákra? Nem is gondolnád mennyire fontos, hogy egyre több fa legyen a Földön!

 fásítás, klímaváltozás, árvízvédelem

Nagyszabású fásítási program

A tavaszi ültetési időszak végére, májusra a Településfásítási programnak köszönhetően 1350 településen összesen 36 ezer sorfacsemete díszíti majd a köztereket, aminek mi nagyon örülünk. Mindig öröm, hogy kicsit zöldül egy-egy terület, hiszen nagyon nagy szükség van erre. Szerencsére az Agrárminisztérium egész országra kiterjedő mozgalmat hirdetett meg, még 2020-ban Településfásítási program néven. A korány 2050-re célul tűzte ki a karbonsemlegesség elérését. Ennek érdekében az Agrárminisztérium 2019-ben elindította az Országfásítási programot, amelynek célja, hogy 2030-ra 27 százalékra nőjön az ország fával borított területe. Az elmúlt több mint két évben a Vidékfejlesztési program keretében az új erdők telepítésére benyújtott támogatási kérelmek meghaladták a 42 ezer hektárt, ami komoly előrelépést jelent – fogalmazott.

 

Miért van szükség fákra?

Tehát miért van szükségünk fákra? Ez egy jó kérdés, és talán nem olyan nyilvánvaló, mint gondolnánk. A fák létfontosságúak az emberek és a természeti környezet számára, és fontosak mindennapi életünkben is. Nyilvánvaló, hogy a fák csodálatos előnyökkel járnak mind az emberek, mind a természeti környezet számára. A fák városaink tüdeje. Ők a vadon élő állatok otthonai. Ők a mi őreink az árvíz ellen. A fák életünk számos területén létfontosságúak.

 

A fákra szükség van, hogy tudjunk lélegezni

Földünk csodálatosan képes fenntartani a természetes egyensúlyt, és a fák ennek központi elemei. A fák képesek eltávolítani a felesleges szén-dioxidot (CO2) a légkörünkből, és a fotoszintézisnek nevezett folyamat révén oxigénné (O2) alakítani. Felszívják a CO2-t és a vizet, és megfelelő fényviszonyokkal kombinálva glükózt és oxigént termelnek, amely aztán a légkörbe kerül. Létfontosságúak annak biztosításában, hogy légkörünk oxigénben gazdag maradjon.

 fásítás, klímaváltozás, árvízvédelem

A fákra szükség van ahhoz, hogy egészségesek legyünk

A fák hatékony légszűrők. Egyes fajok, különösen ellenállnak a légszennyezésnek, és segíthetnek kiszűrni a káros szennyeződéseket azáltal, hogy a leveleiken és kéregükön megragadják őket. Ezért szegélyezik a londoni platánok sok város utcáját szerte a világon. A fák és erdők lelki és testi egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai jól dokumentáltak. A levegő minőségének javítása mellett teret biztosítanak az embereknek a pihenésre és a testmozgásra, ami segít levezetni a mentális fáradtságot, valamint javítja a memóriát és a kognitív funkciókat.

 

A fákra szükség van a klímaváltozás leküzdéséhez

A globális felmelegedés erősen összefügg a növekvő CO2-szinttel. Amikor a CO2 felhalmozódik a légkörben, az „üvegházhatást” hoz létre. Ez az a hely, ahol a CO2 felfogja a nap hőjét, melegebb éghajlatot teremtve. A klímaváltozás jelenlegi időszakában a CO2-kibocsátás növekedésének fő hajtóereje az emberi tevékenység. Mivel a fák arra specializálódtak, hogy eltávolítsák a felesleges CO2-t légkörünkből, soha nem volt még ennél fontosabb alkalom arra, hogy többet ültessünk, és megvédjük azt, amink van.

 

A fákra szüksége van az állatoknak is

A fák döntő élőhelyet biztosítanak a vadvilág nagy részének. Legyen szó lombkoronájukban fészkelő madarakról, a gyökérrendszerben otthont kereső kisemlősökről vagy a törzsükben legyező denevérekről, lehetőségek egész sorát kínálják. A tölgyfa az egyik legismertebb faj. Óriási értékük a vadon élő állatok számára – a tölgyekről kimutatták, hogy több mint 280 rovarfajt támogatnak, amelyek viszont sok madárnak és más ragadozónak adnak táplálékot.

 

A fákra szükség van, hogy megvédjenek minket a környezet viszontagságaitól

Akár a nyári melegben, akár a téli fagyban, a fák létfontosságú árnyékot és menedéket biztosítanak az embereknek és az állatoknak egyaránt. Ha meleg van, városainkban a fák beárnyékolják utcáinkat, és leveleiken keresztül vízgőzt bocsátanak ki a levegőbe. A gazdálkodók is felismerik a fák fontosságát abban, hogy állataikat megóvják a hideg, meleg vagy szeles körülményektől.

 

A fákra szükség van az árvízvédelemhez

A fák árvízvédelemként is hasznosnak bizonyultak. Ha folyók és patakok közelében helyezkednek el, jelentősen csökkentik a vízfolyásokba jutó esővíz mennyiségét. Ez viszont csökkenti annak valószínűségét, hogy a folyók kiszakadnak a partjaikból, és elárasztják az alacsonyan fekvő területeket. A fák további előnyt jelentenek: megakadályozzák a talajeróziót, és megvédik vízfolyásainkat a lefolyás során keletkező káros szennyeződésektől.

Forrás

 

fásítás

Tízezer fát ültetnek el tavasszal országszerte! Miért fontos ez ennyire?
  A Településfásítási program keretében 19 megye 364 településén összesen 10 ezer fát ültetnek el tavasszal – mondta Farkas Sándor, az...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék