Tízezer fát ültetnek el tavasszal országszerte! Miért fontos ez ennyire?

 

A Településfásítási program keretében 19 megye 364 településén összesen 10 ezer fát ültetnek el tavasszal – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára kedden a Csongrád-Csanád megyei Pusztaszeren. Miért van szükség fákra? Nem is gondolnád mennyire fontos, hogy egyre több fa legyen a Földön!

 fásítás, klímaváltozás, árvízvédelem

Nagyszabású fásítási program

A tavaszi ültetési időszak végére, májusra a Településfásítási programnak köszönhetően 1350 településen összesen 36 ezer sorfacsemete díszíti majd a köztereket, aminek mi nagyon örülünk. Mindig öröm, hogy kicsit zöldül egy-egy terület, hiszen nagyon nagy szükség van erre. Szerencsére az Agrárminisztérium egész országra kiterjedő mozgalmat hirdetett meg, még 2020-ban Településfásítási program néven. A korány 2050-re célul tűzte ki a karbonsemlegesség elérését. Ennek érdekében az Agrárminisztérium 2019-ben elindította az Országfásítási programot, amelynek célja, hogy 2030-ra 27 százalékra nőjön az ország fával borított területe. Az elmúlt több mint két évben a Vidékfejlesztési program keretében az új erdők telepítésére benyújtott támogatási kérelmek meghaladták a 42 ezer hektárt, ami komoly előrelépést jelent – fogalmazott.

 

Miért van szükség fákra?

Tehát miért van szükségünk fákra? Ez egy jó kérdés, és talán nem olyan nyilvánvaló, mint gondolnánk. A fák létfontosságúak az emberek és a természeti környezet számára, és fontosak mindennapi életünkben is. Nyilvánvaló, hogy a fák csodálatos előnyökkel járnak mind az emberek, mind a természeti környezet számára. A fák városaink tüdeje. Ők a vadon élő állatok otthonai. Ők a mi őreink az árvíz ellen. A fák életünk számos területén létfontosságúak.

 

A fákra szükség van, hogy tudjunk lélegezni

Földünk csodálatosan képes fenntartani a természetes egyensúlyt, és a fák ennek központi elemei. A fák képesek eltávolítani a felesleges szén-dioxidot (CO2) a légkörünkből, és a fotoszintézisnek nevezett folyamat révén oxigénné (O2) alakítani. Felszívják a CO2-t és a vizet, és megfelelő fényviszonyokkal kombinálva glükózt és oxigént termelnek, amely aztán a légkörbe kerül. Létfontosságúak annak biztosításában, hogy légkörünk oxigénben gazdag maradjon.

 fásítás, klímaváltozás, árvízvédelem

A fákra szükség van ahhoz, hogy egészségesek legyünk

A fák hatékony légszűrők. Egyes fajok, különösen ellenállnak a légszennyezésnek, és segíthetnek kiszűrni a káros szennyeződéseket azáltal, hogy a leveleiken és kéregükön megragadják őket. Ezért szegélyezik a londoni platánok sok város utcáját szerte a világon. A fák és erdők lelki és testi egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai jól dokumentáltak. A levegő minőségének javítása mellett teret biztosítanak az embereknek a pihenésre és a testmozgásra, ami segít levezetni a mentális fáradtságot, valamint javítja a memóriát és a kognitív funkciókat.

 

A fákra szükség van a klímaváltozás leküzdéséhez

A globális felmelegedés erősen összefügg a növekvő CO2-szinttel. Amikor a CO2 felhalmozódik a légkörben, az „üvegházhatást” hoz létre. Ez az a hely, ahol a CO2 felfogja a nap hőjét, melegebb éghajlatot teremtve. A klímaváltozás jelenlegi időszakában a CO2-kibocsátás növekedésének fő hajtóereje az emberi tevékenység. Mivel a fák arra specializálódtak, hogy eltávolítsák a felesleges CO2-t légkörünkből, soha nem volt még ennél fontosabb alkalom arra, hogy többet ültessünk, és megvédjük azt, amink van.

 

A fákra szüksége van az állatoknak is

A fák döntő élőhelyet biztosítanak a vadvilág nagy részének. Legyen szó lombkoronájukban fészkelő madarakról, a gyökérrendszerben otthont kereső kisemlősökről vagy a törzsükben legyező denevérekről, lehetőségek egész sorát kínálják. A tölgyfa az egyik legismertebb faj. Óriási értékük a vadon élő állatok számára – a tölgyekről kimutatták, hogy több mint 280 rovarfajt támogatnak, amelyek viszont sok madárnak és más ragadozónak adnak táplálékot.

 

A fákra szükség van, hogy megvédjenek minket a környezet viszontagságaitól

Akár a nyári melegben, akár a téli fagyban, a fák létfontosságú árnyékot és menedéket biztosítanak az embereknek és az állatoknak egyaránt. Ha meleg van, városainkban a fák beárnyékolják utcáinkat, és leveleiken keresztül vízgőzt bocsátanak ki a levegőbe. A gazdálkodók is felismerik a fák fontosságát abban, hogy állataikat megóvják a hideg, meleg vagy szeles körülményektől.

 

A fákra szükség van az árvízvédelemhez

A fák árvízvédelemként is hasznosnak bizonyultak. Ha folyók és patakok közelében helyezkednek el, jelentősen csökkentik a vízfolyásokba jutó esővíz mennyiségét. Ez viszont csökkenti annak valószínűségét, hogy a folyók kiszakadnak a partjaikból, és elárasztják az alacsonyan fekvő területeket. A fák további előnyt jelentenek: megakadályozzák a talajeróziót, és megvédik vízfolyásainkat a lefolyás során keletkező káros szennyeződésektől.

Forrás

 

fásítás

Tízezer fát ültetnek el tavasszal országszerte! Miért fontos ez ennyire?
  A Településfásítási program keretében 19 megye 364 településén összesen 10 ezer fát ültetnek el tavasszal – mondta Farkas Sándor, az...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
TOVÁBBI CIKKEK
Gyógyszer vagy placebo: egyre megy, ha hiszünk benne
  Vizsgálatok szerint a placebo tabletták akár ugyanolyan hatásosak is lehetnek, mint...
Az ánizs nagyon népszerű fűszer és ízesítőszer, de számos gyógyászati tulajdonságai miatt is használják
  Az ánizsolaj alkalmazása az aromaterápiában bevált gyógymód, hiszen nemcsak számos...
Tízezer fát ültetnek el tavasszal országszerte! Miért fontos ez ennyire?
  A Településfásítási program keretében 19 megye 364 településén összesen 10 ezer fát ültetnek...
A Schisandra fogyasztása erősítheti az immunrendszert és a májat
  A Schisandrának ismert májvédő hatása mellett erősíti az immunrendszert, növeli a sejtek és...

Címkék