Minél előbb, annál jobb – Mit tehetünk a fogínysorvadás ellen?

fogászat

A fogínysorvadás, vagy más néven fogágybetegség egy kellemetlen, de sajnos sokakat érintő probléma. A sikeres kezelés egyik legfontosabb feltétele, hogy a tünetek megjelenésekor mielőbb forduljunk szakemberhez. Minél korábban tudja a parodontológus megkezdeni a kezelést, annál jobb annak hatékonysága.

Változások, amikre érdemes odafigyelni – a fogínysorvadás jelei

A fogínysorvadás tulajdonképpen egy baktériumok által okozott gyulladás. Az íny és csont visszafordíthatatlan elváltozása azonban nem egyik pillanatról a másikra alakul ki. Általában a fogíny gyulladása és más intő jelek előzik meg, melyekre már csak azért is érdemes figyelni, mert a korai stádiumban megfelelő kezeléssel a fogínysorvadás, fogágybetegség megelőzhető.

Az első árulkodó tünetek között szerepel a – fogmosáskor vagy akár magától – vérző, gyulladt íny, amely tapintásra fájdalmas, színe vöröses, esetleg gennyes tasakok jelennek meg rajta. Ugyancsak baljós jel, ha az íny visszahúzódik, elválik a fogaktól, melyek között így rések (tasak) képződnek. Emellett a mozgó fogak és a kellemetlen lehelet is azt üzeni: ideje orvoshoz fordulni!

A fogínysorvadás kezelésének lehetőségei

Szerencsére sok a kiváló fogászat Budapest vonzáskörében, azonban nem ugyanazokat az eljárásokat, illetve anyagokat alkalmazzák, ezért elsőként mindenképp érdemes ezekről tájékozódni. Ha megtaláltuk a számunkra legszimpatikusabb fogászatot, szakorvost, elkezdődhet a kezelés.

A fogínysorvadás kezelése alapvetően kétféleképpen történhet: nem sebészi és sebészi terápia útján. A nem sebész, azaz a konzervatív terápia során az elsődleges feladat a betegség kialakulásában fontos szerepet játszó baktériumok eltávolítása. Ennek az eljárásnak kettő főbb része van.

Az íny feletti professzionális tisztítás során tulajdonképpen egy hagyományos fogkő eltávolítást végez a kezelőorvos, majd ezt követően felpolírozza a megtisztított felszínt. Enyhe ínygyulladás esetén itt véget is ér a kezelés, ezután csak nyomonkövetésre és rendszeres fenntartó kezelésre van szükség.

A konzervatív terápiában alkalmazott másik eljárás a zárt küret, ami tulajdonképpen az íny alatti tisztítást foglalja magába. A kezelés során a kezelőorvos az íny alatt is megtisztítja a fog és a gyökér felszínét. Ezt az eljárást helyi érzéstelenítésben végzik.

Sebészi terápiára akkor kerül sor, ha a gyulladás olyan mértékű, hogy más módon nem szüntethető meg, illetve azokban az esetekben, amikor a kérdéses terület egy része regenerálható.

NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
A pomelo gyümölcsnek számos jótékony hatása van és még finom is!
A pomeloban található rostok hozzájárulnak a normál bélmozgások fenntartásához és...
Ezektől az ételektől felgyorsul az anyagcseréd és gyorsabban tudsz fogyni
  Az agyagcsere több attól, hogy az étel energiává alakul át. Segíti az alapvető...
Fontos tudnivalók a datolya hatásairól
  A datolya a vitaminok, ásványi anyagok és rostok egészséges forrása. A datolya magában...
Gyógygomba, mely télen-nyáron szedhető
  Van egy különleges gombafaj, mely bőségesen terem a magyar erdőkben. Ez nem más, mint...

Címkék