Minél előbb, annál jobb – Mit tehetünk a fogínysorvadás ellen?

fogászat

A fogínysorvadás, vagy más néven fogágybetegség egy kellemetlen, de sajnos sokakat érintő probléma. A sikeres kezelés egyik legfontosabb feltétele, hogy a tünetek megjelenésekor mielőbb forduljunk szakemberhez. Minél korábban tudja a parodontológus megkezdeni a kezelést, annál jobb annak hatékonysága.

Változások, amikre érdemes odafigyelni – a fogínysorvadás jelei

A fogínysorvadás tulajdonképpen egy baktériumok által okozott gyulladás. Az íny és csont visszafordíthatatlan elváltozása azonban nem egyik pillanatról a másikra alakul ki. Általában a fogíny gyulladása és más intő jelek előzik meg, melyekre már csak azért is érdemes figyelni, mert a korai stádiumban megfelelő kezeléssel a fogínysorvadás, fogágybetegség megelőzhető.

Az első árulkodó tünetek között szerepel a – fogmosáskor vagy akár magától – vérző, gyulladt íny, amely tapintásra fájdalmas, színe vöröses, esetleg gennyes tasakok jelennek meg rajta. Ugyancsak baljós jel, ha az íny visszahúzódik, elválik a fogaktól, melyek között így rések (tasak) képződnek. Emellett a mozgó fogak és a kellemetlen lehelet is azt üzeni: ideje orvoshoz fordulni!

A fogínysorvadás kezelésének lehetőségei

Szerencsére sok a kiváló fogászat Budapest vonzáskörében, azonban nem ugyanazokat az eljárásokat, illetve anyagokat alkalmazzák, ezért elsőként mindenképp érdemes ezekről tájékozódni. Ha megtaláltuk a számunkra legszimpatikusabb fogászatot, szakorvost, elkezdődhet a kezelés.

A fogínysorvadás kezelése alapvetően kétféleképpen történhet: nem sebészi és sebészi terápia útján. A nem sebész, azaz a konzervatív terápia során az elsődleges feladat a betegség kialakulásában fontos szerepet játszó baktériumok eltávolítása. Ennek az eljárásnak kettő főbb része van.

Az íny feletti professzionális tisztítás során tulajdonképpen egy hagyományos fogkő eltávolítást végez a kezelőorvos, majd ezt követően felpolírozza a megtisztított felszínt. Enyhe ínygyulladás esetén itt véget is ér a kezelés, ezután csak nyomonkövetésre és rendszeres fenntartó kezelésre van szükség.

A konzervatív terápiában alkalmazott másik eljárás a zárt küret, ami tulajdonképpen az íny alatti tisztítást foglalja magába. A kezelés során a kezelőorvos az íny alatt is megtisztítja a fog és a gyökér felszínét. Ezt az eljárást helyi érzéstelenítésben végzik.

Sebészi terápiára akkor kerül sor, ha a gyulladás olyan mértékű, hogy más módon nem szüntethető meg, illetve azokban az esetekben, amikor a kérdéses terület egy része regenerálható.

NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
TOVÁBBI CIKKEK
Gyógyszer vagy placebo: egyre megy, ha hiszünk benne
  Vizsgálatok szerint a placebo tabletták akár ugyanolyan hatásosak is lehetnek, mint...
Az ánizs nagyon népszerű fűszer és ízesítőszer, de számos gyógyászati tulajdonságai miatt is használják
  Az ánizsolaj alkalmazása az aromaterápiában bevált gyógymód, hiszen nemcsak számos...
Tízezer fát ültetnek el tavasszal országszerte! Miért fontos ez ennyire?
  A Településfásítási program keretében 19 megye 364 településén összesen 10 ezer fát ültetnek...
A Schisandra fogyasztása erősítheti az immunrendszert és a májat
  A Schisandrának ismert májvédő hatása mellett erősíti az immunrendszert, növeli a sejtek és...

Címkék