Nem jön a baba? 7 dolog, ami a fogantatás útjában állhat

mióma

A fogantatást számtalan dolog befolyásolhatja a párok korától kezdve a fizikai adottságaikon át egészen a mindennapi életvitelükig – és a rohanó XXI. század sem segíti a dolgukat. Ennek fényében nem is csoda, hogy ma már egyre többen küzdenek gondokkal, amikor szeretnének gyermeket vállalni. Az alábbiakban azt nézzük meg részletesebben, hogy pontosan mi minden állhat a fogantatás útjában, hogy hogyan tudjuk felismerni ezeket a kondíciókat és hogy mit tehetünk ezek ellen.

A fogantatást számtalan dolog befolyásolhatja a párok korától kezdve a fizikai adottságaikon át egészen a mindennapi életvitelükig – és a rohanó XXI. század sem segíti a dolgukat. Ennek fényében nem is csoda, hogy ma már egyre többen küzdenek gondokkal, amikor szeretnének gyermeket vállalni. Az alábbiakban azt nézzük meg részletesebben, hogy pontosan mi minden állhat a fogantatás útjában, hogy hogyan tudjuk felismerni ezeket a kondíciókat és hogy mit tehetünk ezek ellen.

Azok, akik épp a szülővé válás kapujában állnak, hajlamosak lehetnek arra, hogy egy kissé túlaggódják a fogantatás kérdését. Ezért mielőtt orvoshoz fordulnánk vagy elkezdenénk stresszelni a kérdésen, érdemes lehet tudni, hogy általában mennyi időbe telik egy egészséges párnál „összehozni” a babát. Alapvetően egy havi ciklus alatt 25-30% a teherbeesés esélye, ha rendszeres a védekezés nélküli szexuális élet. Az egészséges párok 85%-a valamikor a „próbálkozás” első évében fog sikerre járni. Ezt a kedvezőnek hangzó rátát azonban sok minden befolyásolhatja – negatív irányban is.

7 dolog, ami a fogantatás útjába állhat

Tehát ha egy év alatt sem sikerült a fogantatás, érdemes lehet sorra venni az alábbi tényezőket, amelyek mind-mind a folyamat útjában állhatnak. Ha pedig felismerjük ezeket, máris egy lépéssel közelebb vagyunk a sikerhez!

Időzítés

Sokan ott rontják el, hogy nem a megfelelő időpontokra időzítik az együttléteket. Tudjuk, nem hangzik túlságosan romantikusan, de ha a teherbeesés a célunk, akkor erre mindenképpen oda kell figyelnünk. A havi ciklusnak van egy olyan időszaka, amikor a nők a legtermékenyebbek: ez az ovuláció. Ezeken a napokon érdemes legalább kétnaponta – de a legjobb, ha minden nap – próbálkoznunk. Ez nagyjából egy hatnapos időszak.

Progeszteronihány

A nőknél olykor előforduló kondíció a progeszteronhiány. A progeszteron, avagy sárgatesthormon a petefészekben termelődik a termékeny korban lévő nőknél és számtalan módon segíti a teherbeesést és a terhességet. Előkészíti például a méhnyálkahártyát a megtermékenyített petesejt beágyazódására, de az emlőmirigyek fejlődéséhez is hozzájárul. Ha nem termelődik megfelelő mennyiségben, az többféleképpen is jelentkezhet – például menstruációs rendellenességekkel vagy a depresszió jeleivel.

Amennyiben ezt tapasztaljuk magunkon, érdemes orvoshoz fordulni: hormonterápiával kezelhető és újra egészségesek lehetünk!

Mióma

Amennyiben nem kezeljük időben a progeszteron hiányát, olyan súlyos kondíciókhoz vezethet, mint például a mióma. A mióma egy olyan izomtumor, ami a méh izomszövetében fejlődik ki és szélsőséges esetekben megakadályozhatja a teherbeesést is. De a mióma a terhesség alatt is kialakulhat és komplikációkat okozhat: a kezdeti szakaszban még vetéléshez is vezethet. Ám ha a magzat a 14. hétig egészséges, akkor a kismama szerencsés: innentől fogva általában problémamentes a kihordás, hiába, hogy a mióma a terhesség alatt is fennáll.

Kor

Mindegy, hogy férfiakról van nőkről van szó, a kor hatással lehet a fogantatásra. Az esélyek a nőknél harminc éves koruk után kezdenek csökkenni, de általában negyvenéves kor fölött lesz igazán nehéz a fogamzás, negyvenöt év felett pedig szinte már lehetetlen. A férfiak esetében sem más tehát a helyzet: a kor előrehaladtával egyre kevesebb és kevesebb spermiumot termel a szervezetük.

Fogamzásgátlás

Egyes fogamzásgátló készítmények is hatással lehetnek a gyermeknemzés sikerére, ugyanis hosszú távon befolyásolhatják még az egészséges szervezetet is. A férfiak esetében ilyen a vaszektómia, amit hiába csinálnak esetleg vissza, akár azzal is járhat, hogy a férfi soha többé nem lesz nemzőképes. A nők esetében a fogamzásgátló injekció lehet ilyen hatású, a tablettáknak viszont alapvetően nem szabadna, hogy ilyen mellékhatásuk legyen.

Életmód

Egyes életmódbeli szokások is ronthatják az esélyeket. Ilyen például a mozgásszegény életmód, a túlsúly, az egészségtelen étkezés, a dohányzás vagy éppen a túlzott alkoholfogyasztás. Már a gyermektervezés kezdeti szakaszában is oda kell figyelnünk ezekre, hogy ne csak mi, hanem a magzatunk is egészséges legyen már a nulladik naptól.

Stressz

Az életmód része, de külön foglalkozunk vele, ugyanis kiemelten fontos: kerüljük a stresszt! Ez vonatkozik egyrészt a mindennapokra: ne bosszankodjunk apróságokon és ha egy nap különösen stresszes, akkor meditáljunk vagy jógázzunk, hogy csökkentsük a negatív hatásokat körülöttünk! De igaz ez a gyermeknemzés körüli stresszre is. Ha már a kezdet kezdetétől azon izgulunk, hogy mi van, ha problémák merülnek fel, nagyon sokat teszünk a fogamzás ellen. Tudjuk, hogy ez ellen a legnehezebb tenni, mégis szinte elengedhetetlen a sikerhez!

Vizsgáljuk meg!

A fent felsoroltakon kívül természetesen sok egyéb dolog is állhat a háttérben, ha már több mint egy éve nem sikerül teherbe esnünk. Van néhány olyan komolyabb egészségügyi probléma, mint például az endometriózis vagy éppen a petevezeték-elzáródás, amire gyanakodhatunk, vagy egyéb biológiai gondok – ám ezek diagnosztizálásához általában orvosi segítségre lesz szükségünk. A tanácsunk tehát az, ha az általunk is felismerhető problémákat már kilőttük, és nem találtunk megoldást, akkor forduljunk szakemberhez!

Azonban az ilyen esetekben is fontos, hogy őrizzük meg a nyugalmunkat, gondolkozzunk pozitívan és lebegjen a szemünk előtt, hogy milyen jutalom vár minket az út végén!

mióma

Cickafark - Elsősorban nőknek
   A cickafark egy olyan gyógynövény, mely nem hiányozhat életünkből. Minden nőnek fogyasztania kellene!     Jóllehet sok súlyos betegség esetén a...
TOVÁBB
Gyuri bácsi, a bükki füvesember tanácsai
   Szabó György (Gyuri bácsi) 1928. április 15-én született, és teljesen egészséges. Csak idős korában fordult a természetgyógyászat felé. A...
TOVÁBB
Koriander, mint természetes belső tisztítószer
  A koriander nem csak gyakran használt fűszere számos ízletes és egzotikus ételnek, hanem erős természetes belső tisztítószer is.   A koriander...
TOVÁBB
A mióma tüneteinek enyhítése egy ázsiai kúszónövénnyel
  Az egyik leghatásosabb méregtelenítő lehet a kudzu, melynek a gyökeréből nyert port használják gyógyászati célokra.   A kudzu alkalmazása...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
TOVÁBBI CIKKEK
Gyógyszer vagy placebo: egyre megy, ha hiszünk benne
  Vizsgálatok szerint a placebo tabletták akár ugyanolyan hatásosak is lehetnek, mint...
Az ánizs nagyon népszerű fűszer és ízesítőszer, de számos gyógyászati tulajdonságai miatt is használják
  Az ánizsolaj alkalmazása az aromaterápiában bevált gyógymód, hiszen nemcsak számos...
Tízezer fát ültetnek el tavasszal országszerte! Miért fontos ez ennyire?
  A Településfásítási program keretében 19 megye 364 településén összesen 10 ezer fát ültetnek...
A Schisandra fogyasztása erősítheti az immunrendszert és a májat
  A Schisandrának ismert májvédő hatása mellett erősíti az immunrendszert, növeli a sejtek és...

Címkék