Nem jön a baba? 7 dolog, ami a fogantatás útjában állhat

mióma

A fogantatást számtalan dolog befolyásolhatja a párok korától kezdve a fizikai adottságaikon át egészen a mindennapi életvitelükig – és a rohanó XXI. század sem segíti a dolgukat. Ennek fényében nem is csoda, hogy ma már egyre többen küzdenek gondokkal, amikor szeretnének gyermeket vállalni. Az alábbiakban azt nézzük meg részletesebben, hogy pontosan mi minden állhat a fogantatás útjában, hogy hogyan tudjuk felismerni ezeket a kondíciókat és hogy mit tehetünk ezek ellen.

A fogantatást számtalan dolog befolyásolhatja a párok korától kezdve a fizikai adottságaikon át egészen a mindennapi életvitelükig – és a rohanó XXI. század sem segíti a dolgukat. Ennek fényében nem is csoda, hogy ma már egyre többen küzdenek gondokkal, amikor szeretnének gyermeket vállalni. Az alábbiakban azt nézzük meg részletesebben, hogy pontosan mi minden állhat a fogantatás útjában, hogy hogyan tudjuk felismerni ezeket a kondíciókat és hogy mit tehetünk ezek ellen.

Azok, akik épp a szülővé válás kapujában állnak, hajlamosak lehetnek arra, hogy egy kissé túlaggódják a fogantatás kérdését. Ezért mielőtt orvoshoz fordulnánk vagy elkezdenénk stresszelni a kérdésen, érdemes lehet tudni, hogy általában mennyi időbe telik egy egészséges párnál „összehozni” a babát. Alapvetően egy havi ciklus alatt 25-30% a teherbeesés esélye, ha rendszeres a védekezés nélküli szexuális élet. Az egészséges párok 85%-a valamikor a „próbálkozás” első évében fog sikerre járni. Ezt a kedvezőnek hangzó rátát azonban sok minden befolyásolhatja – negatív irányban is.

7 dolog, ami a fogantatás útjába állhat

Tehát ha egy év alatt sem sikerült a fogantatás, érdemes lehet sorra venni az alábbi tényezőket, amelyek mind-mind a folyamat útjában állhatnak. Ha pedig felismerjük ezeket, máris egy lépéssel közelebb vagyunk a sikerhez!

Időzítés

Sokan ott rontják el, hogy nem a megfelelő időpontokra időzítik az együttléteket. Tudjuk, nem hangzik túlságosan romantikusan, de ha a teherbeesés a célunk, akkor erre mindenképpen oda kell figyelnünk. A havi ciklusnak van egy olyan időszaka, amikor a nők a legtermékenyebbek: ez az ovuláció. Ezeken a napokon érdemes legalább kétnaponta – de a legjobb, ha minden nap – próbálkoznunk. Ez nagyjából egy hatnapos időszak.

Progeszteronihány

A nőknél olykor előforduló kondíció a progeszteronhiány. A progeszteron, avagy sárgatesthormon a petefészekben termelődik a termékeny korban lévő nőknél és számtalan módon segíti a teherbeesést és a terhességet. Előkészíti például a méhnyálkahártyát a megtermékenyített petesejt beágyazódására, de az emlőmirigyek fejlődéséhez is hozzájárul. Ha nem termelődik megfelelő mennyiségben, az többféleképpen is jelentkezhet – például menstruációs rendellenességekkel vagy a depresszió jeleivel.

Amennyiben ezt tapasztaljuk magunkon, érdemes orvoshoz fordulni: hormonterápiával kezelhető és újra egészségesek lehetünk!

Mióma

Amennyiben nem kezeljük időben a progeszteron hiányát, olyan súlyos kondíciókhoz vezethet, mint például a mióma. A mióma egy olyan izomtumor, ami a méh izomszövetében fejlődik ki és szélsőséges esetekben megakadályozhatja a teherbeesést is. De a mióma a terhesség alatt is kialakulhat és komplikációkat okozhat: a kezdeti szakaszban még vetéléshez is vezethet. Ám ha a magzat a 14. hétig egészséges, akkor a kismama szerencsés: innentől fogva általában problémamentes a kihordás, hiába, hogy a mióma a terhesség alatt is fennáll.

Kor

Mindegy, hogy férfiakról van nőkről van szó, a kor hatással lehet a fogantatásra. Az esélyek a nőknél harminc éves koruk után kezdenek csökkenni, de általában negyvenéves kor fölött lesz igazán nehéz a fogamzás, negyvenöt év felett pedig szinte már lehetetlen. A férfiak esetében sem más tehát a helyzet: a kor előrehaladtával egyre kevesebb és kevesebb spermiumot termel a szervezetük.

Fogamzásgátlás

Egyes fogamzásgátló készítmények is hatással lehetnek a gyermeknemzés sikerére, ugyanis hosszú távon befolyásolhatják még az egészséges szervezetet is. A férfiak esetében ilyen a vaszektómia, amit hiába csinálnak esetleg vissza, akár azzal is járhat, hogy a férfi soha többé nem lesz nemzőképes. A nők esetében a fogamzásgátló injekció lehet ilyen hatású, a tablettáknak viszont alapvetően nem szabadna, hogy ilyen mellékhatásuk legyen.

Életmód

Egyes életmódbeli szokások is ronthatják az esélyeket. Ilyen például a mozgásszegény életmód, a túlsúly, az egészségtelen étkezés, a dohányzás vagy éppen a túlzott alkoholfogyasztás. Már a gyermektervezés kezdeti szakaszában is oda kell figyelnünk ezekre, hogy ne csak mi, hanem a magzatunk is egészséges legyen már a nulladik naptól.

Stressz

Az életmód része, de külön foglalkozunk vele, ugyanis kiemelten fontos: kerüljük a stresszt! Ez vonatkozik egyrészt a mindennapokra: ne bosszankodjunk apróságokon és ha egy nap különösen stresszes, akkor meditáljunk vagy jógázzunk, hogy csökkentsük a negatív hatásokat körülöttünk! De igaz ez a gyermeknemzés körüli stresszre is. Ha már a kezdet kezdetétől azon izgulunk, hogy mi van, ha problémák merülnek fel, nagyon sokat teszünk a fogamzás ellen. Tudjuk, hogy ez ellen a legnehezebb tenni, mégis szinte elengedhetetlen a sikerhez!

Vizsgáljuk meg!

A fent felsoroltakon kívül természetesen sok egyéb dolog is állhat a háttérben, ha már több mint egy éve nem sikerül teherbe esnünk. Van néhány olyan komolyabb egészségügyi probléma, mint például az endometriózis vagy éppen a petevezeték-elzáródás, amire gyanakodhatunk, vagy egyéb biológiai gondok – ám ezek diagnosztizálásához általában orvosi segítségre lesz szükségünk. A tanácsunk tehát az, ha az általunk is felismerhető problémákat már kilőttük, és nem találtunk megoldást, akkor forduljunk szakemberhez!

Azonban az ilyen esetekben is fontos, hogy őrizzük meg a nyugalmunkat, gondolkozzunk pozitívan és lebegjen a szemünk előtt, hogy milyen jutalom vár minket az út végén!

mióma

Cickafark - Elsősorban nőknek
   A cickafark egy olyan gyógynövény, mely nem hiányozhat életünkből. Minden nőnek fogyasztania kellene!     Jóllehet sok súlyos betegség esetén a...
TOVÁBB
Gyuri bácsi, a bükki füvesember tanácsai
   Szabó György (Gyuri bácsi) 1928. április 15-én született, és teljesen egészséges. Csak idős korában fordult a természetgyógyászat felé. A...
TOVÁBB
Koriander, mint természetes belső tisztítószer
  A koriander nem csak gyakran használt fűszere számos ízletes és egzotikus ételnek, hanem erős természetes belső tisztítószer is.   A koriander...
TOVÁBB
A mióma tüneteinek enyhítése egy ázsiai kúszónövénnyel
  Az egyik leghatásosabb méregtelenítő lehet a kudzu, melynek a gyökeréből nyert port használják gyógyászati célokra.   A kudzu alkalmazása...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
A prosztata betegségei és gyógymódok a prosztata gyulladás ellen
  A prosztata egy kisméretű, gesztenye alakú mirigy, amely a férfi reproduktív rendszer...
Orvosilag bizonyított a klorofill egészségügyi előnye
  Hallottál már a klorofillról, a növényekben előforduló zöld pigmentről? Tudtad, hogy...
Mi az a kvercetin és miben található meg? Milyen gyógyhatásai vannak?
  A kvercetin egy természetes flavonoid, amely számos gyümölcsben, zöldségben és más növényi...
Miért fontos a nők számára a probiotikum fogyasztása?
  Az egészséges emésztőrendszer alapvető fontosságú az általános jóllét szempontjából, és...

Címkék