Intim szőrtelenítés-hány éves kortól ajánlott?

intim szőrtelenítésAz intim szőrtelenítés nem csak a 18+ -os korosztályt érinti. A lányok általában előbb kezdenek el érni mint a fiúk, testi-lelki vonatkozásban egyaránt. Így az ő esetükben akár már 14 éves kor körül felmerülhet az általános valamint az intim szőrtelenítés kérdése, hiszen a strandon, öltözőkben őket talán még jobban zavarhatja a számukra is még kissé újszerű plusz testszőrzet. Mikor kezdhet el egy lány intim szőrteleníteni? Köthető az intim szőrtelenítés korhoz? Vagy a biológiai érettség a meghatározó? Következzék egy kis összefoglaló mindarról, amit a szakértőktől megtudtunk a témát illetően.

 

Az intim szőrtelenítés kortalan előnyei

Aki már próbálta, az megtapasztalta; aki még csak tervezi, bizonyára sejti, hogy az intim szőrtelenítés több szempontból is előnyös:

  • Üde tisztaságérzetet biztosít az intim területeken is
  • Hatékonyabb intim higiénia érhető el általa
  • Kényelmesebbé válnak orvosi, elsősorban a nőgyógyászati vizsgálatok
  • Felszabadultabbá teszi a strandolást, egyes sportok gyakorlását
  • Magabiztosságot kölcsönöz 

Ezek a pozitívumok korosztálytól függetlenek: egy 15 éves lánynak ugyanolyan fontosak, mint egy 60 éves, igényes hölgynek. Az intim szőrtelenítésre tehát nem csak a 20-50 közöttieknek van szükségük, hiszen az intim szőrtelenítés igényének kialakulása inkább köthető a biológiai és mentális érettséghez, az aktuális körülményekhez és a magaddal szemben támasztott elvárásokhoz mintsem az életkorhoz.

Mikor áll valaki készen az intim szőrtelenítésre?

Az intim szőrtelenítés feltétele egy megfelelő hosszúságú testszőrzet.

A kislányokat illetően azért is kell szemfülesnek lenniük a szülőknek, mert a nagyobb lányok, akiknek valóban szükségük van már az intim szőrtelenítésre a strandon, öltözőkben, könnyen rávezethetik (gyakran nem is szándékosan) a kisebbeket annak szükségességére. A kisebbek pedig meg szeretnének felelni a nagylányoknak, ezért ők is szőrteleníteni akarnak.

Jobb esetben ezen elhatározásukat megosztják anyukájukkal. Kevésbé szerencsésebb helyzetben valamelyik szülő éri tetten a kis “felnőttet”.

Nagyon fontos, hogy mind az általános, mind az intim szőrtelenítésről időben kezdjenek el a szülők beszélgetni gyermekeikkel, hogy valóban akkor kezdjék el azt alkalmazni, amikor arra testileg-lelkileg megérettek és tényleg szükségessé válik; ne pedig megfelelési hóbortból.

A 13-15 éves korosztály számára már bőven aktuális lehet az általános, de akár már az intim szőrtelenítés is, hiszen az öltözőkben, strandon már kikandikálhatnak a szőrszálak, amit egyes tapintatlanabb iskola- vagy osztálytárs bántóan szóvá tehet. 

Az intim szőrtelenítés, ha arra a leányka is megérett mentálisan is, nem csak biológiailag, megkímélheti őket az ilyen kellemetlen szituációktól. 

Mivel intim szőrteleníthetnek a legfiatalabbak?

Az intim szőrtelenítéstől még sok felnőtt is ódzkodik, hiszen az intim bőrfelület sokkal érzékenyebb, mint a test egyéb területei. Egy anyuka, ameddig lehet, szeretné megkímélni ezektől a kellemetlenségektől lányát. Egy idő után azonban azzal tesz a legjobbat neki, ha leül lányával és közösen átbeszélik, tabuk nélkül, az intim szőrtelenítés lényegét és a lehetséges módszereket.

A módszereket illetően a következők jöhetnek szóba:

  • Szőrtelenítő krémek
  • Szőkítés
  • Borotva
  • Csipesz
  • Intim gyanta

Szőrtelenítő krémek

Kíméletes megoldásnak ígérkeznek, azonban ezek a kemény kemikáliák cseppet sem veszélytelenek. Kizárólag anyuka segítségével, nagy odafigyeléssel szabad alkalmazni a szőrtelenítő krémeket a legfiatalabbaknak, hiszen könnyen megégetheti magát vele bárki, ha nem távolítják el időben a krémet.

Szőkítés

Intim szőrtelenítés esetén ritkán merül fel a szőkítés, mint alternatíva, de nem kizárt. Ezzel a szőr nem tűnik el, de kevésbé lesz feltűnő. Fájdalommentes, ezért az anyukák szívesebben alkalmazzák lányaiknál. De, mivel a szőkítő is kemikália, ugyanolyan veszélyes lehet, mint a szőrtelenítő krémek.

Borotva

A legkézenfekvőbb megoldás általános és intim szőrtelenítés esetén is. A borotva viszont éles szerszám, ezért az anyukák nem szívesen adják lányaik kezébe. Illetve, többségük tudja, hogy borotválással könnyen nagyobb kárt okozhatnak mint hasznot: a mikrosérülések miatt a bőr hajlamosabbá válik a fertőzésekre. A lányok, főleg az elején, könnyen megvághatják magukat. A szőrtüszők hajlamosabbak begyulladni, a szőrzet pedig gyakrabban nő befelé borotválás után. Tűzoltásként alkalmazható, de az anyukák java része inkább más módszert javasol lányának.

Csipesz

A csipesz az epilátor nem motorizált elődje. Higiéniai, egészségügyi szempontból nincs vele baj, viszont roppant időigényes és nem fájdalommentes eljárás. A fiatal lányoknál, ugyanakkor, még elég ritka az intim szőrzet, illetve, kevésbé kiterjedt, ezért elképzelhető, hogy az első intim szőrtelenítések alkalmával bőven megfelel a célnak a csipesz használata.

Intim gyanta

Az anyukák, valószínű, ezt választják, ha saját intim szőrtelenítésükről van szó. Az tagadhatatlan, hogy kissé kellemetlen tud lenni, azonban, ha képzett intimkozmetikus végzi az intim gyantázást, még a fiatalabb lányok számára sem elviselhetetlen. Intim gyantázás előtt mindenképp érdemes konzultálni az intimkozmetikussal, aki a fiatalnak is elmagyarázza az intim gyantázás lényegét, előkészületeit; megtanítja számára a legalapvetőbb intim higiéniai teendőket és bemutatja a leghatékonyabb intimkozmetikumokat. Bár az intimkozmetikusok a világ legempatikusabb és legmegbízhatóbb emberei, az első intim gyanta alkalmakra az anyuka is kísérje el a leányzót, ha lehetséges.

A “legfiatalosabb” fazonok

Fiatal korban a szőrzet még nem olyan erős és kevésbé kiterjedt. A hónalj, lábszárak, karok esetén nagyon nincs apelláta: ha valakit zavar a szőrzet, le kell szedni mindent. Intim szőrtelenítés esetén azonban van alternatíva: a részleges intim szőrtelenítés. A lényege, hogy az érzékeny, fiatal intim bőrfelületet nem teljes egészében teszik ki a szőrtelenítésnek, csupán a fehérneműhöz legközelebbi részeket, hogy az alól semmi se kandikáljon ki. Így gyorsabbá és kevésbé drasztikussá tehető az intim szőrtelenítés is.

 

Intim szőrteleníteni mindenkinek érdemes, akit kicsit is érdekel, hogyan néz ki odalent, legyen szó akár 60 év felettiről vagy egy 14-16 évesről. Meggondolatlanul nekiugrani semelyik korban nem ajánlott; odafigyelést igényel fiataltól idősebbtől egyaránt. Az intim szőrtelenítés nem kötelező, nem elvárás, hanem egy lehetőség azok számára, akik teljesebb, kényelmesebb életet szeretnének élni, s jobban kívánják érezni magukat a bőrükben. Ez pedig nem kor, sokkal inkább biológiai és mentális érettség kérdése.

NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Hogyan hozzuk ki a legtöbbet a nyári szabadidőnkből?
Ahogy a nap sugarai egyre melegebben simogatják a bőrünket és a természet újraéled, úgy...
A prosztata betegségei és gyógymódok a prosztata gyulladás ellen
  A prosztata egy kisméretű, gesztenye alakú mirigy, amely a férfi reproduktív rendszer...
Orvosilag bizonyított a klorofill egészségügyi előnye
  Hallottál már a klorofillról, a növényekben előforduló zöld pigmentről? Tudtad, hogy...
Mi az a kvercetin és miben található meg? Milyen gyógyhatásai vannak?
  A kvercetin egy természetes flavonoid, amely számos gyümölcsben, zöldségben és más növényi...

Címkék