Mennyi ideig tart egy fogtömés? A fogorvos válaszol

fogtömésA fogászati töméseket lyukas fogak betömésére szokás használni, a további szuvasodás elkerülése érdekében. A fogászati tömések különféle anyagokból készülhetnek, amelyeknek mind megvan a maguk várható élettartama. Az alábbiakban egy átfogó ismertetőt olvashat a különböző töméstípusok várható élettartamáról és tartósságáról.

A fogászati tömések típusai

A fogtömések és fogjavítások manapság három elterjedtebb anyag valamelyikéből készülnek.

Kompozit fogtömések

A kompozit (gyakran „fehér”) fogtömések akril és kerámiagyanta ötvözetéből készülnek, és fehéres színüknek köszönhetően segítenek megőrizni a fog természetes megjelenését. Éppen ezért gyakran használják őket olyan helyeken, ahol gyakran láthatók (például a metszőfogak töméséhez).

A kompozit fogtömések átlagos várható élettartama 7 év. Ha megfelelően helyezik be őket, akkor élettartamuk (azaz mielőtt kiesnének, vagy cserét igényelnének) akár 5-20 év is lehet.

Manapság ez a legelterjedtebb fogtömési típus. Behelyezése általában nagyon kíméletes és csak minimális fúrást igényel. Ha Ön is szeretne ilyen esztétikus, fogszínű tömést, akkor a Rosental Fogászatán esztétikus tömést is készítenek. Kérjen időpontot rendelőjükbe most az alábbi linken: esztétikus tömés Budán

Amalgám fogtömések

Az amalgám egy rég óta használt anyag a fogtömésekhez. Ezek a tömések általában kevésbé költségesek, azonban sötét, ezüstös színük miatt csak hátsó, kevésbé látható fogak betömésére ideálisok.

Az amalgám tömések várható élettartama 15-20 év, azonban mivel nem tapadnak hozzá a fogakhoz, sokkal több fúrást igényelnek, mint például a kompozit műgyanta tömések.

Az amalgám tömések továbbá higanyt tartalmaznak, így némi kockázattal járnak, habár ez antibakteriális hatást is kölcsönöz nekik, tehát a peremük mentén nem alakulhat ki fogszuvasodás.

Kerámiából készült fogpótló megoldások

A kerámiából készült fogpótlások (például a koronák) általában nagyobb fogrészek pótlására használatosak, és gyakran több alkalomra van szükség a végleges behelyezésükhöz. Mi több, ezek a legköltségesebb megoldások is, ugyanis egy fogászati laboratóriumban készítik el őket, hogy tökéletesen illeszkedjenek a páciens fogsorába.

A kerámia fogtömések cirkóniumból készülnek, ami szilárd szerkezetének köszönhetően akár 20 éves élettartamot is biztosíthat.

Árulkodó jelek

Egy fogtömés várható élettartama fordítottan arányos a méretével: minél kisebb egy tömés, annál tovább tart majd. Ezért olyan fontos időben észrevenni a tömésre szoruló problémákat:

  • Ha egy kialakulóban lévő fogszuvasodást időben sikerül felfedezni, akkor a terjedése bizonyos esetekben megállítható fluoriddal, illetve a szájhigiéniára való fokozott odafigyeléssel.
  • Ha a fogszuvasodást az előtt sikerül észrevenni, hogy átütné a dentint (a fog belső rétegét), akkor előfordulhat, hogy fúrás nélkül is elkészülhet a tömés.
  • Amennyiben a szuvasodás már átütötte a fogat, akkor a fog (a tömés típusától és a szuvasodás méretétől függően) némi vagy nagyobb mértékű fúrást igényel majd.

Hogyan lehet időben észrevenni a fogszuvasodást?

A fogszuvasodás gyakran nehezen hozzáférhető, vagy egyáltalán nem látható helyeken alakul ki, ezért ajánlott legalább fél évente ellátogatnia fogorvosához egy általános vizsgálatra. Fogorvosa alaposan megvizsgálja majd fogait, és felhívja a figyelmét az esetleges kialakulófélben lévő problémákra.

Minél előbb sikerül felfedezni ezeket, általában annál egyszerűbb és kíméletesebb a kezelésük is. Sokat segíthet, ha a vizsgálat során fogászati röntgenfelvételek is készülnek, hiszen ezekkel olyan fogakon belüli problémák is kimutathatók, amiket még egy szakember sem láthat szabad szemmel.

Sokat számít a fogászati kezelés színvonala

Nagyon fontos, hogy fogászati tömései kellő odafigyeléssel készüljenek el. Természetesen ismeretlenül nagyon nehéz összevetni két vagy több fogorvos szaktudását, azonban vannak bizonyos jelek, amikre érdemes odafigyelni, ha fogorvost szeretne választani magának. Figyelje meg, hogy fogorvosa:

  • gumiból vagy vattából készült támasztékot helyez-e a szájába, miközben a tömés készül. Amennyiben kompozit tömést helyez be, és vattával támasztja ki a száját, fogorvosa hibát követ el. A kompozit tömés behelyezésekor teljesen száraz körülményekre van szükség (amalgám tömés esetén ez nem számít), ezért ilyenkor minden esetben gumiból készült támasztékot kell használni.
  • mikroszkóppal, vagy más nagyító eszközön keresztül vizsgálja-e fogait, hiszen ezek segítenek az apróbb problémákat is észrevenni. Ezek hiánya nem feltétlenül hiba, de a tömések általában precízebben készülnek el, és élettartamuk is hosszabb lesz, ha a fogorvos valamilyen nagyítón keresztül végzi az operációt.
  • mennyire bánik kíméletesen a fogaival. Ez fogtömés esetén azt jelenti, hogy többet fúr-e le a fogából a kelleténél, vagy sem, mielőtt behelyezné a tömést. Sok régebb óta praktizáló fogorvos hajlamos több egészséges fogrészt eltávolítani, mint amennyi szükséges lenne, főleg amikor modern kompozit töméseket használnak.
  • modern technikákkal tisztítja-e meg fogait a beavatkozás előtt (ilyenek például a homokfúvás vagy az ultrahang).
  • egy fogászati asszisztenssel dolgozik-e együtt. Egy pár segítő kéz mindig jól jön, és az összetettebb tömések behelyezésekor kifejezetten fontos, hogy egy asszisztens készenlétben álljon, és segítse a fogorvos munkáját.
  • felhívja-e rá a figyelmét, hogy a tömés behelyezése után legalább két órával ne egyen semmit, illetve aznap ne fogyasszon kemény vagy ragadós élelmiszereket.

Ellenőriztesse meglévő fogtöméseit

Amennyiben vannak korábban behelyezett fogtömései, erősen ajánlott ezeket rendszeresen ellenőrizni egy fogászati panoráma röntgenfelvétel segítségével. Egyes fogtömések szélei nem zárnak tökéletesen, és ilyenkor a baktériumok bejuthatnak a tömés alá, ahol láthatatlan fogszuvasodást okozhatnak. Ezek a problémák általában csak akkor láthatók szabad szemmel, amikor a fog már menthetetlen.

A fogtömések formája is fontos szempont, hiszen egy nem megfelelően kialakított tömésben olyan nehezen hozzáférhető (tehát nehezen mosható) részek alakulhatnak ki, ahol a baktériumok összegyűlhetnek.

NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
A prosztata betegségei és gyógymódok a prosztata gyulladás ellen
  A prosztata egy kisméretű, gesztenye alakú mirigy, amely a férfi reproduktív rendszer...
Orvosilag bizonyított a klorofill egészségügyi előnye
  Hallottál már a klorofillról, a növényekben előforduló zöld pigmentről? Tudtad, hogy...
Mi az a kvercetin és miben található meg? Milyen gyógyhatásai vannak?
  A kvercetin egy természetes flavonoid, amely számos gyümölcsben, zöldségben és más növényi...
Miért fontos a nők számára a probiotikum fogyasztása?
  Az egészséges emésztőrendszer alapvető fontosságú az általános jóllét szempontjából, és...

Címkék