5 veszély, ami a fürdőszobában leselkedik rád – és amit tehetsz ellenük

duguláselhárítás

Gondoltál már úgy a fürdőszobádra, mint az egészségedre leselkedő potenciális veszélyforrásra? Valószínűleg nem, pedig meg kellett volna tenned, ugyanis a fürdőszobában számos olyan tényező van jelen, ami rossz hatással lehet az egészségedre, amennyiben nem fordítasz rájuk kellő figyelmet. A különböző kórokozók a legváratlanabb helyekről támadhatnak. Most nyilván azt gondolod, hogy téged ez nem érint, hiszen neked tiszta a fürdőszobád – de vajon biztosan elég tiszta?

Nálam tisztaság van!

A fürdőszobákban uralkodók párás környezet számos baktériumnak, gombának kedvez. Ha nem figyelünk oda kifejezetten ezekre, nagyon könnyen elszaporodhatnak a fürdőszobában, akár észrevétlenül is, és csöndben károsítják az egészségünket.

Ha azt hiszed, hogy nálad ilyenek nincsenek, mert rendszeresen takarítasz antibakteriális készítményekkel, ki kell ábrándítsunk: ez valóban egy jó kezdet, csak az a gond, hogy ezek a kórokozók olyan helyekre fészkelik be magukat, amik nincsenek a szemed előtt, ezért talán eszedbe sem jut, hogy ott is tanyázhatnak. Egy karbantartás, duguláselhárítás során szoktak lenni meglepetések!

Miről is van szó pontosan?

A fürdőszobában a látható felületeken kívül nagyon sok olyan hely van, ami nem kerül a szemed elé a mindennapokban. Gondolunk Itt például a vízvezetékekre, lefolyókra, valamint a bútorok mögött megbúvó falfelületekre, kis sarkokra. Ezekkel egy alap takarítás során jó eséllyel nem is találkozol, holott ezek a már említett baktériumok és gombák kedvenc búvóhelyei.

Lássuk, vajon mi rejtőzhet a fürdőszobádban, ami károsítja az egészségedet:

  • Penész. Ha pára, akkor penész – talán senkinek sem újdonság, hogy magas páratartalom mellett könnyen elszaporodnak a penészgombák. A fürdőszoba gyakran érintett terület: a bútorok mögött a falakon, a sarkokban előszeretettel bújuk meg a penész, és marad sokáig észrevétlen. A penésszel az a gond, hogy légúti panaszokat okozhat. Irritálhatja a szemet, a tüdőt, bőrt, a torkot, a nyálkahártyákat. Allergiához hasonló tüneteket okoz, mintha valami folyamatosan kiváltaná az érzékenységet – épp csak nem tudod, hogy mi. A folyamatosan penészes környezet tüdőbetegséget is okozhat!
  • Baktériumok mindenütt. A nedves, meleg környezet a baktériumoknak is kedvez, amik olyan helyeken képesek megélni, mint például a kilincsek, vagy éppen a villanykapcsolók. Ha ezeket a részleteket kihagyod a takarításnál, könnyen válhatsz a bacik áldozatává – hiszen ahogy belépsz, első dolgod például felkapcsolni a villanyt.
  • Csatornalegyek. Nem hangzik túl biztatóan a csatornalégy jelenléte, ugye? Nos, nem is különösebben szívderítő, de sajnos még egy tisztának látszó fürdőszobában is megjelenhetnek ezek a nem éppen közkedvelt rovarok. Szereti a meleg, nedves, sötét helyeket – a lefolyóid épp ilyenek. Amennyiben nem fordítasz különös figyelmet arra, hogy rendszeresen kitakarítsd a lefolyókat erre való vegyszerrel, valószínűleg előbb-utóbb meg fognak jelenni nálad ezek a rovarok. Megelőzni egyszerűbb, mint megszabadulni tőlük, ha már ott vannak!
  • Dugulások – és ami feljön miattuk. Szerinted mennyire lehet higiénikus, ha eldugul a WC, és aminek lefelé kéne mennie, az fölfelé jön, majd beteríti a fürdőszoba padlóját? Ugye, hogy nem túlzottan! A dugulások zöme könnyen megelőzhető lenne éves karbantartással, de sokan sajnos a duguláselhárítás árak megspórolása céljából ezt kihagyják. Persze így, ha gond van, általában végül magasabb lesz a számla, arról nem is beszélve, hogy tényleg undorító és az egészségre ártalmas dolgok tudnak feljönni a WC-ből egy csúnya dugulás esetén.
  • Vigyázat, csőtörés! Alighanem mindenki rémálma egy csőtörés, márpedig ez bárkivel, bármikor előfordulhat. Ilyenkor sajnos többféle egészségügyi problémával kell számolni: attól függően, hogy hol van a hiba, nem biztos, hogy a kifolyó víz tiszta, ráadásul, ha kellőképpen eláztat mindent, a nedves, párás környezet is adott a baciknak és gombáknak. Éves ellenőrzéssel azonban minimalizálható a csőtörés kockázata!

Szerencsére az összes felsorolt veszélyforrás kiiktatható, alapos, részletekre is kiterjedő takarítással, valamint rendszeres karbantartással. Ne ezen spórolj, mert az egészségeddel fizethetsz!

NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
TOVÁBBI CIKKEK
Gyógyszer vagy placebo: egyre megy, ha hiszünk benne
  Vizsgálatok szerint a placebo tabletták akár ugyanolyan hatásosak is lehetnek, mint...
Az ánizs nagyon népszerű fűszer és ízesítőszer, de számos gyógyászati tulajdonságai miatt is használják
  Az ánizsolaj alkalmazása az aromaterápiában bevált gyógymód, hiszen nemcsak számos...
Tízezer fát ültetnek el tavasszal országszerte! Miért fontos ez ennyire?
  A Településfásítási program keretében 19 megye 364 településén összesen 10 ezer fát ültetnek...
A Schisandra fogyasztása erősítheti az immunrendszert és a májat
  A Schisandrának ismert májvédő hatása mellett erősíti az immunrendszert, növeli a sejtek és...

Címkék