5 veszély, ami a fürdőszobában leselkedik rád – és amit tehetsz ellenük

duguláselhárítás

Gondoltál már úgy a fürdőszobádra, mint az egészségedre leselkedő potenciális veszélyforrásra? Valószínűleg nem, pedig meg kellett volna tenned, ugyanis a fürdőszobában számos olyan tényező van jelen, ami rossz hatással lehet az egészségedre, amennyiben nem fordítasz rájuk kellő figyelmet. A különböző kórokozók a legváratlanabb helyekről támadhatnak. Most nyilván azt gondolod, hogy téged ez nem érint, hiszen neked tiszta a fürdőszobád – de vajon biztosan elég tiszta?

Nálam tisztaság van!

A fürdőszobákban uralkodók párás környezet számos baktériumnak, gombának kedvez. Ha nem figyelünk oda kifejezetten ezekre, nagyon könnyen elszaporodhatnak a fürdőszobában, akár észrevétlenül is, és csöndben károsítják az egészségünket.

Ha azt hiszed, hogy nálad ilyenek nincsenek, mert rendszeresen takarítasz antibakteriális készítményekkel, ki kell ábrándítsunk: ez valóban egy jó kezdet, csak az a gond, hogy ezek a kórokozók olyan helyekre fészkelik be magukat, amik nincsenek a szemed előtt, ezért talán eszedbe sem jut, hogy ott is tanyázhatnak. Egy karbantartás, duguláselhárítás során szoktak lenni meglepetések!

Miről is van szó pontosan?

A fürdőszobában a látható felületeken kívül nagyon sok olyan hely van, ami nem kerül a szemed elé a mindennapokban. Gondolunk Itt például a vízvezetékekre, lefolyókra, valamint a bútorok mögött megbúvó falfelületekre, kis sarkokra. Ezekkel egy alap takarítás során jó eséllyel nem is találkozol, holott ezek a már említett baktériumok és gombák kedvenc búvóhelyei.

Lássuk, vajon mi rejtőzhet a fürdőszobádban, ami károsítja az egészségedet:

  • Penész. Ha pára, akkor penész – talán senkinek sem újdonság, hogy magas páratartalom mellett könnyen elszaporodnak a penészgombák. A fürdőszoba gyakran érintett terület: a bútorok mögött a falakon, a sarkokban előszeretettel bújuk meg a penész, és marad sokáig észrevétlen. A penésszel az a gond, hogy légúti panaszokat okozhat. Irritálhatja a szemet, a tüdőt, bőrt, a torkot, a nyálkahártyákat. Allergiához hasonló tüneteket okoz, mintha valami folyamatosan kiváltaná az érzékenységet – épp csak nem tudod, hogy mi. A folyamatosan penészes környezet tüdőbetegséget is okozhat!
  • Baktériumok mindenütt. A nedves, meleg környezet a baktériumoknak is kedvez, amik olyan helyeken képesek megélni, mint például a kilincsek, vagy éppen a villanykapcsolók. Ha ezeket a részleteket kihagyod a takarításnál, könnyen válhatsz a bacik áldozatává – hiszen ahogy belépsz, első dolgod például felkapcsolni a villanyt.
  • Csatornalegyek. Nem hangzik túl biztatóan a csatornalégy jelenléte, ugye? Nos, nem is különösebben szívderítő, de sajnos még egy tisztának látszó fürdőszobában is megjelenhetnek ezek a nem éppen közkedvelt rovarok. Szereti a meleg, nedves, sötét helyeket – a lefolyóid épp ilyenek. Amennyiben nem fordítasz különös figyelmet arra, hogy rendszeresen kitakarítsd a lefolyókat erre való vegyszerrel, valószínűleg előbb-utóbb meg fognak jelenni nálad ezek a rovarok. Megelőzni egyszerűbb, mint megszabadulni tőlük, ha már ott vannak!
  • Dugulások – és ami feljön miattuk. Szerinted mennyire lehet higiénikus, ha eldugul a WC, és aminek lefelé kéne mennie, az fölfelé jön, majd beteríti a fürdőszoba padlóját? Ugye, hogy nem túlzottan! A dugulások zöme könnyen megelőzhető lenne éves karbantartással, de sokan sajnos a duguláselhárítás árak megspórolása céljából ezt kihagyják. Persze így, ha gond van, általában végül magasabb lesz a számla, arról nem is beszélve, hogy tényleg undorító és az egészségre ártalmas dolgok tudnak feljönni a WC-ből egy csúnya dugulás esetén.
  • Vigyázat, csőtörés! Alighanem mindenki rémálma egy csőtörés, márpedig ez bárkivel, bármikor előfordulhat. Ilyenkor sajnos többféle egészségügyi problémával kell számolni: attól függően, hogy hol van a hiba, nem biztos, hogy a kifolyó víz tiszta, ráadásul, ha kellőképpen eláztat mindent, a nedves, párás környezet is adott a baciknak és gombáknak. Éves ellenőrzéssel azonban minimalizálható a csőtörés kockázata!

Szerencsére az összes felsorolt veszélyforrás kiiktatható, alapos, részletekre is kiterjedő takarítással, valamint rendszeres karbantartással. Ne ezen spórolj, mert az egészségeddel fizethetsz!

NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Hogyan hozzuk ki a legtöbbet a nyári szabadidőnkből?
Ahogy a nap sugarai egyre melegebben simogatják a bőrünket és a természet újraéled, úgy...
A prosztata betegségei és gyógymódok a prosztata gyulladás ellen
  A prosztata egy kisméretű, gesztenye alakú mirigy, amely a férfi reproduktív rendszer...
Orvosilag bizonyított a klorofill egészségügyi előnye
  Hallottál már a klorofillról, a növényekben előforduló zöld pigmentről? Tudtad, hogy...
Mi az a kvercetin és miben található meg? Milyen gyógyhatásai vannak?
  A kvercetin egy természetes flavonoid, amely számos gyümölcsben, zöldségben és más növényi...

Címkék