A leggyakoribb fogsérülések kezelése

fogfájás

Bármilyen fogászati sérülést is szenvedünk, minden esetben az a legfontosabb, hogy minél hamarabb fogorvoshoz forduljunk a problémával. Ha azonban erre nincs azonnal lehetősége, akkor az alábbi módszerek segíthetnek megakadályozni a további sérüléseket, míg ellátásra vár.

Mit tegyünk, ha kiesik egy fogunk?

Bizonyos sportok közben sajnos előfordulhat, hogy valamilyen baleset következtében elveszítjük egy vagy több fogunkat. Ha egy vagy több foga részben vagy teljesen elvált a fogínytől, akkor azonnal hívja fel fogorvosát.

Amennyiben a fog teljes egészében kiesett, kövesse az alábbi lépéseket:

 • Óvatosan vegye fel a fogat, ügyelve rá, hogy ne érjen annak gyökeréhez (tehát inkább felülről, a koronánál fogja meg).
 • Ha a fog koszos, akkor óvatosan öblítse el álló vízben – ne helyezze folyó víz alá.
 • Felnőttként próbálja meg helyes irányban visszahelyezni a fogát a helyére. Gyermekek esetében ez csak akkor javasolt, ha a gyermek elég nagy ahhoz, hogy ne nyelje le véletlenül a fogat.
 • Helyezzen egy tiszta rongyot vagy pamutdarabot a fogra és tartsa is ott, de ne helyezzen rá nyomást.
 • Egy másik lehetőség egy kis tárolóba helyezni a fogat (pl. tejbe vagy enyhén sós vízbe), a kezelés időpontjáig.

Ahhoz, hogy egy teljes egészében kiesett fogat megfelelően vissza lehessen helyezni, a beavatkozást legfeljebb a baleset után legfeljebb egy órával el kell végezni. Ehhez érdemes olyan fogorvost keresni, aki sürgősségi eseteket is vállal.

Ha nem talál ilyet a közelben, akkor látogasson el a legközelebbi sürgősségi osztályra. Amennyiben több kórház is működik a környéken, kérdezze meg, hogy hol tudják azonnal ellátni a fogát.

A fájdalom és a dagadás enyhítése érdekében helyezzen hidegvizes borogatást az arcára, vagy vegyen magához fájdalomcsillapítót.

Egy fog pótlása esetén pedig érdemes mielőbb felkeresni a fogorvost, hiszen a foghiány következtében számos szövődmény alakulhat ki, amelyet jobb elkerülni.

Mit tegyünk, ha megreped vagy eltörik a fogunk?

Egy törött vagy megrepedt fogat mielőbbi kezelést igényel, és egyes esetekben gyökérkezelésre is szükség lehet (ha a törés a fogbelet is elérte).

Ha nem kezelik őket időben, a repedés elérheti a gyökér alatti részt is. Ez korlátozhatja a fog vérellátását, így az idővel elhal majd.

Habár egyes törések nem okoznak kényelmetlenséget, más esetekben enyhe vagy súlyos fájdalom is kísérheti őket harapáskor, vagy akár folyadékok fogyasztásakor is. Amennyiben harapáskor tört bele a foga valamibe, hívja fel minél előbb fogorvosát egy sürgősségi időpontért.

A törést követően azonnal:

 • Öblítse ki a száját langyos vízzel.
 • Vérzés esetében helyezzen nyomást a sebesült részre, hogy megállítsa a vérzést, majd használjon hidegvizes borogatást a duzzadás enyhítésére.
 • Próbálja megkeresni a letört fogdarabokat. Helyezze őket egy nedves rongyba vagy gézbe és vigye magával a fogorvoshoz.

Enyhébb törések esetében előfordulhat, hogy fogorvosa újra össze tudja ragasztani fogát, vagy el tudja takarni a törött részt egy kerámiahéjjal. Súlyosabb esetekben korona behelyezésére vagy a maradék fogdarabok eltávolítására is szükség lehet.

Mit tegyünk, ha eltörik vagy kiesik egy koronánk?

Ha eltörik vagy kiesik egy koronája, akkor ellenőrizze a sérült területet és döntse el, hogy van-e szüksége sürgősségi ellátásra:

 • Ha a korona kilazult, akkor hívja fel azonnal fogorvosát, és kövesse az utasításait. Meglehet, hogy arra kéri majd, hogy helyezze vissza a koronát a fogára valamilyen átmeneti, recept nélkül kapható fogrögzítő anyaggal.
 • Amennyiben a korona kiesett, de még jó állapotban van, tartsa meg és vigyázzon rá, mert előfordulhat, hogy fogorvosa vissza tudja majd helyezni, és így nem kell újat csináltatnia.
 • Ha a korona eltörött vagy elveszett, akkor egy héten belül látogasson el fogorvosához, hogy ne kelljen egy második mintát is készíteni a fogairól. Ha túl sokáig vár, akkor a fogínye elkezdi benőni a hiányzó korona helyét, és így egy új mintára lesz szükség.

Kérjen sürgősségi időpontot, ha az alábbiak közül bármelyiket tapasztalja:

 • Súlyos fájdalmat érez.
 • A korona még rögzül a foghoz, de elég laza ahhoz, hogy véletlenül lenyelhesse és fulladást okozhasson.
 • A fognak vagy a koronának éles éle van, ami felsértheti a nyelvét vagy a száját.

fogfájás

 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Minden lakásban ott kellene lennie ezeknek a cseppeknek
  A teafa olaja rendkívül hasznos, ezért minden lakásban kötelezően kellene tartani, mivel gomba-, baktérium- és vírusölő, fertőzést gátló, hegesítő,...
TOVÁBB
Egy régi japán technika segítségével számos egészségügyi problémát megoldhatunk
Ez az ősi japán alternatív gyógymód a Jin Shin Jyutsu, amely az ujjak nyomkodásával állítja vissza a szervezet megfelelő energiaszintjét, de a lelki...
TOVÁBB
Grapefruitmag-csepp az antibiotikumok konkurenciája
  Nem hiányozhat otthoni házi patikánkból a grapefruitmag-csepp sem. A grapefruit cseppek előnyei közé tartozik mindenféle fertőző kórokozó, baktérium,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
A prosztata betegségei és gyógymódok a prosztata gyulladás ellen
  A prosztata egy kisméretű, gesztenye alakú mirigy, amely a férfi reproduktív rendszer...
Orvosilag bizonyított a klorofill egészségügyi előnye
  Hallottál már a klorofillról, a növényekben előforduló zöld pigmentről? Tudtad, hogy...
Mi az a kvercetin és miben található meg? Milyen gyógyhatásai vannak?
  A kvercetin egy természetes flavonoid, amely számos gyümölcsben, zöldségben és más növényi...
Miért fontos a nők számára a probiotikum fogyasztása?
  Az egészséges emésztőrendszer alapvető fontosságú az általános jóllét szempontjából, és...

Címkék