Így válassz elektromos fogkefét

fogkefe

Hosszú éveken keresztül zajlott a vita, vajon az elektromos fogkefe bizonyíthatóan hatékonyabb megoldás-e a kézi változatoknál. Mára bebizonyosodott, hogy az elektromos készülékek több dentális plakk eltávolítására képesek; ezt támasztják alá az elmúlt húsz évben elvégzett független vizsgálatok, illetve tanulmányok. Kimondható tehát, hogy érdemes elektromos fogkefére váltani, ha eddig nem tettük, de vajon milyen terméket válasszunk? Erre a kérdésre kerestünk válaszokat.

Mindenekelőtt érdemes megjegyezni, hogy a kereskedelmi kínálatot jellemzően kétféle megoldás határozza meg; ezek a forgófejes és az úgynevezett szónikus fogkefék. Hiba lenne kijelenteni, hogy az egyik jobb a másiknál, ugyanakkor látni kell, hogy mindkét típus rendelkezik egy-két jellemző tulajdonsággal.

A forgófejes készülékek esetében a fogkefefej egy apró gömbben végződik, amin elhelyezkednek a sörték. Mivel a fej apró és köralakú, ezért nagyszerűen alkalmas a nehezen elérhető helyek tisztítására. Az ilyen készülékek hatékonyságát az oszcilláló, forgó és előrefelé ható mozgási energiák biztosítják. A technológia kényelmes fogmosást tesz lehetővé, ráadásul akkor is hatékony, ha kevesebb figyelmet fordítunk a megfelelő nyéltartásra.

A forgófejes fogkefével szemben a szónikus készülékek feje sokkal inkább egy hagyományos fogkeféhez hasonlítható. Ahogyan az elnevezésből is látható, ezek esetében a tisztítóhatást szónikus mozgás biztosítja, vagyis a fej elképesztő sebességű oldalirányú mozgásra képes. Ez a technológia is rendkívül hatékony, ám ellentétben a forgófejes változatokkal, ezek esetében több figyelmet kell fordítani a megfelelő nyéltartásra.

Általánosságban elmondható, hogy gyermekek számára, illetve első elektromos fogkefeként a forgófejes változat ajánlott, rutinosabb felhasználók esetében a szónikus megoldás is tökéletes választás. Ugyanakkor további szempontokat is érdemes figyelembe venni, ami segíti a tökéletes fogkefe megtalálását.

Mindenképpen hasznos, ha az elektromos fogkefe rendelkezik valamiféle időzítővel. Ennek köszönhetően elkerülhetjük, hogy egyes körnegyedekre kevesebb idő jusson, hiszen a készülék 30 másodpercenként tudatja velünk, hogy újabb negyedre válthatunk. Hasonlóképpen hasznos, ha a készülék nyomásérzékelővel rendelkezik, amely leállítja a motor mozgását abban az esetben, ha túl erősen préseljük a kefét a fogainkhoz, illetve a fogínyünkhöz. Ennek a funkciónak köszönhetően elkerülhetjük a kisebb-nagyobb hámsérüléseket, amelyek fájdalmas gyulladások kiváltói lehetnek.

Ne feledkezzünk meg a teljesen hétköznapinak tűnő tulajdonságokról sem, mint a fogkefe nyelének bordázata. Csak abban az esetben jövünk rá, mennyire fontos tulajdonságról van szó, amikor a nyélre víz és hab kerül. Megfelelő bordázat nélkül a fogmosás rendkívül kényelmetlen lenne. Érdemes előnyben részesíteni a gumis megoldással rendelkező készülékeket.

Érdemes figyelmet fordítani az akkumulátor üzemidejére is, de túl nagy jelentőséget azért ne tulajdonítsunk neki. Tudni kell, hogy az akkumulátor töltöttségi szintje minden fogmosás alkalmával csökken, ezáltal csökken a fogkefefej mozgási intenzitása is. A neves gyártók által alkalmazott akkumulátorok jellemzően egy hétig használhatók napi kétszeri kétperces fogmosást feltételezve, ugyanakkor érdemes már a harmadik-negyedik napon töltőre tenni a fogkefét, így biztosítva a megfelelő mozgási intenzitást.

Ha tudatosan választunk, biztosak lehetünk benne, hogy szívesen használjuk majd a készüléket. Az elektromos fogkefe használata akár jelentős mértékben hozzájárulhat a szájhigiénia javulásához.

NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
A prosztata betegségei és gyógymódok a prosztata gyulladás ellen
  A prosztata egy kisméretű, gesztenye alakú mirigy, amely a férfi reproduktív rendszer...
Orvosilag bizonyított a klorofill egészségügyi előnye
  Hallottál már a klorofillról, a növényekben előforduló zöld pigmentről? Tudtad, hogy...
Mi az a kvercetin és miben található meg? Milyen gyógyhatásai vannak?
  A kvercetin egy természetes flavonoid, amely számos gyümölcsben, zöldségben és más növényi...
Miért fontos a nők számára a probiotikum fogyasztása?
  Az egészséges emésztőrendszer alapvető fontosságú az általános jóllét szempontjából, és...

Címkék