Melyik pelenka lehet a legmegfelelőbb a kicsik számára?

pelenkaAmikor egy nő várandós lesz, a kilenc hónap során számos gyakorlati kérdés felvetődik a gondolataiban.

Hányszor kell szoptatni a kicsit? Hogyan kell büfiztetni? Előbb utóbb a pelenkázás kérdése is előtérbe kerül és az, hogy milyen pelenka kerül majd újszülött gyermekre a mindennapokban.

Vannak, akik környezetvédelmi szempontok miatt mosható textilpelenkákkal készülnek az anyaságra, míg másoknál szóba sem jöhet más megoldás, csakis az eldobható pelenka. Utóbbi kapcsán is találunk környezetbarát termékeket, így szerencsére elmondható, hogy ma már bőven van választási lehetőségük az édesanyáknak, ha pelenkázásról van szó.

A nagy pelenka-kérdés: eldobható legyen vagy mosható?

Minden típus esetében felmerülnek érvek és ellenérvek, amiket az édesanyáknak kell mérlegre tenniük. A textilpelenkák napjainkban egyre népszerűbbnek számítanak, köszönhetően a fenntarthatóság iránti igényeknek és a tudatos életmódnak. A textilpelusok kapcsán a környezetvédelmi szempontokon túl érvként szokott megfogalmazódni, hogy ezek a pelenkák gazdaságosabbak, mint eldobható társaik. Ebben az esetben viszont kevesen számolnak azzal a tényezővel, hogy a mosható pelenka sokkal gyakoribb cserét igényel a nap folyamán, mivel kevésbé jó nedvszívó képességgel rendelkezik. Ez pedig több mosást jelent, ami fokozott mosószer- és öblítőhasználatot hoz magával, valamint magasabb víz- és villanyszámlát.

Az eldobható pelenka is lehet gazdaságos, amennyiben ügyelünk rá, hogy kedvezőbb kiszerelésben vásároljuk meg a szükséges mennyiséget. Sokak szemében az olcsó pelenka egyenlő a silány minőséggel, ami egyáltalán nem fedi a valóságot. Gyakran a márkanév alatt futó reklámokat, valamint a csomagolást is megfizetjük a magasabb árral, holott az adott termék nem feltétlenül kínál plusz pozitívumot. A jól hangzó név és a feltűnő dizájn viszont hatással lehet a választásunkra, ezért is érdemes kicsit a dolgok mögé néznünk.

Pelenka méretek és fazonok

Az újszülött pelenka köldökbarát kialakítással rendelkezik, és egészen addig használható, míg a baba el nem éri az 5 kg-os súlyt. A mini pelenka már eggyel nagyobb méret, ezt követi a midi, maxi, majd a junior, a junior+, illetve a kifejezetten nagyobb XL és XXL baby pelenka az eldobható pelusok sorában. Mindenki kiválaszthatja a gyermeke számára legjobb méretet, hogy valóban kényelmes és praktikus legyen a viselése.

Nadrágpelenka és bugyipelenka fazonok között is választhatunk, döntésünket csupán az egyéni érveink határozzák meg. A nadrágpelenka mindkét oldalán tépőzáras füllel rendelkezik, ezeket azután tudjuk rögzíteni, hogy felhelyeztük a picire a pelust. A nadrágpelenka előnye, hogy egyszerűen, egy könnyű mozdulattal szét tudjuk bontani, valamint a derékbősége is szabadon állítható. A bugyipelenka - a nadrágpelenkával ellentétben - nem teríthető ki lapjára, mivel teljesen gumírozott és tulajdonképpen úgy kell felhúzni, mint egy rendes bugyogót. A guminak köszönhetően kényelmesen igazodik a pici testéhez és további előnye, hogy a szobatisztaságra történő szoktatás közben a nagyobb gyermek már egyszerűen le tudja húzni magáról a bilizés előtt, majd ugyanilyen könnyen vissza is tudja venni magára a pelust.

Pelenka érzékeny bőrű babák számára

A pelenka könnyen kikezdheti babánk finom bőrét, ilyenkor kiütések is megjelenhetnek a kicsi popsiján. Mindezt megelőzhetjük azzal, ha gyakran cserélünk pelenkát és fokozottan ügyelünk a bőr tisztán tartására. A textil pelenkával szemben ez esetben erősen javasolt az eldobható pelenka használata, mivel sokkal hatékonyabban képes felszívni a nedvességet. Használatával a picinek még rövid ideig sem kell átázott pelusban lennie. Az eldobható verziók között találhatunk természetes bambusz felhasználásával előállított, organikus pelenkát, ami akár 14 órán át képes biztosítani a szárazságot. Nedvességjelző csík jelzi számunkra, ha esedékes a csere, a nedvszívó felület szövetrétegét pedig mandulatejfehérje borítja, ami nagyban segíti a bőr ápolását.

A pelenka kiválasztása komplex feladat, de nem okoz nehézséget. Babánk érzékenysége, mindennapos szokásaink és energiakészletünk egyaránt meghatározó tényező lehet. Tapasztaljuk ki, hogy mi a legjobb babánk számára, valamint hogy melyik megoldás járul hozzá ahhoz, hogy mi is gördülékenyen oldhassuk meg a pelenkacseréket.

NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék