Laborvizsgálati területek

laborvizsgálatA különféle betegségek tünetei sokszor ronthatják a páciens egészségügyi állapotát, és megnehezíthetik a mindennapokat, ezért minél előbb érdemes lehet a panaszokkal orvoshoz fordulni és elvégezni az általa javasolt laborvizsgálatot. Számos betegség csak így mutatható ki, ezért nem érdemes halogatni az időpont kérést. Cikkünkből kiderül, hogy hogyan igazodjunk el a sokféle laborvizsgálat között, és melyik mit is vizsgál pontosan.

Mire jó a laborvizsgálat?

A tünetek alapján az orvos beutalót ad a megfelelő laborvizsgálatra. A szűrések, a vérképi elemzések, a hormon- és immunológiai vizsgálatok, vagy akár a vizelet/széklet analitikája is átfogó képet adhat a kezelőorvos számára az aktuális egészségügyi állapotunkat illetően. Emellett az egyes szervek állapota is felmérhető.

Sokan adott tünetek alapján fordulnak orvoshoz, mások viszont prevenciós jelleggel veszik igénybe ezeket a szolgáltatásokat, így hamarabb fény derülhet olyan betegségekre is, amelyek még idejében kezelhetők. Néha ugyanis még a tüneteket sem érzékeljük, miközben a laborvizsgálat már kimutathatja a problémát. 

Milyen laborvizsgálati területek vannak, és ezek mit takarnak?

Az alább felsorolt területeken vehetjük igénybe a laborvizsgálatot, mint diagnosztikát, annak megfelelően, hogy hol jelentkeztek korábban panaszaink. Léteznek allergiai, fogászati, genetikai, infektológiai és PCR vizsgálatok (nem csak a Covid kimutatására használható), emellett különféle érrendszeri és immunvizsgálati (hematológia és véralvadás, tumormarker, ásványi anyag és vitamin hiány, immunológiai) problémák felderítésére is megoldást nyújthatnak. Ezen kívül a hormonháztartás egyensúlyának felborulását, és a különböző mikrobiológiai és klinikai kémiai rendellenességeket is kimutathatja. Ha pedig emésztőrendszeri vagy vese-húgyhólyag problémával küzdünk, akkor a széklet és a vizelet is ilyen módon vizsgálható. Vegyük sorra ezeket!

Allergiavizsgálatok

Az allergia kellemetlen tünetekkel vagy tünetegyüttessel járhat, az intolerancia pedig az emésztésre lehet komoly hatással, és akár testszerte jelentkező tünetek is kísérhetik. A laborvizsgálat során provokációs tesztekkel és vérvétel útján mutatható ki az allergia és az intolerancia. 

Fogászati vizsgálatok

A komolyabb fogászati beavatkozások esetén javasolt elvégeztetni egy fogászati allergiavizsgálatot, hiszen akár a kezelés sikeressége is múlhat ezen. Bizonyos fogorvosi anyagokra ugyanis a szervezet egyfajta immunválasszal, allergiás reakcióval reagál gyökérkezelés, vagy akár implantálás esetén. 

Genetikai és PCR vizsgálatok

A genetikai vizsgálat egy olyan prevenciós eljárás, amivel a genetikailag öröklődő betegségek hajlama szűrhető ki. Ez nagy szolgálatot tesz abban, hogy már időben felismerhetővé váljanak a komolyabb betegségek is; emellett akár megelőző lépéseket is tehessünk egészségünk megőrzése érdekében. A vizsgálat elvégzésére életünk során csak egyszer van szükség, hiszen a genetika nem változik meg a későbbiek folyamán.

A PCR laborvizsgálatokkal még a tünetek előtti szakaszban kimutathatóak a fertőzések.

Hematológia és véralvadás

A hematológiai vizsgálatokkal tulajdonképpen a vérképző szervek és a nyirokrendszer problémáira derülhet fény. A vérlemezkék, fehérvérsejtek és vörösvértestek elképesztően fontos szerepet játszanak a szervezetben. A fehérvérsejtek megküzdenek az immunrendszert támadó fertőzésekkel, a vörösvértestek oxigént szállítanak a belső szervekhez, a vérlemezkék feladata pedig a vérzéscsillapítás és a sebgyógyulás támogatása. Éppen ezért fontos, hogy mindenből a megfelelő minőség és mennyiség álljon rendelkezésre. 

A véralvadási laborvizsgálat során válaszokat keresünk a különféle betegségekre, zavarokra és az enzimrendszer működésének megfelelőségére. Amennyiben a laborvizsgálat nem lenne elég, úgy kiegészíthető képalkotó eljárásokkal is. 

Hormonvizsgálatok

Testünkben számos szerv felel a hormonok termeléséért, éppen ezért többféle terület működésére is hatással lehetnek. Ilyenek a különféle mirigyek (agyalapi, hasnyál-, pajzs-, és mellékpajzsmirigy), valamint a mellékvese, illetve nőknél a petefészek és férfiak esetében a here. Amennyiben a hormonháztartás felborul, úgy érdemes megvizsgálni ennek az okát egy megfelelő laborvizsgálat keretein belül. 

Immunológiai vizsgálatok

Az immunológia során diagnosztizálhatóak bizonyos visszatérő fertőzések okai, és autoimmun vagy immunhiányos betegségek is. 

Infekciós szerológia

Az infekciós szerológiával kimutathatóak a krónikus fertőzés után keletkező ellenanyagok a szervezetben, de akár a terhesség előtt és alatt végzendő szerostatus vizsgálat során is nagy segítség lehet. 

Klinikai kémiai vizsgálatok

A klinikai kémiai vizsgálatok alapos áttekintést nyújtanak a szervezet aktuális állapotáról, a gyulladásban lévő területekről, valamint az egyes szervek működéséről is. A szív- és érrendszer, a csontozat és a cukorbetegség vizsgálata a leggyakoribb, de más szervek állapota is felmérhető.

Mikrobiológiai vizsgálatok

A mikrobiológiai vizsgálat a meglévő mikroorganizmusokat és a fertőző betegségek kórokozóit analizálja. Itt nemcsak a betegség lefolyása, de a védekezés módja és a megelőzés is vizsgálható.

Széklet laborvizsgálatok

Jellemzően a megszokott emésztés változásainak okaira, vagy a fellépő betegségekre derülhet fény a széklet vizsgálata során. Krónikus hasmenés és fogyás esetén érdemes felkeresni a kezelőorvosunkat.

Tumormarker vizsgálatok

A tumormarker tulajdonképpen egy olyan anyag, amit maga a rákos elváltozás termel, így különféle testváladékokból mutathatóak ki a daganatos elváltozások (a probléma helyétől függően). Sajnos a vizsgálat nem ad pontos diagnózist, de elősegítheti ennek felállítását, illetve kiegészíthető széklet-, vagy vizeletvizsgálattal is. 

Vitaminok és ásványi anyagok vizsgálata

A vitaminok és ásványi anyagok mennyiségének kimutatásával számos olyan problémára található megoldás, ami hiánybetegségre utal. A nem megfelelően változatos étkezéssel nem is vihető be az optimális mennyiség, ráadásul a stressz is fokozottan igénybe veheti a forrásainkat. Amennyiben a táplálkozással mégis bevisszük a megfelelő mennyiségű vitamint és nyomelemet, de mégis hiány jelentkezik, akkor valamilyen komolyabb betegség is állhat a háttérben. 

Vizeleti laborvizsgálatok

A vizelet vizsgálatával kiderülhetnek a vese működésével kapcsolatos betegségek, és további belgyógyászati problémák. Kimutatható vele a cukorbetegség, a húgyúti fertőzések, de még akár a szervezetben lévő gyulladásos folyamatok is.

Igyekeztünk cikkünkben a legtöbb laborvizsgálati típust részletezni és érthetően bemutatni, hogy milyen betegségek és problémák kimutatásában játszhatnak szerepet az adott diagnosztikai módszerek. Kiderült az is, hogy nagyobb beavatkozás nélkül - már a laborvizsgálatokkal is mennyi mindent meg lehet tudni az egészségi állapotunkról. Laborvizsgálatra szeretnél időpontot kérni? Keress fel egy olyan magánrendelőt, ahol szakértő kezekbe kerülhetsz!

laborvizsgálat

A laborvizsgálati eredmények magyarázata
  A laborvizsgálati eredmények tényleges kiértékelése az orvos feladata, ezért az alábbi információk kizárólag tájékoztatásként szolgálnak!   Figyeljünk...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék