Gyógygomba, mely télen-nyáron szedhető

 

Van egy különleges gombafaj, mely bőségesen terem a magyar erdőkben. Ez nem más, mint a júdásfülegomba, vagy fafülgomba. Mire használhatjuk, hogyan gyűjthető és ehető ez a kevésbé ismert gombafajta?

 fafülgomba, júdásfülegomba, Auricula-judae, ehető gomba

Kép: Egészségtér

A júdásfülegomba (Auricularia auricula-judae) egy kocsonyaszerű, az emberi fülhöz feltűnően hasonló gombaféle. Színe a lilától a sötétbarnán át a feketéig terjed. Leggyakrabban idős, már korhadó fákon található. Megtalálható szil- és bükkfákon, de a legjobban a bodzafát szereti.

 

Az evangéliumok szerint Júdás, aki 30 ezüstért elárulta Jézust, felakasztotta magát egy vén fára. A júdásfülgomba pedig Júdás visszatért szellemét szimbolizálja, amely ott virít a bodzafákon, emlékeztetve minket az öngyilkosságára – innen az elnevezés. A gomba rendszertani elnevezése szintén erre utal: az Auricularia jelentése "fül", az Auricula-judae jelentése pedig "Júdás füle."

 

Halványbarna színével, méretével, alakjával valóban nagyon hasonlít az emberi fülhöz. Átlagos átmérője 6 cm. A fiatal példányok kocsonyásak és gumiszerűen rugalmasak, az idősödő példányok színe egyre sötétebb, állaguk pedig egyre keményebb lesz. Spórái fehérek, jellemzően csoportosan nő idős vagy már elhalt fák ágain. Egész évben megtalálható Európa-szerte, Ázsiában, az amerikai kontinensen, valamint Ausztráliában is.

     fafülgomba, júdásfülegomba, Auricula-judae, ehető gomba

Kép: Egészségtér

A kínai és japán konyha előszeretettel alkalmazza. Főleg a kínai, különösen a szecsuáni konyha kedveli ezt a gombát. Frissen szedik, majd szárítva tárolják. A szárított fafülgomba színe szürkésfekete. Víz hozzáadására megduzzad, és sötétbarna, fodros szirmok alakját ölti. A fafülgombának jellegzetes, nagyon enyhe földíze van, de inkább sajátos, kocsonyás-ropogós állaga miatt kedvelik.

Véralvadásgátló hatása miatt a gyógyászatban is használják.

 

Nem ismeretesek olyan mérges gombák, amelyekkel kinézetük alapján össze lehetne téveszteni, de természetesen, mint minden gyűjtött gombát, vizsgáltassuk meg gombaszakértővel!

 

A júdásfülegomba azon kevés gombafajok egyike, amelynek megvan az a képessége, hogy ellenálljon a fagynak. Fagytűrő természete hasznos tulajdonság, hiszen a fiatal gombák általában január környékén nőnek, amely az év egyik leghidegebb hónapja. Szó szerint keményre fagy, és amikor újra kiolvad, nem mutatja fagyáskár jeleit. Aki szeret a természetben barangolni, és szerencsés, bizony ingyen is összeszedhet magának belőle egy adaggal.

fafülgomba, júdásfülegomba, Auricula-judae, ehető gomba

Kép: Egészségtér

Felhasználás előtt alaposan mossuk meg, majd 20 percre áztassuk meleg vízbe.

 

A természetgyógyászok, különösen Kínában évezredek óta használják különböző betegségek kezelésére. A kínaiak úgy tartják, a gomba hatásos a tüdő megbetegedései ellen, valamint különböző irritációk megszüntetésére. Aranyeres panaszokra, valamint a gyomor és belek tisztítására is ajánlják. Használják továbbá véres köpet (hemoptysis), anginás tünetek, hasmenés, valamint egyéb emésztőszervi panaszok megszüntetésére.

 

Egy, az 1800-as években Európában népszerű elmélet szerint a bizonyos testrészekre emlékeztető növények és gombák felhasználhatók az adott testrész gyógyítására. És mivel a fafülgomba a torok redőihez is hasonlít, sörben, tejben vagy ecetben felforralva a torok betegségeinek gyógyítására használták. A modern orvoslás azonban a gomba egyéb titkait is felfedte.

 

Nyersen nem ehető. Alapos mosás után, jól átfőzve fogyasztható. Szárítva jól tartósítható, vízbe áztatva könnyen visszanyeri eredeti formáját. Állaga a gumira emlékeztet, íze nem túl jellegzetes.

B1- és B5 vitamint jelentősebb mennyiségben tartalmaz. Ami az ásványianyag-tartalmát illeti, 10 dkg nyers fafülgombában megtalálható a napi ajánlott rézbevitel 22 %-a és a napi ajánlott szelénbevitel 16%-a.

 

A fafülgomba gyógyhatásai

●   Gátolja a véralvadást a vérlemezkék működésére kifejtett hatásával

●   A gomba rendszeres, kis adagokban történő fogyasztása jótékonyan hathat a stroke és a szívroham megelőzésében

●   Jó hatással van a koleszterin anyagcserére, a modern orvostudomány elismeri a fafülgomba vérkoleszterinszint- és trigliceridszint csökkentő hatását

●   Fontos szerepet játszhat a diabétesz kezelésében is

●   Tumorellenes, kardiovaszkuláris, antivirális, antibakteriális és parazitaellenes hatás is tulajdonítható a gombának

 

Elkészítési javaslat: Tegyük a gombát forró vízben és főzzük 80 fokon, legalább 10 percig. Ezután öntsük le róla a vizet, és mossuk át a gombát friss folyó víz alatt fogyasztás előtt. Tehetjük köretekbe, levesekbe. Ne együk nyersen!

 

Intelmek a fafülgomba fogyasztásával kapcsolatban!

Aki vérhígítót szed, az legyen vele óvatos, mivel a gomba és a gyógyszer hatása összeadódhat. Szélsőséges esetben belső vérzést okozhat az arra különösen fogékony személyeknél, ha mértéktelenül sok fafülgombás ételt fogyasztanak.

 

fafülgomba

Gyógygomba, mely télen-nyáron szedhető
  Van egy különleges gombafaj, mely bőségesen terem a magyar erdőkben. Ez nem más, mint a júdásfülegomba, vagy fafülgomba. Mire használhatjuk,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék