Brassó és Budapest között – a remény és a bizalom útján

hascsapolás

A Brassóban élő Mária 2023 májusában különleges beavatkozáson esett át az ewiCare rendelőjében. Ennek következtében a felgyülemlő hasűri folyadékot otthon, a családtagok segítségével tudja lebocsátani. Előzményekről, utazásról, illetve a beavatkozásról egy hónappal később beszélgettünk vele. Annak ellenére, hogy Mária több súlyos betegséggel küzd, beszélgetésünk során hangja élénk, energikus, a nehézségektől meg nem riadó személyiségről árulkodik.

Tudjuk, hogy Romániában jelenleg csak kórházban végeznek hascsapolást. Hogyan lehetséges mégis az, hogy Ön ezt az eljárást otthon végezheti el, ráadásul bármikor, amikor szeretné?

Valóban tudok otthon csapolni, de ehhez szükség volt az ewiCare rendelőjében elvégzett beavatkozásra. Van egy eszköz, egy katéter, amelynek segítségével lebocsáthatom a folyadékot, amikor felgyülemlik, hetente kétszer-háromszor.

A tény, hogy beépített tartós katéter van a hasüregében, nagyon sok előzményre utal. Kövessük végig ezeket, kezdjük a történetet a betegsége első tüneteivel… 

A betegség kezdete… Több mint egy éve, 2022 februárjában egyre rosszabbul éreztem magam, azt vettem észre, hogy felpuffad a hasam. Nem volt étvágyam (később undorodni is kezdtem minden ételtől), fáradékony voltam – nem tudtam, mi történik. A járvány miatt korábban nem mentem kivizsgálásokra, kórházba, de akkor, februárban elhatároztam, hogy elmegyek orvoshoz. Kiderült, hogy ascitesem van, illetve egy olyan betegségem, amelyről korábban nem volt tudomásom: májcirrózis. Az orvos a kórházi kezelés során arra törekedett, hogy a szervezetem természetes úton szabaduljon a folyadéktól, de erre nem volt lehetőség. Ekkor döntöttem a hascsapolás mellett. Azután szinte minden hónapban, majd kéthetente kórházba jártam emiatt, amíg el nem jutottam az ewiCare rendelőjéhez.

Kiderült tehát, hogy a puffadás hátterében sajnos súlyos betegség áll. Hogyan fogadta a diagnózist?

Elfogadtam, hogy ez van, tényként kezeltem a helyzetet. Nem ijedtem meg, nem gyötrődtem – arra gondoltam, hogy lesz, ami lesz, mindenkinek jut egyaránt jó és rossz az életben. Nem omlottam össze, de nehéz volt az az időszak, amikor kiderült, hogy dialízisre is kell járnom (túl sok vízhajtót kaptam, emiatt leállt az egyik vesém). Ennek ellenére nem emésztettem magam akkor sem.

Milyen kivizsgálások történtek és milyen kezelést kapott?

Minden szükséges kivizsgálás megtörtént: CT, ultrahang; kezelésként pedig fehérjét és arginint kaptam. Sokszor voltam kórházban két-három napig vagy egy-egy hétig, majdnem minden hónapban. 

Hogyan tudta összehangolni a dialízist és a csapolást?

Nehéz volt, fárasztó, de végig kellett csinálni. A heti három dializis mellett kéthetente jártam csapolásra, mert a folyadék nagy mennyiségben termelődött, egy-egy alkalommal 10-12 liternyi folyadékot távolítottak el.

Ez a nagy mennyiségű folyadék milyen változásokat hozott a mindennapi életében?

Megterhelő volt minden attól a nagy súlytól, alig tudtam lélegezni, járni.

Ebben a bonyolult helyzetben, az egyre sokasodó problémák közepette viszont hamarosan fontos változás következett. A lányához fordulok a kérdéssel:  miért kerestek más megoldást a kórházi csapolás helyett?

Mindenféle lehetőség után kutattam, hogy könnyebb legyen anyukámnak. Megkérdeztem itt, nálunk az orvosoktól, létezik-e valamilyen megoldás arra, hogy elkerüljük a gyakori punkciót és a kórházba járást, de nem tudtak semmilyen alternatívát ajánlani. Internetes keresgélés közben találtam meg az ewiCare rendelőjét.

A kihívások viszont ezen a ponton talán még meg is sokasodtak: egy olyan országba kellett utazniuk katéterbeültetésre, amelynek nyelvét nem beszélik…


Mária történetét erre a linkre kattintva olvashatja tovább.

NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Hogyan hozzuk ki a legtöbbet a nyári szabadidőnkből?
Ahogy a nap sugarai egyre melegebben simogatják a bőrünket és a természet újraéled, úgy...
A prosztata betegségei és gyógymódok a prosztata gyulladás ellen
  A prosztata egy kisméretű, gesztenye alakú mirigy, amely a férfi reproduktív rendszer...
Orvosilag bizonyított a klorofill egészségügyi előnye
  Hallottál már a klorofillról, a növényekben előforduló zöld pigmentről? Tudtad, hogy...
Mi az a kvercetin és miben található meg? Milyen gyógyhatásai vannak?
  A kvercetin egy természetes flavonoid, amely számos gyümölcsben, zöldségben és más növényi...

Címkék