Hogyan lehet megelőzni a kullancs csípéseit a kertben és a szabadban?

kullancs

A jóidő beköszöntével többet tartózkodunk a szabadban, szívesen kirándulunk az erdőn, mezőn, ilyenkor sokakat foglalkoztat a kérdés, hogyan lehet megelőzni a kullancs csípéseit? A jó hír, hogy ma már egyrészt jó minőségű kullancsriasztó készítmények állnak rendelkezésünkre, amelyekkel befújhatjuk, bekenhetjük magunkat, továbbá a megfelelő öltözék viselése is sokat segíthet, hogy a kullancs elleni védekezésünk hatékony legyen!

Hogyan lehet megelőzni a kullancs csípést?

Valójában nem a kullancs csípéstől félünk, hanem a kullancs által terjesztett betegségektől, elsősorban a veszélyesebb fajtáktól, mint az agyvelőgyulladás vagy a Lyme-kór. Szerencsére nem minden kullancs fertőzött, így akkor sem feltétlenül okoznak panaszt, ha észrevesszük, hogy a kullancs a bőrben van. 

Természetesen a kullancs elleni védekezés az első és legfontosabb módja annak, hogy a további esetleges problémákat megelőzzük, de a kullancs elleni védőoltás is megfontolandó, bár jó tudni, hogy az oltással csak a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen védekezhetünk.

Kullancs elleni gyógyszer gyerekeknek, felnőtteknek nem létezik, a kullancs elleni védőoltás az, ami megelőzésként alkalmazható, de az nem véd meg minden, a kullancs által terjesztett betegségtől, bár tény, hogy a legsúlyosabbtól (agyvelőgyulladás) biztonságban lehetünk. 

Hogy néz ki a kullancs?

A kullancs egy pókfajtának számít és ektoparazita állat. Ez azt jelenti, hogy a gazdatest testfelszínén élősködik. Hazánkban az úgynevezett közönséges kullancs a leggyakoribb, ez 1-4 mm nagyságú. Nagyon szívósak, táplálék nélkül megfelelő körülmények között több évig is életben maradnak. A fűszálakon, bokrokon, levelek fonákján várják a kedvező alkalmat, hogy ruhánkon megkapaszkodva, bőrünkön tovább mászva elkezdhessenek vért szívni. 

Kullancs elleni védekezés

Hogyan védekezzünk kullancs ellen, mikor egy kellemes délutánt vagy egy egész napot töltenénk a szabadban? 

A kullancs elleni védekezés magában foglalja a zártabb öltözködést, a kullancsriasztók, kullancsriasztósprayk alkalmazását és az alapos átvizsgálását a testnek a szabadban töltött nap után. 

Ilyenkor nemcsak a kullancs után kutatunk, de az esetleges kullancs csípés nyomait is keressük. 

Kullancsriasztó

A kullancsriasztó készítmények lehetnek spray formátumúak, kullancsriasztó krémek, gélek, melyekkel elsősorban a szabadon lévő bőrfelületet érdemes bekenni, befújni. 

Napjainkban a legmodernebb, ultrahangos kullancsriasztók is elérhetőek, melyek a kullancsokat zavarják meg a tájékozódásban, így fejtve ki kullancsvédelmi hatást. 

Ultrahangos kullancsriasztó

A kis eszköz távol tartja a kullancsokat, veszélyes vegyi anyagok használata nélkül. 

Csak biztonságosan rögzíteni kell a készüléket a ruházatra és az az aktiválást követően akár több hónapon keresztül védelmet nyújthat a kullancsok ellen.

Az ultrahangos készülék 4 kHz-es impulzusai érzékelhetetlenek az ember számára, de zavarják a kullancsokat a tájékozódásban. Nagyjából 1,5 méteres hatósugárban képesek ellátni funkciójukat. 

Kullancsriasztó spray

A kullancsriasztó sprayk nagyon könnyen alkalmazhatóak, csupán be kell fújni velük a lábakat, karokat, nyakat, illetve a szabadon lévő testrészeket! 

Ezek általában bőrbarát termékek, sok esetben valamilyen erős illatú gyógynövényolajat használnak a gyártók bennük, mint például az eukaliptusz, ami az irritáló, tömény illat által segíthet távol tartani a nem kívánt élősködőket. 

Kullancs kiszedése

A kullancs kiszedés menete:

  • Használjunk kullancseltávolító csipeszt! Ezeket a gyógyszertárban beszerezhetjük, de érdemes otthon tartani a fürdőszobapolcon belőle.
  • Minél gyorsabban szedjük ki az élősködőt! Ha már kirándulás közben észrevesszük az állatot, akár ott rögtön is eltávolíthatjuk. 
  • A fej végénél, a befurakodott kullancs tövénél fogjuk meg az élősködőt, és tekergetés nélkül húzzuk ki a csipesszel. Mindig figyeljünk arra, hogy bőrünkön kis sátor keletkezzen, úgy húzzuk ki, ne tépjük!
  • A kiszedés után fertőtlenítsük le a bőrt, alkoholos vagy jódos fertőtlenítőszerrel!

Ha kullancsot találunk a bőrben, mindenképpen jegyezzük fel a csípés helyét és időpontját! Ezután figyelni kell 5-6 héten át! Néhány napon belül bőrpír, viszketés jelentkezhet, ilyenkor a szervezet védekezik a betolakodóval szemben. 

A foltok maguktól is elmúlnak, de ha fertőzött kullanccsal volt dolgunk, néhány héten belül a kullancs csípés tüneteiként körkörös, kokárda foltok valószínűsíthetik, hogy Lyme-kórral van dolgunk. Mindenféle elváltozást azonnal mutassunk meg orvosnak!

NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék