Inkontinencia: Minden, amit tudnod kell!

felnőtt pelenka

Az inkontinencia egy olyan egészségügyi állapot, amikor a vizelet akaratlanul távozik a húgyhólyagból. Ez okozhat kellemetlenséget, szégyenérzetet, elszigeteltséget és csökkentheti az érintettek életminőségét. De milyen okok állhatnak a háttérben és hogyan kezelhetjük? Olvass tovább, és megtudhatod!

Az inkontinencia okai és típusai

Az inkontinencia hátterében sokféle ok állhat. Attól függően, hogy milyen körülmények között jelentkezik a vizeletvesztés, különböző típusokat különböztetünk meg. Ezek közül a leggyakoribbak a következők:

  • Stressz vagy terheléses inkontinencia: Leggyakrabban akkor fordul elő, amikor a hasűri nyomás megnő, például köhögés, tüsszentés, nevetés, emelés vagy sportolás során.

  • Késztetéses vagy sürgősségi inkontinencia: Ez akkor jelentkezik, amikor hirtelen erős vizelési inger támad. Ilyenkor a húgyhólyag túlérzékeny vagy túlműködik, és összehúzódik anélkül, hogy teljesen megtelne.

  • Túlfolyásos inkontinencia: Az ilyen esetekben a húgyhólyag túltelítődik, és nem tud teljesen kiürülni. Ilyenkor a vizelet csöpögve távozik. Ennek oka lehet vizeletelfolyási akadály, például prosztata megnagyobbodás vagy daganat, vagy idegrendszeri károsodás.

  • Reflex inkontinencia: Ez akkor fordul elő, amikor nincs összhang a húgyhólyag és az agy működése között. Ilyenkor a vizelet inger nélkül távozik. Ennek oka lehet gerincsérülés, stroke, agyvérzés vagy más neurológiai betegség.

Az inkontinencia kezelése

Az inkontinencia kezelése függ a probléma okától és súlyosságától. De nézzük, milyen kezelési lehetőségek léteznek!

  • Intim higiéniai termékek: A gyógykezelések mellett – és ideje alatt – rendkívül fontos a tüneti kezelés is. Az olyan higiéniai termékek, mint a felnőtt pelenka, kiváló nedvszívó képességének köszönhetően megvédi a ruházatot és az ágyneműt a szennyeződésektől. Segít megelőzni a bőrirritációt, a fertőzést és a kellemetlen szagokat, így a probléma fennállása alatt is komfortosan érezhetjük magunkat a bőrünkben!

  • Életmódváltás: Optimális folyadékbevitellel, a koffein- és alkoholfogyasztás csökkentésével, a dohányzás abbahagyásával, a testsúlycsökkentéssel és az egészséges táplálkozással csökkenthető a húgyhólyagra nehezedő nyomás és javítható az általános egészség.

  • Gátizomtorna: Ez egy olyan gyakorlatsorozat, amely erősíti a medencefenék izmait, amelyek támogatják a húgyhólyagot és a záróizmot. A gátizomtorna rendszeres végzése javíthatja a vizeletkontrollt és csökkentheti a vizeletvesztést.

Az inkontinencia kezelésére súlyosabb esetben gyógyszeres- vagy hormonális kezelés, vagy sebészi beavatkozás lehet a megoldás. A megfelelő gyógykezelés érdekében mindenképp forduljunk orvoshoz!

NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
A prosztata betegségei és gyógymódok a prosztata gyulladás ellen
  A prosztata egy kisméretű, gesztenye alakú mirigy, amely a férfi reproduktív rendszer...
Orvosilag bizonyított a klorofill egészségügyi előnye
  Hallottál már a klorofillról, a növényekben előforduló zöld pigmentről? Tudtad, hogy...
Mi az a kvercetin és miben található meg? Milyen gyógyhatásai vannak?
  A kvercetin egy természetes flavonoid, amely számos gyümölcsben, zöldségben és más növényi...
Miért fontos a nők számára a probiotikum fogyasztása?
  Az egészséges emésztőrendszer alapvető fontosságú az általános jóllét szempontjából, és...

Címkék