Hátproblémákkal küzdesz? 4+1 dolog, amit már ma érdemes lecserélned!

hátfájás

A hátfájás rendkívül elterjedt egészségügyi probléma világszerte, amit sok ember tapasztal meg átmenetileg, vagy tartósan élete során. Nem kedvez a helyzetnek modern életmódunk sem, hiszen napjaink nagy részét munkánk, vagy hobbink miatt számítógép, vagy tévé előtt ülve töltjük. A hátfájás hátterében pedig legtöbbször a nem megfelelő testtartás, a kevés mozgás és az ergonomikus székek hiánya áll. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amiket már ma érdemes lecserélned, ha gyakran szenvedsz hátfájástól.

Mi okozza a hátproblémákat?

Helytelen testtartás és kevés mozgás

Sok ember hajlamos rossz testtartással ülni, vagy állni, ami hosszú távon hátfájást okozhat. Ennek előidézője lehet, hogy a gerinccsigolyák közötti puha kötőszövet összenyomódik, ígybegyulladhat. Ha pedig a megelőzésre nem fordítunk kellő figyelmet, akár gerincferdülés és sérv is kialakulhat.

Rendszeres mozgással csökkenthető ezen panaszok kialakulásának az esélye, mivel a stabil izomzat hozzájárul a helyes testtartáshoz. Ezzel szemben a kevés mozgás miatt elgyengült hátizmok nem képesek megfelelő helyzetben tartani a gerincet és a vállakat, ami hátfájáshoz vezethet.

Ülőmunka

Az egész napos ülőmunka, vagy a nem megfelelően beállított munkaállomás is hozzájárulhat a hátfájáshoz. Nem mindegy például az sem, hogy milyen magasságban nézzük a monitorunkat. Ha túl alacsonyan van, görnyedni fogunk, míg ha túl magasan, megfeszülnek a nyakizmaink, ami fáradékonysághoz, fejfájáshoz is vezethet. Az ergonomikus székek használata sokat segít a helyes ülőpozíció megtartásában és a hátfájás megelőzésében. Érdemes beruházni tehát egy ilyen hasznos bútordarabba akár otthoni irodánk berendezésekor is.

Életkorral járó elváltozások

Az idő előrehaladtával a csigolyák, a porckorongok és az izmok természetes elöregedése is okozhat hátfájást. Habár ez egy korral járó folyamat, jelentősen csökkenthetjük az előfordulását, ha odafigyelünk a tápanyagdús étkezésre és a rendszeres mozgásra.

Sérülések

A hátunk különösen érzékeny a sérülésekre, különösen akkor, ha nem tartjuk megfelelő edzésben hátizmainkat. Elég egy hirtelen mozdulat, ha rosszul emelünk meg valami nehezet, esetleg kényelmetlen pozícióban alszunk, és máris kész a baj: a következő néhány napunkat megpecsételheti a hátfájás.

4+1 dolog, amit érdemes lecserélni, ha sokat fáj a hátunk

  1. Az irodai székünk

Akár otthonról, akár irodából dolgozunk, az ergonomikus székek elengedhetetlenek a kényelmes munkavégzéshez. Ezek megléte segíti a helyes testtartás megőrzését, a beépített deréktámasz-funkciók pedig csökkentik a hátfájás kialakulásának esélyét. Mivel napi nyolc órát is tölthetünk ezekben a székekben, nem mindegy, milyen ülőalkalmatosságot választunk.

Az ergonomikus székek között is vannak olyanok, amelyeknek nemcsak a magassága és a háttámla dőlésszöge, hanem a deréktámasz magassága és intenzitása, vagy a kartámasz pozíciója is állítható. Ha van rá lehetőségünk, kipróbálhatunk többet is, így könnyebben megtalálhatjuk a számunkra megfelelőt.

  1. Az íróasztalunk

Érdemes olyan íróasztalt választani, aminek a magassága manuálisan, vagy elektromosan állítható, akár ülő, akár álló helyzetben szeretnénk használni. Ha az asztalunk mellett mindenkor csak ülve szeretnénk dolgozni, a könnyű állíthatóság akkor is kényelmesebbé tudja tenni a hétköznapokat. Nem jó ugyanis, ha előre kell hajolnunk ahhoz, hogy könyökünket az asztallapon tudjuk pihentetni, de az sem, ha túl magas az asztalunk, ugyanis az váll- és nyakfájáshoz vezethet.

  1. A matracunk

Egy jó matrac a megfelelő helyen támasztja meg a gerincünket alvás közben. Ha reggelente gyakran ébredünk hátfájással, esetleg szemmel látható jelei vannak a matracunk elöregedésének, érdemes azt lecserélni. Az, hogy a habszivacs, vagy épp a zsákrugós matracok lesznek-e számunkra megfelelőek, az egyéni igényeinktől függ. Matracboltokban akár többet is kipróbálhatunk, többféle keménységben, illetve esetenként egy-két hónapos próbaidőt is kapunk a vásárlás után. Ha ez idő alatt kényelmetlennek találjuk a kiválasztott matracott, egyszerűen igényelhetjük a cseréjét.

  1. A párnánk

Nem kell feltétlenül vagyonokat költeni a párnánkra azért, hogy kényelmesen aludjunk. Van azonban pár intő jel, ami arra utal, hogy ideje lecserélni. Ilyen jelnek tekinthető például, ha a párnánk elvesztette a tartását, és a benne lévő toll, szivacs, vagy szintetikus töltőanyag csomókba állva hol itt, hol ott nyom.

Válasszunk olyan párnát, ami használat közben segít megtartani a nyaki- és hátgerinc természetes görbületét. Ehhez érdemes kerülni a túl magas, vagy túl kemény párnákat. De mindenképp olyat válasszunk, aminél nem érezzük a késztetést arra, hogy összegyűrve, a karunkkal megtámasztva próbáljuk kényelmesebbé tenni.

+1 emelhető állványok

Segíthet a hátfájás elkerülésében, ha a tévénket, illetve a számítógépünk képernyőjét állítható magasságú állványra helyezzük. Ideális esetben a helyes ülőpozícióban szemünk egy vonalban van a képernyő tetejével. Így kisebb a valószínűsége, hogy munka, vagy játék közben görnyedni kezdünk.

Összességében használati tárgyaink nagyban befolyásolhatják, hogy milyen gyakran fáj a hátunk. A legtöbbet mégis azzal tehetjük a hátfájás elkerülése érdekében, ha rendszeresen mozgunk, és erősítjük a hátizmainkat.

hátfájás

Porckorongsérv - mitől lesz gerincsérved és hogyan gyógyulj meg belőle
Porckorongsérv/gerincsérv esetén nézd meg ezt a videót! Megtudhatod belőle, hogy lesz a hátfájásból vagy derékfájásból degeneráció, majd sérv, illetve...
TOVÁBB
Gyógypontok a kézen
  Kezünkön olyan gyógypontok vannak, melyeknek néhány perces masszírozása segíthet a fájdalom, a stressz és a szorongás ellen. Ez egy nagyon egyszerű,...
TOVÁBB
Egy keverék, mely visszaállítja a csontok erősségét, az ízületek és a szalagok egészségét
  A hátfájás, az ízületek és a szalagok károsodásának egyik fő oka a helytelen testtartás. Ezért rendkívül fontos, javítsuk ezek állapotát, akadályozzuk meg...
TOVÁBB
Csupán egy övre lesz szükségünk, hogy 2 perc alatt megszabaduljunk a hátfájástól!
  A különböző jógapozíciók egyszerre rendelkeznek nyugtató, lazító és fájdalomcsillapító hatással is. Ha sokat ülünk egy helyben, főleg a számítógép...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék