Gyógytornászt keresel Budapesten? Ezeket a szempontokat vedd figyelembe a választásnál!

gyógytorna, gyógytornász

Bármikor adódhat úgy az élet, hogy gyógytornászra van szükségünk, de sokan nem is tudjuk pontosan, mit csinál egy ilyen szakember. Hogyan választhatunk hát jól?

Beakadt” derék, lumbágó, baleset utáni lábadozás vagy krónikus betegség okozta fájdalom – van, hogy az emberek ezekkel bizony nem tud megküzdeni egyedül és szaksegítségre van szüksége. Nem mindegy azonban, hogy ez a szakember rendelkezik-e a megfelelő képesítéssel, vagy hogy akkor dolgozik-e, amikor mi épp szabadok vagyunk. Ezt is vedd figyelembe mielőtt gyógytornászhoz fordulnál Budapesten.

Mikor lehet szükség gyógytornászra?

Aki krónikus betegségben – például ízületi gyulladásban - szenved, gyakran olyan fájdalommal kénytelen együtt élni, ami megnehezíti, megkeseríti mindennapjait, ebben is segíthet a gyógytornász. De akut panaszok, mondjuk hátfájás, nyakfájás kialakulása után is érdemes felkeresni egy erre specializálódott szakembert, hogy az hamar felderíthesse a fájdalom okát és megkezdhesse annak csillapítását. Műtétet követően ő segíthet visszanyerni az érintett terület erejét, mozgásterjedelmét és funkcióját. Ha sport- vagy bármilyen jellegű sérülést szenvedtünk, a jó szakember munkája nyomán csökkenhet a fájdalom, mérséklődhet a gyulladás. Sőt, várandós kismamáknak vagy friss anyukáknak is segíthet a gyógytornász.

Fontos szempontok a választáshoz

Ha a fenti panaszok valamelyikével küzdesz, és nem szeretnél fájdalomcsillapítókon élni, bizonyára már te is elgondolkoztál azon, hogy egy gyógytornász segítségét kérd. Nézzük, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni ahhoz, hogy a számodra legjobbhoz foglalj időpontot.

  • Szakértelem: ne egy általános gyógytornászt keress, hanem olyat, aki a te problémádra szakosodott. Legyen megfelelő képesítése (ez bagatellnek hangozhat, de manapság már nem az), és ha továbbképzéseken is részt vesz, az tükrözi elkötelezettségét a szakmai fejlődése iránt – ez még egy pluszpont.

  • Ár: a jó szakembert meg kell fizetni, de attól még összevethetjük a hasonló szakértelemmel bíró gyógytornászokat ár szerint is.

  • Helyszín: a következő szűrő a rendelő megközelíthetősége és a szakember munkaórái. Jó, ha közel van az otthonodhoz vagy a munkahelyedhez, és az sem mindegy, hogy a te beosztásoddal összeegyeztethető-e az ő munkaideje. Nem szerencsés, ha folyton szabadságot kell kivenned csak azért, hogy el tudj menni egy-egy alkalomra.

  • Szimpátia: bizony nem elhanyagolható az sem, hogy szimpatikus-e az adott szakember. Persze nem barátot keresünk, de fontos, hogy jó legyen a kommunikáció köztünk, hogy komfortosan tudjunk vele beszélgetni a problémákról, hiszen ha rá esik a választás, több héten vagy hónapon át fogunk találkozni.

Így választhatsz a legegyszerűbben

Kérdezz meg családtagokat, ismerősöket, orvosokat arról, hogy tudnak-e ajánlani a te problémád kezelésére szakosodott gyógytornászt. De ne csak rájuk hagyatkozz, böngészd az internetes orvosgyűjtő oldalakat és a gyógytornászok saját honlapjait is, és gyűjts össze négy-ötöt, aki szimpatikus számodra. A fenti szempontok alapján készíts egy listát, majd a top hárommal egyeztess konzultációt. A személyes beszélgetés után már könnyebb dolgod lesz dönteni „a befutó” mellett, végül pedig ne feledd: bízz a megérzéseidben.

 

NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék