Miért van szükség a fogkő eltávolítására? A fogorvos válaszol!

fogkő ellen

Sajnos nagyon sokan csak akkor fordulnak fogorvoshoz, amikor már fáj a foguk vagy valamilyen egyéb kellemetlen panasz gyötri őket. Márpedig a prevenció a fogászatban is rendkívül fontos!

Az alapvető szájhigiénia biztosítása mellett a rendszeres fogászati szűrés például elengedhetetlen a nagyobb elváltozások megakadályozásához, de ezt a sort mindenképpen ki kell egészíteni a fogkő eltávolítással is.

A fogkő valamiért egy erőteljesen mellőzött probléma az emberek között, holott ezek a lerakódások hosszabb távon visszafordíthatatlan károkat okozhatnak a fogazaton, illetve rengeteg kellemetlen betegséget idézhetnek elő.

Hogy miért van szükség a fogkő eltávolítására? Kérdésünkre Dr. Fülöp Papp Márta M.Sc. M.Sc. M.Sc., a NaturaDent esztétikai és lézerfogászat intézményvezető fogorvos-specialistája válaszolt, aki az alábbiakban összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a téma kapcsán.

Kezdjük az alapoktól: mi az a fogkő?

Az első és legfontosabb kérdés, amit itt meg kell válaszolnunk, hogy mi is az a fogkő, hiszen sokan nem ismerik a pontos definícióját, és részben emiatt nem is foglalkoznak vele.

A fogkő nem más, mint a fogak felszínén megkövesedett lepedék. Egy magas kalcium tartalommal rendelkező lerakódás, ami olyan erősen illeszkedik a fogazat felszínéhez, hogy azt semmilyen házilagos módszerrel sem lehet eltávolítani.

Márpedig fontos gondoskodni a kezelésről, hiszen az ételekben, az italokban vagy a cigarettában megtalálható festékanyagok hatására a kezdetben fehéres lerakódások később sárgás, barnás, sőt feketés árnyalatúvá válhatnak, ami kellemetlen esztétikai problémát jelent.

Miért kell eltávolítani a fogkövet?

Közel sem csak a látvány miatt fontos azonban, hogy megszabaduljunk a fogkőtől. Bár ez sem elhanyagolható tényező, azonban ennél sokkal lényegesebb, hogy az ilyen lerakódások egyfajta dominó-effektust indítanak el a szájban.

A fogkő ugyanis egy baktériumban gazdag környezetet teremt, ahol könnyebben megtapad a lepedék, emiatt a fogak tisztítása még megfelelő szájápolási gyakorlat mellett is nehézkesebbé válik.

A problémás részek környezetében tehát elszaporodhatnak a baktériumok, aminek hatására létrejöhetnek kisebb-nagyobb szuvasodások, de gyakoribb, hogy az íny betegszik meg.

Kezdetben időszakos ínygyulladás és vérzés léphet fel, amit később súlyosabb ínyvisszahúzódás és ínysorvadás követhet. Ez kezelés nélkül hosszú távon akár fogvesztést is eredményezhet.

Nagyon gyakori, hogy a fogak érzékenységét is a fogkő lerakódása okozza, így ha régóta szenvedünk ettől a problémától, érdemes elmenni egy fogászati szűrővizsgálatra, ahol gyorsan fény derülhet a háttérben meghúzódó okokra.

Itt fontos kiemelni, hogy a fogkőnek két típusát ismerjük: kialakulhat az íny alatt és az íny felett is. Mindkét változat előidézheti a fentiekben tárgyalt kellemetlenségeket, azonban felismerésük és kezelésük némileg eltérhet egymástól.

A fogkő újratermelődik, ezért rendszeres kezelést igényel

A fogkő egyik kellemetlen tulajdonsága, hogy eltávolítása után képes újratermelődni. Ez még akkor is jellemző rá, ha professzionális keretek között zajlott a beavatkozás, és a nehezen elérhető fogközökből is kitakarították a lerakódásokat.

Szerencsére a megfelelő szájhigiéniával nagyon ügyesen kordában lehet tartani a fogkövet, azonban így is lehetnek olyan pontjai a fogazatnak, ahol megjelenik. Teljesen nem lehet megakadályozni a kialakulását, de a rendszeres és helyes fogmosással késleltethető a megjelenése.

Ezen felül ajánlott például fogselymet, fogköztisztító keféket, valamint speciális szájvizet is alkalmazni ahhoz, hogy minél kevesebb lerakódás alakuljon ki.

Még ezek mellett is fontos azonban évente legalább két alkalommal ellenőriztetni fogaink állapotát, és ha a fogorvos vagy a dentálhigiénikus úgy látja, hogy szükség van rá, akkor eltávolítani a lerakódott fogkövet.

Hogyan történik a fogkő eltávolítása?

A fogkő eltávolítása még professzionális keretek között is többféle módszerrel történhet. Az egyik leggyakoribb és leghatékonyabb megoldást az ultrahangos technológiával lehet elérni.

Ilyen esetekben a diplomás dentálhigiénikus egy úgynevezett ultrahangos depurátor segítségével gyakorlatilag szétporlasztja a lerakódott fogkövet, amit így a fogzománc károsodása nélkül, kíméletesen és fájdalommentesen lehet eltávolítani.

Az ultrahangos szétporlasztás után gyöngyhomok fúvásával lehetőség van a fogközök teljes tisztítására, hogy az ottmaradt ételek és baktériumok maradékai, valamint a sárgás foltok egyaránt eltűnjenek.

Mivel a beavatkozás mellett maradhatnak kisebb darabkák és egyenetlenségek a fogak felszínén, ezért a kezelés záró lépése minden esetben a fogak felszínének polírozása paszták, kefék és gumiharangok segítségével.

Ez nagyon fontos, hiszen amennyiben a fogak felülete makulátlanul sima, a fogkő is sokkal nehezebben telepedik meg rajtuk, hovatovább az elszíneződések eltüntetése miatt fehérebbnek tűnhetnek, mint korábban.

fogkő ellen

Miért válasszuk a NaturaDent professzionális fogkő eltávolítását?

Mint azt Dr. Fülöp Papp Márta M.Sc. M.Sc. M.Sc. kiemelte, a NaturaDent lézerfogászatán a professzionális fogkő eltávolítást minden esetben nagy gyakorlattal rendelkező diplomás dentálhigiénikusok végzik.

Segítségükkel nemcsak a makulátlan végeredmény biztosítható, hanem a fájdalommentes beavatkozás is, hiszen a fogászat modern berendezései precíz és egyben gyors munkavégzést tesznek lehetővé.

Ezen felül a NaturaDent dentálhigiénés kezelése 3D szkennerrel és mesterséges intelligencia alkalmazásával zajlik. Segítségükkel tökéletesen feltárható és rögzíthető a fogazat állapota, így pontosabb kezelési terv, valamint hatékonyabb végeredmény születhet.

A kezelés végén ráadásul a gyakorlott szakemberek személyre szabott tanácsokkal látják el a pácienst, amivel könnyebben fenntartható marad a megfelelő szájhigiénia. 

Ha szükséges, a dentálhigiénikusok megmutatják a helyes fogtisztítási technikákat, illetve bemutatják az olyan kiegészítő eszközök alkalmazását is, mint a fogselyem vagy az interdentális fogköztisztító kefe.

fogkő ellen

6 tény a szezámolaj gyógyhatásáról
  Ez az olaj nagyon gazdag linolsavban, amely egyike annak a két esszenciális zsírsavnak, melyeket a szervezetünk nem tud előállítani.    A...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék