Búzavirág - a gyógyító gyom

 

Neve egyértelműen utal arra, hogy a búzatáblák jellegzetes gyomnövénye, dísze volt még a vegyszeres gyomirtás megjelenése előtt.

 

arclemosó, búzavirág, hajöblítő, ősz hajra, gyógyító gyom, szemgyulladásra, toroköblítésre 

Habár gyomnövény, égszínkék virágainak festéke számos gyógyító anyagot hordoz. Tulajdonképpen az egész növényből csak a virágot hasznosítjuk. Egész Európában igen elterjedt növény, szürkés színű szálas, néha hasogatott levelekkel, melyek fonákja pókhálósan molyhos.

Mára már igen ritka a vetésekben, jobbára utak mentén találhatók meg a 25-40 cm magasra növő, elágazó szárú, egyéves, vastag orsógyökerű, szürkészöld színű, finom szőrökkel borított növény példányai.

Levelei lándzsásak, szálasak, a fészek közepén álló virágainak csöves pártái kékeslilák és kétivarúak, egyivarú sugárvirágai termősek.

 

Júniustól augusztus végéig gyűjthetjük be a kékszínű virágot, amely annál értékesebb, minél jobban sikerült a szárítás során kék színét megőrizni. A gömbös fészkes virágzatot letörjük, és kosárba szedve hazaszállítjuk. Otthon a gombocskákból kitépjük a kék virágokat, és a lehető legrövidebb idő alatt megszárítjuk. (Napra ne tegyük ki, mert fakítja a színét!)

A búzavirág enyhén antibiotikus és frissítő hatású főzete jótékonyan hat a bőrre, a hajra és a fáradt szemre. Teája serkenti az emésztést, szívnyugtató, vérnyomást csökkentő és vértisztító teákba keverve a teakeverék tetszetőségét is fokozza.

 

A keserűanyag, cseranyag, ásványi sók, és antocián festék keverékét kivonat, tea vagy az összezúzott szirmok formájában régen szemkötőhártya-gyulladásra használták borogatásként, de szívnyugtató, vérnyomáscsökkentő szert is nyertek belőle, és torokgyulladás elleni öblögetésre is ajánlották. Köhögést, bronchitist, májbetegséget kezelnek vele, láz ellen is használják.

 

Búzavirág borban

2 evőkanál virágot felfőzünk 3-4 dl borban, majd leszűrjük. Kortyonként fogyasztva segít láz ellen, öblögetve enyhíti az íny- és nyálkahártya-gyulladást.

 

Tea szemgyulladásra, toroköblítésre

5-10 g szirmot fél liter vízzel leforrázunk, állni hagyjuk 10-15 percig, majd szűrjük. Naponta többször borogatunk, öblítünk vele.

 

Jégbe zárt virágok

A nyári melegben kerti vendéglátáskor gyönyörű látvány lehet egy színes virágokkal, szirmokkal díszített jégtál, közepén fagylalttal, gyümölccsel. Mire a tál elolvad, a benne lévő finomság is bizonyosan elfogy majd. Ugyanilyen szép lehet jégkockába fagyasztott virágokkal hűteni a limonádét, teát. Mindkét „jeges csodára” tökéletesen használható a búzavirág.

 

A kozmetika sem nélkülözheti

Hajöblítő ősz hajra

Egy maréknyi virágot ¼ liternyi forró vízzel leforrázunk, és 3 órát állni hagyjuk. A megmosott, kissé megszáradt hajat ezzel öblítjük, és bemasszírozzuk. Az így készült hajöblítő finom kékes fényt kölcsönöz az ősz hajnak.

 

Arclemosó

Teát főzünk 3 evőkanál virágból 250 ml vízzel. Ezzel tisztítjuk, mossuk a gyulladt bőrt.

A búzavirágot festőnövényként is használhatjuk természetes anyagok (len, kender, gyapjú) színezéséhez, szép kék színt kapunk.

  

búzavirág

Ehető virágok - gyógyító szépségek
  Néhány éve még nem gondoltam volna, hogy a szép színes virágokat nem csak kertemben, de tányéromon is élvezhetem. Egyes kerti virágaink nem...
TOVÁBB
Búzavirág - a gyógyító gyom
  Neve egyértelműen utal arra, hogy a búzatáblák jellegzetes gyomnövénye, dísze volt még a vegyszeres gyomirtás megjelenése előtt.     Habár...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa....
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Kulcs az égiek kapujához – Tavaszi kankalin
  A tavaszi kankalin, latin nevén Primula veris, apró, évelő növény, amelynek a...
Felfedezés Magyarország egyik leglenyűgözőbb természeti csodájában - a Rám-szakadékban
  Magyarország sokszínű és lenyűgöző tájakat kínál azoknak, akik szeretik felfedezni a...
Méhpempő: Az egészség varázslatos csodaszere
  A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás,...
Nagyanyáink még tartották – Eltűntek a tyúkok a kiskertből?
  Nagyanyáink kertjéből még nem hiányozhatott a baromfi, de manapság mintha már nem lenne...

Címkék