Máig eldöntetlen a vaj-margarin párharc

 

Egyesek semmiért nem mondanának le a vajfogyasztásról, mások pedig teljes mértékben elutasítják a zsírokat. A vajról számos tévhit, hamis képzet terjed az interneten, és legtöbbször a margarin legnagyobb vetélytársaként emlegetik.

 

Vajnak nevezzük azt a nagyon puha, csontfehér zsiradékot, amit emlős állatok (leggyakrabban tehén, de bivaly-, juh- illetve kecske is) tejéből készítenek. Tejszínből vagy tejfölből készül, a vajkészítés eljárása során pedig köpüléssel választják el a tejzsírt az úgynevezett írótól. A vaj az egyik legrégebb óta ismert tejtermék: a Biblia elbeszélése szerint Ábrahám a három férfi megvendégelésekor például vajat is felszolgált.

 

Az utóbbi időszakban ismét divatba jött a vajfogyasztás. Annyira, hogy só felhasználása nélkül készült vajat keresünk a süteményekhez, és hajlandóak vagyunk háromszor többet fizetni a Franciaországból, vagy Németországból származó vajért, mert 82 százalékos zsírtartalmú, és mert elismert márka. Sok időnek kellett eltelni ahhoz, hogy a vaj ismét maga mögött hagyja a margarint, amelyet jó ideig egészségesebbnek tartottak.

 

A vaj és a margarin vetélkedése több évtizede kezdődött. 1979-ben megjelent egy tanulmány, amely szerint a vaj inkább javasolt fogyasztásra, mint a margarin, mivel ez utóbbit vegyészek fejlesztették ki. A Maryland-i Egyetem korai tanulmánya szintén egy fekete pontot adott a margarinnak és a növényi zsíroknak azt állítván, hogy azok növelik a mellrák és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. És ez csak a kezdet volt. 1984-ben egy másik kutatás kiegyenlítette a küzdelmet, mondván, hogy a vaj és a tojás a felelősek a vér koleszterinszint növekedéséért, valamint a szív- és érrendszeri problémák kialakulásáért.

 

 

1990-ban az hangzott el, hogy a vaj rossz választás, főleg a férfiak számára, mivel emeli a koleszterinszintet, helyette inkább a margarin a jó választás, de csak az, amelyik 30 százaléknál kevesebb transzzsírt tartalmaz. Egy 1993-as tanulmány egyik termék mellett sem tört pálcát, és azt állította, hogy mind a vajat, mind a margarint kerülni kell az egészség érdekében. Egy következő kutatás egyenesen azt állította, hogy a vaj és a benne található vitaminok szinte minden betegségtől megvédenek. 2010-ben ismét fordult a kocka: négy éve az hangzott el, hogy inkább margarint ajánlatos fogyasztani vaj helyett, hogy csökkentsük a telített zsírsavak fogyasztását, és megelőzve ez által a szívbetegségek kialakulását.

 

A legutóbbi ilyen jellegű tanulmány 2014 márciusában látott napvilágot. Miután évtizedekig felváltva tanácsolták a telített zsírsavak fogyasztását, illetve mellőzését, a legújabb kutatás arra világít rá, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában semleges szerepet játszanak. A kutatók semmiféle bizonyítékot nem találtak arra vonatkozóan, hogy akik nagyobb mennyiségű telített zsírsavat fogyasztanak, azok több egészségügyi problémával küszködnének, mint azok, akik teljesen mellőzik.

 

A margarin és a vaj közötti harc úgy néz ki, hogy folytatódik, de ez esetben is érdemes megfogadni a dietetikus tanácsát: az egyetlen biztos megoldás a mértékletesség, azaz ne vigyük túlzásba egyik termék fogyasztását sem, így minden esély megvan arra, hogy semmilyen egészségkárosító hatás nem lép fel.

Forrás

 


NEKED AJÁNLJUK
A melatonin felelős a nyugodt és pihentető alvásért
  A melatonin egy természetes hormon, mely az ébrenléti és alvási ciklusainkat szabályozza. A tobozmirigyben termelődik, mely egy, a szemünk...
TOVÁBB
Mindenki számára nagyon fontos, hogy étkezései során tiszta NaCl konyhasót fogyasszon
  Só nélkül nincs élet. A só nem egészségtelen, hanem az élet egyik alapeleme, csakúgy, mint a víz vagy a levegő. Nem mindegy azonban, hogy milyen...
TOVÁBB
Az egészségtelen margarin
  Koleszterinmentessége miatt a margarin nem tekinthető egészséges élelmiszernek. Tévednek a margarinfogyasztók, amikor azt hiszik, hogy koleszterin...
TOVÁBB
Vegyszert eszünk, gyógyszert iszunk
  Az édesítőszer hizlal. A fogkrém: mosogatószer. A tej tele van antibiotikummal. A hormonkezelt pulyka rákot okozhat.   A Salon.com készített...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Számos betegség gyógyítható rendszeres szeretkezéssel
  Feszült vagy? Alvásproblémád van? Kiderült, hogy számos olyan betegség van, amely...
TOVÁBBI CIKKEK
A tüdőfű a tüdő legkülönfélébb betegségeiben hatásos gyógynövény
  A tüdőfű a légzőszervi megbetegedések egyik legkiválóbb természetes házi patikaszere....
Harcolj a vírusok ellen megelőzéssel!
  Vírusfertőzésre nincs gyógymód, amit tehetünk az az, hogy a szervezetünk...
A konyhasó életfontosságú tápelem, erősítő és serkentőszer
  Az emberi test mintegy 250 g nátrium-kloridot tartalmaz, amely megtalálható a vérplazmában,...
Gyakori megbetegedések kezelése
  A betegellátás leggyakrabban otthon kezdődik, és sok esetben ma is a jól bevált...

Címkék