Máig eldöntetlen a vaj-margarin párharc

 

Egyesek semmiért nem mondanának le a vajfogyasztásról, mások pedig teljes mértékben elutasítják a zsírokat. A vajról számos tévhit, hamis képzet terjed az interneten, és legtöbbször a margarin legnagyobb vetélytársaként emlegetik.

 

Vajnak nevezzük azt a nagyon puha, csontfehér zsiradékot, amit emlős állatok (leggyakrabban tehén, de bivaly-, juh- illetve kecske is) tejéből készítenek. Tejszínből vagy tejfölből készül, a vajkészítés eljárása során pedig köpüléssel választják el a tejzsírt az úgynevezett írótól. A vaj az egyik legrégebb óta ismert tejtermék: a Biblia elbeszélése szerint Ábrahám a három férfi megvendégelésekor például vajat is felszolgált.

 

Az utóbbi időszakban ismét divatba jött a vajfogyasztás. Annyira, hogy só felhasználása nélkül készült vajat keresünk a süteményekhez, és hajlandóak vagyunk háromszor többet fizetni a Franciaországból, vagy Németországból származó vajért, mert 82 százalékos zsírtartalmú, és mert elismert márka. Sok időnek kellett eltelni ahhoz, hogy a vaj ismét maga mögött hagyja a margarint, amelyet jó ideig egészségesebbnek tartottak.

 

A vaj és a margarin vetélkedése több évtizede kezdődött. 1979-ben megjelent egy tanulmány, amely szerint a vaj inkább javasolt fogyasztásra, mint a margarin, mivel ez utóbbit vegyészek fejlesztették ki. A Maryland-i Egyetem korai tanulmánya szintén egy fekete pontot adott a margarinnak és a növényi zsíroknak azt állítván, hogy azok növelik a mellrák és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. És ez csak a kezdet volt. 1984-ben egy másik kutatás kiegyenlítette a küzdelmet, mondván, hogy a vaj és a tojás a felelősek a vér koleszterinszint növekedéséért, valamint a szív- és érrendszeri problémák kialakulásáért.

 

 

1990-ban az hangzott el, hogy a vaj rossz választás, főleg a férfiak számára, mivel emeli a koleszterinszintet, helyette inkább a margarin a jó választás, de csak az, amelyik 30 százaléknál kevesebb transzzsírt tartalmaz. Egy 1993-as tanulmány egyik termék mellett sem tört pálcát, és azt állította, hogy mind a vajat, mind a margarint kerülni kell az egészség érdekében. Egy következő kutatás egyenesen azt állította, hogy a vaj és a benne található vitaminok szinte minden betegségtől megvédenek. 2010-ben ismét fordult a kocka: négy éve az hangzott el, hogy inkább margarint ajánlatos fogyasztani vaj helyett, hogy csökkentsük a telített zsírsavak fogyasztását, és megelőzve ez által a szívbetegségek kialakulását.

 

A legutóbbi ilyen jellegű tanulmány 2014 márciusában látott napvilágot. Miután évtizedekig felváltva tanácsolták a telített zsírsavak fogyasztását, illetve mellőzését, a legújabb kutatás arra világít rá, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában semleges szerepet játszanak. A kutatók semmiféle bizonyítékot nem találtak arra vonatkozóan, hogy akik nagyobb mennyiségű telített zsírsavat fogyasztanak, azok több egészségügyi problémával küszködnének, mint azok, akik teljesen mellőzik.

 

A margarin és a vaj közötti harc úgy néz ki, hogy folytatódik, de ez esetben is érdemes megfogadni a dietetikus tanácsát: az egyetlen biztos megoldás a mértékletesség, azaz ne vigyük túlzásba egyik termék fogyasztását sem, így minden esély megvan arra, hogy semmilyen egészségkárosító hatás nem lép fel.

Forrás

 


NEKED AJÁNLJUK
A szívrohamig isszák az energiaitalokat a fiatalok
  Alvásra már nincs idő, így egyre többen próbálják energiaitalokkal fokozni a teljesítményüket vagy épp elnyújtani a bulit. A fiatalok egy része reggelire...
TOVÁBB
A japánbirs termése gyógyhatása miatt nagyobb megbecsülést érdemelne
  A japánbirs az egyik legkedveltebb díszcserjénk. Bizonyára sokan nem is tudják, hogy gyümölcsöt terem, a gyümölcse pedig gyógyhatásokkal rendelkezik...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Kuka helyett tányérba! Készíts céklalevélből finom salátát
  Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik,...
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon...
A triptofán javítja az általános egészséget
  A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja...
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára...

Címkék