A gyógyteák készítése és fogyasztása

 

A teaivásnak, a tealevelek kiválasztásának, elkészítésének a japánok és a kínaiak ősi idők óta mesterei.

 

Gyógytea készítése szárított gyógynövényekből

A régiek sokszor nagy távolságról hoztak különleges forrásvizet a teakészítéshez és ügyeltek arra, hogy útközben ne rázódjék össze a víz: evezés nélkül, csak a szél irányában vitorláztak.

A hagyományos teaceremónián nem szabad hirtelen felhörpinteni a teát, szagolgatva és ízlelgetve kortyonként iszogatják. A teaivást választékos beszélgetés kíséri, még gyakrabban áhítatos csend. Kis teakunyhóban, -pavilonban végezték a teaivás szertartását, ahová az alacsony szemöldökfájú ajtón csak lehajtott fővel, mintegy alázatos lélekkel lehetett belépni s amely nyitott oldalain át szoros kapcsolatot biztosított a természettel. 

Természetszeretet és mérséklet jellemezze a gyógyteaivókat. Hippokratész bölcs intelméről ne feledkezzünk meg: „Aki gyógyteát iszik, derűs, békességes lélekkel igya.”
Sohase hajtsuk fel egyszerre a csészényi gyógyteát. Ne siessünk! Midőn a csészét ajkunkhoz közelítjük élvezzük az ital illatát, leheljük be gőzét. Kortyonként igyunk, minden kortyot forgassunk meg szánkban. Ne tartsuk „rossznak” a keserű teát se! Teaivás közben ne foglalkozzunk mással, csak arra gondoljunk, hogy a növények hatóanyagai egész szervezetünket erősíti, gyógyítja. Sohase igyunk forró teát, várjuk meg, amíg kellemes hőmérsékletre hűl. Ha módunk van rá, ne csapvízzel készítsük gyógyitalunkat, hanem minél jobb minőségű forrásvízzel. Sohase cukrozzuk! Ha édesíteni kívánjuk, használjunk mézet, de lehetőség szerint ne édesítsünk gyomor-, máj-, epe- és fogyasztó teát. Gyógynövényekből készíthetünk forrázatot, főzetet, nyers növénylét és pépet, tinktúrát vagy áztatjuk (vízben állni hagyjuk) a gyógynövényt.

 

 

A puha növényrészekből (levél, virág, puha szár, föld feletti, „herba” rész) álló teafüvet leforrázzuk, átlagosan 6-7 percig állni hagyjuk, közben néhányszor megkeverjük, majd szűrjük.

Főzetet készítünk a tömörebb állományú növényrészekből (gyökér, gyöktörzs, gumó, kéreg, termés). A leforrázott növényrészt enyhén forraljuk 5-10 percig és 10-15 perc múlva leszűrjük. Hogyha a növény, a növényrész hőérzékeny hatóanyagot tartalmaz (ilyen például a csipkebogyó és a lenmag), áztatás szükséges. Hideg vízzel leöntve 8-10 óra hosszat szobahőmérsékleten tartjuk, azután szűrjük, elfogyasztáskor meglangyosítjuk.

Növénylét úgy készítünk, hogy a friss növényt vagy növényrészt mosás után apróra vágjuk, edényben péppé dörzsöljük, azután nagy lyukú szitán vagy gyümölcsprésen átsajtoljuk. A népi orvoslás az előbbieken kívül gyakran alkalmaz – főleg sebek, bőrbajok gyógyítására – friss növénypépet is. Az összevágott friss leveleket, növényrészeket saját nedvükben vagy kevés vízzel elkeverten teszik rá a beteg részre. Ugyanígy alkalmazzák a porított, vízzel elkevert gyökeret is. Ilyen módon kitűnően érvényesül a gyógynövények antibiotikus, vitamin- és klorofill hatása.

Természetesen frissen szedett, zöldből is főzhetünk gyógyteát, de ebből kb. kétszeres mennyiség szükséges, mint a szárítottból. Amíg friss zöld növény áll rendelkezésünkre – mezőről, kertből, virágládából, piacról – addig mixeléssel növénykoktélt is készíthetünk magunknak, müzli, nyers lé kiegészítésére vagy önálló fogyasztásra. Levesbe, joghurtba is tehetünk kisajtolt növényi lét vagy összevágott friss gyógynövényt.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
A köszvény lelki okai
  Köszvény – megmerevedett öntudat; felszólítás, hogy vessük el a parancsoló és domináló viselkedési stílust, s nézzünk önmagunkba.   Szervezetünkben...
TOVÁBB
Ínhüvelygyulladás lelki okai
  Az ínhüvelygyulladás következtében a kéz és az ujjak a legkisebb mozdulatra is fájnak, s a határozott fogás lehetetlenné válik. A betegség valódi oka...
TOVÁBB
Pajzsmirigy túlműködés esetén engedjük a testet megnyugodni
  A pajzsmirigy túlműködését a túlzott idegesség, álmatlanság, rendszeres hasmenés, szapora szívműködés, fogyás jelezheti.   A pajzsmirigy...
TOVÁBB
A Sclerosis multiplex lelki okai
  A sclerosis (szklerózis) multiplex (SM) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség, amely a központi idegrendszert, azaz az agyat és...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Kuka helyett tányérba! Készíts céklalevélből finom salátát
  Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik,...
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon...
A triptofán javítja az általános egészséget
  A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja...
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára...

Címkék