A B-vitamin 8 fajtája, melyek nélkül nem működhet a testünk

A B-vitaminok a szervezetünk motorjai: nélkülük az energiatermelés akadozna, az idegrendszerünk szétesne, és az emésztésünk is csődöt mondana. Ezek a vízben oldódó vitaminok egymással összhangban dolgoznak, hogy testünk zavartalanul működhessen. 

Nézzük meg közelebbről, melyik B-vitamin mire jó, és mi történne, ha nem jutnánk hozzájuk!

B1-vitamin (tiamin)

A tiamin az anyagcserénk beindítója, főleg a szénhidrátok lebontásában játszik szerepet. Hiánya fáradtságot, izomgyengeséget és akár idegrendszeri problémákat is okozhat. Régen a beriberi nevű betegség hátterében is ezt az elégtelen vitaminbevitelt azonosították. Pótolhatjuk teljes kiőrlésű gabonákkal, hüvelyesekkel, napraforgómaggal, diófélékkel, a húsokkal (főleg sertéshús) és májjal.

B2-vitamin (riboflavin)

A riboflavin szintén kulcsszerepet játszik az energiatermelésben, de emellett a sejtek egészségének megőrzéséhez is elengedhetetlen. Ha kevés van belőle, bőrproblémák, ajakrepedezés és látásromlás léphet fel. Természetes forrásai a mandula, gomba, tojás, spenót és a teljes kiőrlésű gabonák.

B3-vitamin (niacin)

Ez a vitamin az anyagcserén túl az idegrendszert is támogatja. Hiánya pellagrát okozhat, ami bőrproblémákkal, hasmenéssel és demenciával jár. Legjobb niacinforrásaink a rókagomba, csirkemell, teljes kiőrlésű gabonák, lazac, marhahús, tészták, káposzta, zabpehely, kukorica, tojás, élesztő, szárazhüvelyesek, zöldségfélék. Pótolhatjuk földimogyoróval, barna rizzsel, avokádóval és napraforgómaggal.

B5-vitamin (pantoténsav)

A stressz elleni védelem egyik fontos eleme, hiszen a mellékvese működéséhez is hozzájárul. Hiánya ritka, de kimerültséget és emésztési zavarokat eredményezhet. Kiegyensúlyozott táplálkozás mellett ugyan nem kell aggódnunk a B5-vitamin hiányát illetően, ám ha biztosra szeretnénk menni, akkor a következő élelmiszereket érdemes fogyasztani: marhamáj, édesburgonya, portobello gomba, avokádó, kacsahús, napraforgómag, tojás, lazac, lencse, joghurt, borjúhús, brokkoli.

B6-vitamin (piridoxin)

Az immunrendszer erősítésében, a hormonháztartás egyensúlyában és az agyi működésben is szerepet játszik. Ha nem viszünk be eleget, hangulatingadozások és vérszegénység alakulhat ki. A B6-vitamin megtalálható különböző élelmiszerekben. A legjobb források közé tartoznak a húsok (csirke, pulyka, marhahús), a tonhal, lazac, burgonya, spenót, brokkoli, banán, avokádó, görögdinnye, barna rizs, zab, dió és a mogyoró).

B7-vitamin (biotin)

A biotin a haj, a bőr és a köröm vitaminja, de az anyagcserében is jelentős szerepet tölt be. Hiányától hajhullás, bőrszárazság és idegrendszeri tünetek jelentkezhetnek. A B7-vitamin számos élelmiszerben megtalálható, ideértve a tojást, a húst, a halat, a dióféléket, az édesburgonyát, a brokkolit, a babot és a teljes kiőrlésű gabonákat. A tojás az egyik legjobb B7-vitamin-forrás.

B9-vitamin (folsav)

A várandós nők számára különösen fontos, mert segít a magzati fejlődésben és a vérképzésben. Hiánya fejlődési rendellenességekhez és vérszegénységhez vezethet. B9-vitaminban gazdag többek között a kelbimbó, a spárga, a hüvelyesek, a gomba, a citrusfélék és a banán is. Nagyobb mennyiségben található meg még a gabonafélékben, a tojásban és a baromfiban.

B12-vitamin (kobalamin)

Ez az egyik legfontosabb B-vitamin, hiszen a vörösvérsejtek képződésében és az idegrendszer megfelelő működésében is részt vesz. Hiánya súlyos vérszegénységet és idegrendszeri károsodást okozhat. Kiegyensúlyozott és változatos étkezés esetén ritkán jelentkezik B12-vitamin hiány. Ha azonban nem fogyasztunk állati eredetű termékeket, akkor nehezebb dolgunk van, ugyanis nagy mennyiségben ezek a készítmények tartalmaznak B12-t. Az alábbiakban található sok kobalamin: húsok, halak, tengeri herkentyűk, tejtermékek, élesztő. Mivel növényi forrásokból alig nyerhető, vegánok számára különösen fontos a B12-vitamin pótlása dúsított élelmiszerekkel, például algákkal, erjesztett növényi termékekkel vagy táplálékkiegészítőkkel.

A B-vitaminok rendszeres pótlása nélkülözhetetlen az egészséges élethez. Érdemes változatosan étkezni, hogy minden fajtájából elegendőhöz jussunk, hiszen a szervezetünk hálás lesz érte!

b-vitamin

A B-vitaminok lassítják az időskori szellemi hanyatlást
   A nagy dózisban, naponta szedett B-vitaminok jelentősen lassítják idős embereknél a szellemi hanyatlást, és az Alzheimer-kór ellen is bizonyos...
TOVÁBB
Jó fej a daganatok ellen - Vöröskáposzta vagy lilakáposzta
  A káposztát már a kőkorszakban is ismerték. Egyes adatok szerint a mai fajtákhoz hasonló egyedek az ókori Egyiptomban jelentek meg először. Az...
TOVÁBB
Savanyított vöröskáposzta - a fermentált csoda
  Hozzávalók   4 kg vöröskáposzta, 7 dkg só, ízlés szerint köménymag, 1 db 5 literes üveg.   Elkészítés   A káposztát szabadítsuk meg a...
TOVÁBB
Mennyire fontos a köles az étrendünkben?
  A köles gyógyító szerepe a gyomor, lép illetve hasnyálmirigy betegségeknél játszik szerepet.     Kínában a kölest az 5 szent termény (árpa, búza,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
D-vitamin, nők és koleszterin
  Amikor valaki meghallja a diagnózist, miszerint magas a koleszterin szintje, azt gondolja, hogy ez valami veszélyes dolgot jelent. Pedig csupán...
TOVÁBB
A magnéziumhiány figyelmeztető jelei
  Nagyon sok ember még mindig nem érti a magnézium fontosságát, holott tisztában vannak például a kalcium- és a vaspótlás lényegességével is. Ennek ellenére...
TOVÁBB
A C-vitamin hiány 10 tünete, amelyre oda kell figyelni!
  Az orvosok szerint nem csak akkor hasznos a C-vitamin, mikor meg vagy hűlve, vagy az influenza ledöntött a lábadról, hanem számos élettani...
TOVÁBB
A B-vitaminok lassítják az időskori szellemi hanyatlást
   A nagy dózisban, naponta szedett B-vitaminok jelentősen lassítják idős embereknél a szellemi hanyatlást, és az Alzheimer-kór ellen is bizonyos...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Ételek, melyek színükkel védelmet nyújthatnak a rák ellen
  A természet tele van bölcsességgel, és ha figyelmesen szemléljük az élelmiszereinket,...
Gyermekláncfű: egy alábecsült csodanövény
A tavasz egyik leggyakoribb, mégis méltatlanul alábecsült növénye a gyermekláncfű...
Az egyik első ehető tavaszi növényünk a piros árvacsalán!
Ahogy a tél végre átadja helyét a tavasznak, a természet gyorsan életre kel. A kert szélén, az...
Szemmel verés – Kell tartani tőle?
Mindig is léteztek olyan emberek, akik rosszat akarnak másnak, mert irigyek, féltékenyek, vagy...

Címkék