Miért ne használjunk étolajat? Mi a gond vele?

 

Az étolaj évtizedek óta a konyhák egyik alapvető kelléke, de egyre több kutatás és tapasztalat mutat rá arra, hogy nem biztos, hogy a legjobb választás az egészségünk szempontjából. De mi a gond vele? Miért érdemes más alternatívák után nézni?

Először is, az étolajok túlnyomó többsége ipari körülmények között készül, méghozzá finomítással. Ez a folyamat nagy hőmérsékleten és gyakran vegyszerek, például hexán felhasználásával zajlik, ami a természetes tápanyagok jelentős részét elpusztítja. Az eredmény egy erősen feldolgozott, tápértékben szegény olaj, amelynek fogyasztása hosszú távon negatív hatással lehet az egészségre.

Az étolajok egyik fő problémája az omega-6 zsírsavak túlzott mennyisége. Az emberi szervezetnek szüksége van ezekre a zsírsavakra, de csak kiegyensúlyozott arányban az omega-3 zsírsavakkal. A modern étrendben azonban az omega-6 zsírsavak mennyisége drámaian megnőtt, miközben az omega-3 szintje csökkent. Ez a kiegyensúlyozatlanság hozzájárulhat a krónikus gyulladásokhoz, amelyek olyan betegségekhez vezethetnek, mint a szív- és érrendszeri problémák, az ízületi gyulladások és még az autoimmun betegségek is.

A másik nagy gond az étolajjal a transzzsírok kialakulása. Amikor az olajokat magas hőmérsékleten hevítjük, például sütéshez használjuk, akkor a bennük lévő zsírsavak szerkezete átalakulhat, és transzzsírok keletkezhetnek. Ezek a vegyületek közismerten károsak az egészségre, hiszen növelhetik a rossz (LDL) koleszterin szintjét és csökkenthetik a jó (HDL) koleszterin szintjét, ezáltal jelentősen növelve a szívbetegségek kockázatát.

A finomított étolajok ráadásul gyakran tartalmaznak oxidált zsírokat, amelyek a szervezetben sejtkárosodást okozhatnak. Ez az oxidációs folyamat akkor is megtörténhet, ha az olajat hosszabb ideig tároljuk, különösen, ha fény vagy hő éri. A szervezet számára az oxidált zsírok különösen károsak, mert elősegíthetik a szabadgyökök képződését, ami gyorsítja az öregedést és hozzájárulhat a krónikus betegségek kialakulásához.

Milyen alternatívák léteznek? Ha mindenképpen olajat szeretnénk használni, érdemes hidegen sajtolt, természetes olajokat választani, például extra szűz olívaolajat, avokádóolajat, repceolajat, lenmagolajat, dióolajat, szezámolajat, hidegen sajtolt napraforgó olajat vagy állati zsiradékokat, például kacsazsírt vagy mangalicazsírt. Ezek az alternatívák természetesebbek, kevesebb feldolgozáson esnek át, és jobban illeszkednek az emberi szervezet szükségleteihez.

Az étolajok hosszú ideje részét képezik a modern konyhának, de érdemes átgondolni a használatukat. Ha szeretnénk csökkenteni a gyulladások, szív- és érrendszeri betegségek vagy akár az oxidatív stressz kockázatát, akkor célszerű természetesebb és hagyományosabb zsiradékokhoz nyúlni. Nagyszüleink még tudták, hogy a disznózsír vagy a vaj nem ellenség, és lehet, hogy érdemes visszatérni ezekhez a gyökerekhez.

 

finomított étolaj

Miért ne használjunk étolajat? Mi a gond vele?
  Az étolaj évtizedek óta a konyhák egyik alapvető kelléke, de egyre több kutatás és tapasztalat mutat rá arra, hogy nem biztos, hogy a legjobb választás...
TOVÁBB
A finomított étolajok hogyan befolyásolják egészségünket?
Az utóbbi években egyre nagyobb figyelem irányul az étkezésünkre és az ételeink minőségére. Az egyik ilyen élelmiszercsoport, amely fokozottan vitatottá...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
A biciklizés egy pedálon hajtott életelixír!
Amikor az ember felpattan a biciklire, valójában nem csak a pedálokat kezdi el hajtani....
Ételek, melyek színükkel védelmet nyújthatnak a rák ellen
  A természet tele van bölcsességgel, és ha figyelmesen szemléljük az élelmiszereinket,...
Szem alatti duzzanat – mit üzen, mi okozza, és mit tehetünk?
A szem alatti duzzanat nemcsak esztétikai kérdés, hanem gyakran egy mélyebb üzenet a testtől...
Szőlő és melatonin – a nyugodt alvás édes titka
Egy falat szőlő nem csupán gyümölcs, hanem a pihentető alvás egyik legtermészetesebb...

Címkék