Miért jó bab a lóbab?

A lóbab (Vicia faba) egyike azoknak a régi, nagy múltú hüvelyes növényeknek, amelyeket az emberiség évezredek óta termeszt és fogyaszt. Története egészen az ókori civilizációkig nyúlik vissza, és fontos szerepet játszott a mediterrán, közel-keleti és európai konyhákban.

Az egyiptomi sírfestmények tanúsága szerint már az ókorban ismerték és fogyasztották, a görögök és a rómaiak pedig szintén nagy becsben tartották. A középkorban a lóbab Európában az egyik legfontosabb fehérjeforrás volt, mielőtt a burgonya és más újvilági növények elterjedtek volna.

A lóbab termesztése viszonylag egyszerű, mert jól bírja a hűvösebb éghajlatot is, így a mérsékelt övi országokban is sikerrel termeszthető. Magas fehérjetartalma és kiváló tápértéke miatt ideális takarmánynövényként is, de emberi fogyasztásra is rendkívül értékes. A növény nagy, húsos hüvelyeket hoz, amelyekben a lóbabszemek találhatók. A vetési időszaka kora tavasszal kezdődik, mivel a növény viszonylag fagytűrő, és a nyár elején már szüretelhető. Jó talajigényű, a lazább, tápanyagban gazdag földeket kedveli, és kiválóan javítja a talaj nitrogéntartalmát, így vetésforgóban is hasznos növény.

A lóbabot március elején vagy akár február végén is vethetjük, ha a talaj kellően felengedett. A magokat 4-5 cm mélyre, egymástól kb. 15-20 cm távolságra ültessük, a sorok között pedig hagyjunk legalább 50 cm helyet. A csírázás gyorsan megindul, ha a talaj hőmérséklete eléri az 5-10 °C-ot. Fontos, hogy a növény fiatal korában kapjon elegendő vizet, de a pangó vizet nem szereti. A lóbab nem igényel különösebb gondozást, de érdemes időnként gyomlálni és a virágzás kezdetén egy kis komposzttal vagy trágyalével megtámogatni a fejlődését. A hüvelyek éréskor zöldek és duzzadtak, ilyenkor szedhetők frissen, de ha szárítani akarjuk a babokat, érdemes megvárni, míg a hüvelyek megbarnulnak.

Gyógyhatásait tekintve a lóbab igen figyelemre méltó. Magas fehérjetartalma miatt kiváló húshelyettesítő, különösen vegetáriánus és vegán étrendben. Emellett gazdag rostokban, amelyek segítik az emésztést, és hozzájárulnak a bélflóra egészségéhez. Jelentős mennyiségű vasat, káliumot és magnéziumot tartalmaz, amelyek támogatják a szív- és érrendszer működését, valamint hozzájárulnak a vérnyomás szabályozásához. A lóbab különösen fontos lehet a Parkinson-kórban szenvedők számára, mert természetes forrása a L-DOPA nevű vegyületnek, amely az agy dopamin termelésében játszik szerepet. Emellett vizelethajtó és vértisztító hatású, segíti a veseműködést és csökkenti a koleszterinszintet.

Az ételekben a lóbab rendkívül sokoldalúan felhasználható. Készíthető belőle leves, főzelék, püré vagy akár saláta is. A mediterrán konyhában gyakran találkozunk vele olívaolajos, fokhagymás, fűszeres változatokban. Egyes országokban, például Olaszországban és Spanyolországban tradicionális fogások alapanyaga. A friss lóbab íze lágy és enyhén édeskés, míg a szárított változat karakteresebb. Ha könnyen emészthető formában szeretnénk fogyasztani, érdemes előáztatni és hosszabb ideig főzni. Fontos azonban megjegyezni, hogy egyes emberek érzékenyek lehetnek a lóbabra – az úgynevezett favizmus egy enzimhiány miatt kialakuló betegség, amely bizonyos egyéneknél súlyos reakciókat okozhat a lóbab fogyasztása után.

Összességében a lóbab egy kiváló tápértékű, könnyen termeszthető és sokoldalúan felhasználható növény, amelynek érdemes helyet adni a kertben és az étrendünkben is. Gazdag története és kiemelkedő gyógyhatásai miatt méltó arra, hogy újra felfedezzük és beépítsük a mindennapi táplálkozásunkba.

 

lóbab

Miért jó bab a lóbab?
A lóbab (Vicia faba) egyike azoknak a régi, nagy múltú hüvelyes növényeknek, amelyeket az emberiség évezredek óta termeszt és fogyaszt. Története egészen...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
A szódabikarbóna természetes felhasználása a kertben
Nem csak takarítás során, főzőcskézés közben, vagy a fürdőszobában lehet nagy segítségünkre a szódabikarbóna, hanem bizony a kertben is! Cikkünkben...
TOVÁBB
Hatékony védekezés kiskertedben a liszteske ellen
    Egyre nagyobb gondot okoznak fóliasátrakban, üvegházakban és már a kiskertekben is a liszteskék, vagy más néven az üvegházi molytetűk...
TOVÁBB
Vegyszermentesen a leandert károsító pajzstetű ellen
Nem is gondolnád, hogy háztartásod mennyi hatékony fegyvert rejt növényeid kártevői számára.   Ősszel a téli fagyok elől pincébe, garázsba, zárt...
TOVÁBB
Leanderek szaporítása magról
  Bizonyára mindenki ismeri a leandert, és bizonyára sokan vannak, akik szívesen megpróbálkoznak szaporításával is. A leanderek szaporításának...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Ételek, melyek színükkel védelmet nyújthatnak a rák ellen
  A természet tele van bölcsességgel, és ha figyelmesen szemléljük az élelmiszereinket,...
Ezért fogyassz több lila zöldséget és gyümölcsöt!
A természet nem véletlenül festi lilára a padlizsánt, a feketeribizlit, az áfonyát vagy...
Az eltitkolt gyógyszerek – titkos szövetségesek a konyhában és a kamrában
A legtöbben azt gondolják, hogy a gyógynövények valami távoli, bonyolult világ részei – mintha...
Az eltitkolt gyógyszerek – amikor a természet suttog, de senki sem hallgat rá
Léteznek gyógyszerek, amelyekért nem kell gyógyszertárba menni, sem receptet kérni,...

Címkék