Készítettem egy tudatos vásárlási kisokost, hogy könnyebb legyen a bolti labirintusban kiigazodni? Ha ezt a kis „belső térképet” követed, már fél lábbal ki is léptél abból a bűvös körből, amit a feldolgozott élelmiszerek világa próbál ránk zárni.
1. Egyszerű szabály: Ha a nagymamád nem ismerné fel, ne vedd meg!
Ha a csomagoláson olyan összetevők szerepelnek, amiket egy régi füveskönyvben nem találnál meg (például nátrium-glutamát, maltodextrin, E-385), tedd vissza szépen a polcra. A valódi étel nem igényel leírást, mint egy diplomamunka.
2. Minél rövidebb az összetevőlista, annál jobb!
Egy jó minőségű ételnek néhány összetevője van: például "tej, só, oltóanyag" a sajtnál. Ha egy csomagolt kenyér összetevőlistája hosszabb, mint egy karácsonyi kívánságlista, akkor bizony az már nem kenyér, hanem valami furcsa laboreredmény.
3. Ne dőlj be a hangzatos ígéreteknek!
Az, hogy valami „fitnesz”, „light”, „bioízű”, még nem jelenti azt, hogy valóban jót tesz neked. A marketingeseknek nem az a dolguk, hogy egészségesek legyünk, hanem hogy eladják, amit lehet. Az igazi egészség nem csomagoláson terem, hanem a kertben és a piacokon.
4. A legjobb élelmiszer nem is csomagolt.
Zöldségek, gyümölcsök, friss húsok, tojás – ezeknek nincs szükségük színes csomagolásra meg kitalált szlogenekre. Egy szép alma vagy egy illatos paradicsom magáért beszél, nem kell hozzá nyakatekert leírás.
5. Vásárolj helyi termelőktől, amikor csak tudsz!
Piacra járni olyan, mint időutazni: ott még meg lehet találni azt a fajta frissességet, amit régen természetesnek vettünk. Ráadásul a helyi termelők ételei gyakran kevesebb vegyszert tartalmaznak, és támogatod vele a közösséget is.
6. Nézz a szavatossági idő mögé is!
Az ételek, amelyek fél éven át „elállnak” a polcon anélkül, hogy megromlanának, gyanúsak. Egy igazi étel él, és élő dolgok nem szeretik a dobozokat meg a hosszú fogságot.
7. Tervezd meg előre a vásárlást!
Írj listát, menj jóllakottan (az éhes vásárló könnyebben bedől a gyors csábításoknak!), és maradj az egyszerű, természetes alapanyagoknál. Ez nem szőrszálhasogatás, ez színtiszta önvédelem.
8. Kérdezz bátran!
A piacon, a boltban merj rákérdezni, honnan származik az étel. Egy jó árus örömmel mesél róla. Egy rossz eladó meg dadogni kezd – ami önmagában is egy válasz.
A tudatos kamra – Ezeket mindig jó, ha otthon tartod
A régi idők aranyalapjai
Ezek az alapélelmiszerek önmagukban is értékesek, sokáig eltarthatók, és szinte bármihez felhasználhatók.
- Teljes kiőrlésű liszt (tönköly, rozs, búza) – Valódi gabonából, nem „púder” finomságúra darálva, tápanyaggal teli.
- Házi dara vagy zabpehely – Reggelire, süteménybe, pogácsába – aranyat ér.
- Száraz hüvelyesek (lencse, bab, csicseriborsó, sárgaborsó) – Növényi fehérje bomba, ráadásul olcsó és tápláló.
- Barna rizs, köles, hajdina, bulgur – A természet csiszolatlan gyöngyszemei.
- Durumtészta vagy házi száraztészta – Ha tészta kell, legyen az is valódi, nem festett-gőzölt-lélektelen.
A kamra lelkei
Ezek az ízesítők, tartósítók és gyógyító finomságok segítenek abban, hogy minden étel több legyen, mint puszta táplálék.
- Helyi méz – Természetes immunerősítő és édesítő. A bolti „mézízű szirupok” nem számítanak!
- Házi lekvárok, befőttek (cukorral vagy nélküle is készíthetők) – A nyár íze egy üvegbe zárva.
- Almaecet, borecet – Ne csak salátára! Fertőtlenít, emésztést segít, házi praktikákhoz is jó.
- Egy marék szárított fűszer (pl. kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, oregánó) – Lehetőleg saját szárításból!
- Savanyúság (kovászos uborka, házi csalamádé) – Élő, fermentált kincsek a bélflóra örömére.
A hűtő aranytartaléka
Ha van egy kis tojás, sajt és zöldség, szinte bármiből lehet lakoma.
- Friss tojás – Ha lehet, falusi, vagy bio. Sütni, főzni, panírozni, krémet csinálni – mindenhez jó.
- Valódi sajt – Nem „szeletelt sajtízű termék”. A kevesebb itt több.
- Egy kevés valódi vaj vagy ghí (tisztított vaj) – A régiek aranyának tartották, és igazuk volt.
- Zöldség mindig legyen – Répa, hagyma, fokhagyma, zeller – ezek a szent négyes mindig megment egy ebédet.
- Alma, körte, savanykás gyümölcsök – Jó, ha van kéznél valami friss, roppanós természetesség.
Süsd magadnak, amit lehet!
Házi kenyér (vagy saját sütésű kovászos kenyér) – A jó kenyér nem kenyérgépben születik, hanem a két kezed között.
- Sütési kellékek (sütőpor helyett szódabikarbóna, almaecet, tojás) – Természetes úton is lehet laza és könnyű a tészta.
Rejtett kincsek
Ezek nem feltétlenül a mindennapi rohanás kellékei, de igazi fegyverek, ha baj van vagy különleges íz kell.
- Szárított gombák – Egy leves, egy rizottó vagy egy mártás hirtelen luxussá válik.
- Diófélék, magvak (lenmag, tökmag, napraforgó, dió) – Szórhatod kenyérbe, salátára, müzlibe, vagy elrágcsálod.
- Házi szörp, gyógynövényes tea (pl. cickafark, kamilla, citromfű) – Nemcsak finom, hanem gyógyító is.
Ez a kis lista nem szentírás, de jó iránytű. Ha ezekből mindig van otthon, már félig nyert ügyed van: nem fogsz feldolgozott ételekhez nyúlni csak azért, mert „nincs más”. És tudod, a tudatosság nem mindig a nagy forradalommal kezdődik – néha elég egy finom házi kenyér illata is, hogy emlékeztessen rá: az élet íze az egyszerűségben van.