Müller Péter - akire büszkék lehetünk

Müller Péter alighanem a legnépszerűbb kortárs ezoterikus-spirituális alkotó idehaza. Életrajzáról ennek ellenére nem lehet sok mindent fellelni.
Ami biztosnak tűnik, hogy 1936. december elsején született. Foglalkozása szerint dramaturg és író, 1955. óta a Madách Színháznál dolgozik.

Életrajzi adalékként annyit tudható róla, hogy az ő nevelt fia Müller Péter Sziámi, illetve van egy – már szintén felnőtt – lánya is, aki színésznő. Feleségével 1956-ban ismerték egymást, és ennek a szerelemnek volt egy nyitánya az író halálközeli élménye, amelyről több művében is mesélt már. Feleségével a mai napig együtt élnek, több unokájuk is van, róluk szintén több élmény felbukkan a szerző könyveiben.

 

Könyvei minden kétséget kizáróan az utóbbi évek legsikeresebb ezoterikus kötetei: ezt a több százezer eladott példány fényesen jelzi.
Munkásságáért megkapta a Magyar Köztársaság Tiszti Keresztjének arany fokozatát, 1998-ban József Attila-díjat kapott, előző évben elnyerte az Onasszisz-díjat is.

 

Spirituális művei mellett drámaírói tevékenysége is meghatározó: összegyűjtött munkái A lélek színpada címmel jelent meg 2005-ben, két kötetben. Színdarabjaiban is meghatározó szál a szereplők erős szellemi-lelki vívódása, és az emberi lét kérdéseinek gyötrelme. Fontos drámái közé tartoznak a Márta, a Dávid király, a Lugosi, a Vihar kapujában, zenés művei közül pedig a Búcsúelőadást, a Szomorú vasárnapot, és a Mária evangéliumát emelném ki.

 

Emellett rendszeresen tart előadásokat ezoterikus-spirituális témákban, állandó előadó például a budapesti Mesterkurzuson.
(E sorok írójának pedig a tavaly decemberben tartott debreceni előadása marad örök élmény.)

 

 

Az ember, az emberiség és az emberség lelkiségével és az ehhez kapcsolódó kérdésekkel kapcsolatban a következő művei jelentek meg:

Kígyó és kereszt; Lomb és gyökér; Boldogság; Benső mosoly; Jóskönyv; Titkos tanítások; Szeretetkönyv; Örömkönyv.

 

Ő maga kedvenc könyvének Hamvas Béla egyik művét, a Scientia Sacrát tartja, amely „…csodálatos egységbe foglalja mindazt, amit az életről és az emberről tudni kell.”

Müller Péter hasonló témájú könyvei egyrészt divatba jöttek, másrészt sokan a vulgárezotéria gyűjtőcímkéje alá tartozónak titulálják. Ez utóbbira valamelyest választ ad az első tény.

Az utóbbi években az ezoterikus témájú kiadványok egyébként is reneszánszukat élik: nincs más, amit jobban el lehetne adni, mint az, amit az emberek spirituális tisztánlátás iránti vágyára építünk (gondoljunk csak A Titokra, vagy az Osho-könyvek sikerére). Ezzel azonban együtt jár, hogy valóban sok értéktelen mű jelenik meg, illetve az is, hogy sokan csak divatmajmolásból veszik/szerzik meg ezeket a könyveket – azokat is, amelyek valóban értékeket hordoznak. Müller Péter művei ebbe a kategóriába tartoznak.

 

“Az a másodperc, amikor igazán szeretünk, életünk egyetlen valóságos pillanata. A többi nem az.
A többi boldogtalan varázslat. Őrület. Teli félelemmel és szomjúsággal. Mi persze éppen fordítva gondoljuk. Mi azt hisszük, hogy az a “valóság”, amikor egyedül, kővé dermedt, magányos lélekkel élünk. Valóság a hétköznap, a közöny, az egoizmus, az én, az enyém, a pénzkereset. Valóság a tévé, a robot, a rohanás, a vásárlás, az aszfalt, a “senkihez sincs közöm” életérzése. És a szerelemről véljük, hogy káprázat, mámor. Amikor valóban szeretünk, mondják ránk az emberek, hogy “Te el vagy varázsolva, öregem! Te megőrültél!” – miközben egy tévedhetetlen hang lelkünk mélyéről azt mondja: “Itt akarok maradni, mert mindig ide vágytam! Itt akarok élni, örökké!”
Amikor szeretjük egymást: kijózanodunk.
Felébredünk.
Életünk valóságos állapota az, amikor szeretünk. Ezt a csodát rendszerint akkor érjük el, amikor föladjuk a görcsös önvédelmünket, és elkezdünk egymásban, egymásért élni.”
/Szeretetkönyv/

 

Aki úgy érzi, nem csak a divat szele hajtja, és valóban érdekli az ember spirituális lénye, az ezzel kapcsolatos kérdések, annak melegen tudom ajánlani Müller Péter valamelyik művét. Ha kellően nyitott lélekkel tudod kézbe venni, ha együtt gondolkodsz és érzel Vele, nagyon mélyre juthatsz abban az Emberben, aki legközelebb van hozzád: Önmagadban. Megható és megrázó utazásban lehet részed – ha Te is akarod.

forrás: spiritus.blog.hu 


NEKED AJÁNLJUK
A hét legerősebb gyógyító kristály, amire mindenkinek szüksége lehet
  A kristályokról közismert, hogy különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, melyeket az élet számos területén alkalmazhatunk. A kristályok...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
TOVÁBBI CIKKEK
A melatonin felelős a nyugodt és pihentető alvásért
  A melatonin egy természetes hormon, mely az ébrenléti és alvási ciklusainkat szabályozza....
Az egészségtelen margarin
  Koleszterinmentessége miatt a margarin nem tekinthető egészséges élelmiszernek. Tévednek...
A cukor okoz magas vérnyomást, nem a só!
  A közegészségügy és az orvoslás papagájként ismételgeti évtizedek óta azt a soha nem...
A gyömbér az egyik legjobb házi gyógyszer!
  Gyömbér nélkül a magyar konyha nem létezett! A legnagyobb gyömbérkereskedők a hunok...

Címkék