A B12-vitamin egy rejtélyes kis molekula, amelynek hiányát sokszor észre sem vesszük – csak azt, hogy fáradtak vagyunk, nincs kedvünk semmihez, memóriánk olyan lyukas, mint egy szita, és a koncentrációnk valahol a padlásra költözött. Pedig lehet, hogy csak egy adag B12 hiányzik a rendszerből.
Ez a vitamin különösen fontos a vérképzéshez, az idegrendszer egészségéhez, a sejtek regenerációjához és – nem utolsósorban – a szellemi frissességhez. A gond csak az, hogy kizárólag állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák természetes formában.
Nézzük hát, hogyan tudjuk helyreállítani természetes módon a B12-raktárainkat – gyógyszertár helyett a piacról!
Máj – a B12 aranybányája
A régi időkben a máj rendszeres szereplő volt az asztalon, főleg a marha-, sertés- és csirkemáj. Ma sokan idegenkednek tőle, pedig ez a legjobb természetes B12-forrás, ráadásul vasként is bőkezűen osztogat. Egy kis hagymával, fokhagymával megdinsztelve? Olyan retró, hogy már megint divat!
Miért jó?
Már egyetlen adag marhamáj akár több napra fedezi a B12-szükségletet.
Tojás – kicsi, de hatásos
Különösen a tojássárgája az, ahol a B12 megbújik. Bár nem versenyezhet a májjal, rendszeres fogyasztással jó kiegészítő forrás lehet. Ráadásul finom, változatosan elkészíthető, és a tyúkok is örülnek, ha kapnak cserébe egy kis dicséretet.
Pro tipp: ha lehet, válassz háztáji tojást vagy bio gazdaságból származót – abban több a tápanyag.
Halak – különösen a lazac, hering és a szardínia
A tenger gyümölcsei (és halaik) igazi B12-bajnokok. A lazac nemcsak B12-ben, hanem D-vitaminban, omega-3 zsírsavakban is gazdag – egy igazi agy- és idegrendszerbarát étel. A szardínia pedig olcsóbb, de hasonlóan értékes alternatíva, főleg, ha csontostul esszük (mert akkor a kalciumról is gondoskodunk).
Miért éri meg?
A halfélékben lévő B12 könnyen felszívódik, és segít megelőzni a fáradtságot, idegi panaszokat, sőt a depressziót is.
Tejtermékek – sajt, túró, joghurt
A vegetáriánusok nagy barátai – főleg a kemény sajtok, mint a parmezán, cheddar vagy ementáli. Ezek a sajtok lassan felszívódó, tartós energiaforrások, és bizony B12-vitaminban sem szűkölködnek.
Megjegyzés: a laktózérzékenyek választhatnak érlelt, laktózmentes vagy juh- és kecsketejekből készült termékeket.
Tengeri moszatok és fermentált ételek – óvatosan, de van bennük lehetőség
Néha felmerül, hogy a spirulina, chlorella vagy tempeh is tartalmaz B12-t – azonban ezek gyakran ál-B12-t (analógokat) tartalmaznak, amelyeket a szervezet nem tud hasznosítani. Ennek ellenére kutatják a lehetőségeket, és bizonyos fermentált termékeknél (például natto) előfordul valódi B12 is, ha speciális baktériumkultúrával készült.
Kolbász? Igen, mértékkel!
Bár sokan elkerülik a feldolgozott húsokat – és jól teszik –, de egy-egy jó minőségű, hagyományos módon készített kolbászban is megbújhat némi B12. Természetesen itt a mértékletesség és a minőség kulcsfontosságú. A házi füstölt hús, amit még a nagypapa rakott a kamrába, nem ugyanaz, mint a bolti vákuumcsoda.
A B12-hiány jelei – ha a tested súg, figyelj oda!
- állandó fáradtság, gyengeség
- sápadtság, szédülés
- feledékenység, „agy-köd”
- bizsergő kéz-láb érzés
- ingerlékenység, levertség
Ha ezek fennállnak, és különösen, ha növényi étrendet követsz, érdemes egy vérvizsgálattal ellenőriztetni a B12-szintedet.
A tradicionális konyha titka – mi már tudtuk!
Érdemes visszanézni a régi konyhákba: nem véletlenül volt heti rendszerességgel máj, hal, tojás vagy jófajta sajt az asztalon. A hagyományos táplálkozás – minden egyszerűsége mellett – bölcsen gondoskodott azokról a vitaminokról is, amikről ma már laboreredményeket olvasgatva értesülünk.