A fekete rizs: ősi kincs vagy modern trükk? Egészséges vagy káros?

Valamikor réges-régen, a kínai császárok asztalára csak kiváltságosok kaphatták meg ezt az éjfekete szemű különlegességet – a "tiltott rizst", ahogy akkoriban hívták. Nemes eledelnek számított, és joggal: a fekete rizs nemcsak egzotikus külsejével, hanem elképesztő beltartalmával is kiemelkedik a rizsfélék közül.

Miért mondják, hogy egészséges?

A fekete rizs héja olyan, mint a természet páncélja – mélyfekete színe az antocián nevű vegyületnek köszönhető, amely a fekete áfonyában, bodzában és más sötét bogyós gyümölcsökben is megtalálható. Ezek az anyagok nem csupán színeznek – hanem erőteljes antioxidáns hatással is bírnak. Védenek a sejtkárosító szabad gyökök ellen, támogatják a szívet, az érrendszert, sőt a gyulladásokat is csillapíthatják.

Rosttartalma magasabb, mint a fehér rizsé – ez azt jelenti, hogy lassabban emeli meg a vércukorszintet, segíti az emésztést, és hosszabban tartó jóllakottságérzést ad. Gazdag E-vitaminban, vasban, magnéziumban, cinkben, és még a B-vitaminok is képviseltetik magukat benne – vagyis a fekete rizs nemcsak tölt, hanem táplál is.

Ami még izgalmas: gluténmentes, így a lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják. És mivel nem esett át finomításon, minden része megmarad – benne van a csíra, a korpa, és minden, amit a természet beletervezett.

És mi lehet a hátránya? Van egyáltalán?

Nos, mint mindent, ezt is mértékkel érdemes fogyasztani. Bár lassabb felszívódású, mint a fehér rizs, azért a fekete rizs is szénhidrát – vagyis, ha valaki inzulinrezisztens, cukorbeteg, vagy épp alacsony szénhidráttartalmú étrendet követ, akkor nem árt figyelni a mennyiségre. Egy maroknyi bőven elég lehet egy adagba, különösen, ha zöldségekkel, fehérjével kombináljuk.

A másik „negatívum”, hogy a fekete rizs keményebb szemű, mint a megszokott fajták, így főzése is kicsit hosszabb. Aki a gyors vacsorák híve, annak ez kényelmetlen lehet – de hát, a jó dolgokra várni kell, ugye?

Fontos megjegyezni: vásárláskor érdemes megbízható forrásból, lehetőleg bio minőségben beszerezni, hiszen, mint minden gabonaféle, ez is felszívhatja a termesztés során használt vegyszereket, ha nem figyelünk rá.

Hogyan használhatjuk?

Na, itt jön az igazi öröm! A fekete rizs nemcsak egészséges, de lenyűgözően szép is. Ha jól megfőzzük – általában 30-40 perc lassú főzést igényel, néha előáztatva – akkor enyhén diós íze és rugalmas, puha állaga lesz. Lehet belőle köret, saláta, rizottó (igen!), de édes desszert is, például kókusztejjel és gyümölccsel megbolondítva.

Ráadásul látványban is visz mindent: egy tányéron ott feketélkedik, mellette a zöld brokkoli, piros kaliforniai paprika vagy narancssárga sütőtök – és máris úgy néz ki, mint egy kis ehető festmény.

Barát vagy ellenség?

A fekete rizs határozottan barát. Sőt, igazi kincsestár. Olyan eledel, amit a test és a lélek egyaránt örömmel fogad. Nem csodaszer, nem mágikus por – de egy tápláló, antioxidánsokban gazdag, karakteres alapanyag, ami visszahoz valamit abból a régi időkből, amikor az étel még lassan készült, de sokáig hatott.

Ha szeretnéd egy kicsit feldobni az étrendedet, de nem akarsz kompromisszumot kötni az egészség terén, a fekete rizs kiváló választás. Nem csak a császároknak jár – ma már a mi konyhánkban is helye van.

 

fekete rizs

A fekete színű táplálékok titkos ereje
Régen azt mondták, ami fekete, az vagy égett, vagy gyanús. De ma már tudjuk: ami fekete, az gyakran rendkívül értékes! Ezek az éjfekete kincsek a...
TOVÁBB
A fekete rizs: ősi kincs vagy modern trükk? Egészséges vagy káros?
Valamikor réges-régen, a kínai császárok asztalára csak kiváltságosok kaphatták meg ezt az éjfekete szemű különlegességet – a "tiltott rizst", ahogy...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
  Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
A biciklizés egy pedálon hajtott életelixír!
Amikor az ember felpattan a biciklire, valójában nem csak a pedálokat kezdi el hajtani....
Ételek, melyek színükkel védelmet nyújthatnak a rák ellen
  A természet tele van bölcsességgel, és ha figyelmesen szemléljük az élelmiszereinket,...
Tömjénolaj – A lélek aranya és az ősi gyógyítás illata
Amikor a tömjénolaj illata betölti a teret, mintha megállna az idő. Mintha valami szent, ősi...
A betegségek karmikus üzenetei – Miért pont most, pont ott?
Az ember hajlamos azt hinni, hogy a betegségek pusztán testi szinten jelennek meg:...

Címkék