Valamikor réges-régen, a kínai császárok asztalára csak kiváltságosok kaphatták meg ezt az éjfekete szemű különlegességet – a "tiltott rizst", ahogy akkoriban hívták. Nemes eledelnek számított, és joggal: a fekete rizs nemcsak egzotikus külsejével, hanem elképesztő beltartalmával is kiemelkedik a rizsfélék közül.
Miért mondják, hogy egészséges?
A fekete rizs héja olyan, mint a természet páncélja – mélyfekete színe az antocián nevű vegyületnek köszönhető, amely a fekete áfonyában, bodzában és más sötét bogyós gyümölcsökben is megtalálható. Ezek az anyagok nem csupán színeznek – hanem erőteljes antioxidáns hatással is bírnak. Védenek a sejtkárosító szabad gyökök ellen, támogatják a szívet, az érrendszert, sőt a gyulladásokat is csillapíthatják.
Rosttartalma magasabb, mint a fehér rizsé – ez azt jelenti, hogy lassabban emeli meg a vércukorszintet, segíti az emésztést, és hosszabban tartó jóllakottságérzést ad. Gazdag E-vitaminban, vasban, magnéziumban, cinkben, és még a B-vitaminok is képviseltetik magukat benne – vagyis a fekete rizs nemcsak tölt, hanem táplál is.
Ami még izgalmas: gluténmentes, így a lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják. És mivel nem esett át finomításon, minden része megmarad – benne van a csíra, a korpa, és minden, amit a természet beletervezett.
És mi lehet a hátránya? Van egyáltalán?
Nos, mint mindent, ezt is mértékkel érdemes fogyasztani. Bár lassabb felszívódású, mint a fehér rizs, azért a fekete rizs is szénhidrát – vagyis, ha valaki inzulinrezisztens, cukorbeteg, vagy épp alacsony szénhidráttartalmú étrendet követ, akkor nem árt figyelni a mennyiségre. Egy maroknyi bőven elég lehet egy adagba, különösen, ha zöldségekkel, fehérjével kombináljuk.
A másik „negatívum”, hogy a fekete rizs keményebb szemű, mint a megszokott fajták, így főzése is kicsit hosszabb. Aki a gyors vacsorák híve, annak ez kényelmetlen lehet – de hát, a jó dolgokra várni kell, ugye?
Fontos megjegyezni: vásárláskor érdemes megbízható forrásból, lehetőleg bio minőségben beszerezni, hiszen, mint minden gabonaféle, ez is felszívhatja a termesztés során használt vegyszereket, ha nem figyelünk rá.
Hogyan használhatjuk?
Na, itt jön az igazi öröm! A fekete rizs nemcsak egészséges, de lenyűgözően szép is. Ha jól megfőzzük – általában 30-40 perc lassú főzést igényel, néha előáztatva – akkor enyhén diós íze és rugalmas, puha állaga lesz. Lehet belőle köret, saláta, rizottó (igen!), de édes desszert is, például kókusztejjel és gyümölccsel megbolondítva.
Ráadásul látványban is visz mindent: egy tányéron ott feketélkedik, mellette a zöld brokkoli, piros kaliforniai paprika vagy narancssárga sütőtök – és máris úgy néz ki, mint egy kis ehető festmény.
Barát vagy ellenség?
A fekete rizs határozottan barát. Sőt, igazi kincsestár. Olyan eledel, amit a test és a lélek egyaránt örömmel fogad. Nem csodaszer, nem mágikus por – de egy tápláló, antioxidánsokban gazdag, karakteres alapanyag, ami visszahoz valamit abból a régi időkből, amikor az étel még lassan készült, de sokáig hatott.
Ha szeretnéd egy kicsit feldobni az étrendedet, de nem akarsz kompromisszumot kötni az egészség terén, a fekete rizs kiváló választás. Nem csak a császároknak jár – ma már a mi konyhánkban is helye van.