Mit ehetünk az erdő mélyén? – Természet adta falatok kirándulóknak

Van valami egészen különleges abban, amikor az ember a természet ölében sétál, és hirtelen megpillant egy ismerős formát a bokor alatt: egy pirosló bogyót, egy illatos levelet vagy egy harapnivaló zöld szárat. Ezek a pillanatok nemcsak az éhséget csillapítják, hanem egy mélyebb kapcsolódást is jelentenek a földhöz és önmagunkhoz. De mit szabad, és mit érdemes megkóstolni, ha az erdő vagy egy árokpart vendégszerető terített asztalként kínálja magát?

A szeder talán az egyik legismertebb kísérőnk ilyenkor. Általában augusztus felé érik be, de már júliusban is találhatunk korai példányokat. A vadon termő változat apróbb, de annál ízesebb – és bizony, ujjfestőnek is tökéletes, ha nem vigyázunk.

A málna szintén kedvenc, főleg a hegyvidéki kirándulásokon találkozhatunk vele. A bokrok közé be kell nyúlni érte, de a jutalom mindig édes, illatos, és egy falatnyi gyerekkor.

A vadalma és vadkörte nyár végétől őszig kínálkozik – nem annyira nemes, mint bolti testvérei, de ha már picit megcsípte őket a dér, megpuhultak és illatosak, kifejezetten finomak tudnak lenni. A száj összehúzásáért cserébe egy adag vitamint kapunk – korrekt csere.

És akkor ott van a csipkebogyó, a vadrózsa piros ékköve. Nyersen ugyan kissé nehezen emészthető (a belsejében lévő apró szőrök nem barátságosak), de ha az ember zsebében hazaviszi, szárítja vagy főzetet készít belőle, akkor a téli teák koronázatlan királyává válik.

A sóska, főleg a mezei vagy lóhere alakú levelei, gyakori vendég az árokparton. Frissen, egy kis vízzel leöblítve, remekül üdíti a szájat. Ugyanez igaz a madársóskára is, ami csinos kis savanykás meglepetés lehet a fű között.

A tyúkhúr is sokszor ott van a fűcsomók között, és salátának, vagy csak egy harapásnyi zöldségnek is ideális. Tavasztól őszig nő, bár a meleg hónapokban kicsit megkopik.

Ne feledkezzünk meg a pongyola pitypang leveléről sem – fiatalon enyhén kesernyés, de tele van vitaminnal. És ha már pitypang: a virága is ehető, bár a nektárnál sokkal többet nem ad, inkább csak egy falatnyi napfény.

A vadsóska, zamatos turbolya, vagy épp a salátaboglárka azoknak lehet ismerős, akik szeretnek zöldturmixot is készíteni – de erdei sétán nyersen is meglepően frissítőek.

És végül, de nem utolsósorban, a fák termései. A bükkmakk, ha megpörköljük, remek kis rágcsa, és bár nem éppen kirándulás közbeni falatozásra való, ha begyűjtjük, otthon igazi retro csemege lehet belőle. A gesztenye – a vadgesztenyét viszont ne fogyaszd! – a szelíd változat csak késő ősszel érik, de ha ismered a fát, tudod, mit szedj le.

Fontos persze mindig emlékezni arra, hogy a természet nem szupermarket. Egy-egy falat itt nem csak ránk van hatással, hanem az ökoszisztémára is. Csak azt szedd, amit biztosan ismersz, és mindig hagyj belőle másnak – embernek, állatnak egyaránt.

A természet ízei egyszerre régiek és újak: idézik a gyerekkort, a nagyszülők kertjét, ugyanakkor új ízélményeket is adnak. A következő kirándulás során ne csak a panorámát lásd – nézd meg, mit kínál az út menti fű, a bokrok alja, az árokpart rejtett kincsei.

 

sóska

A lósóska gyógyhatása egy fél gyógyszertárral felér
A lósóska egy méltatlanul elfeledett gyógynövény. Természetgyógyászok véleménye szerint, jótékony hatása egy fél gyógyszertárral felér.   A magyarság...
TOVÁBB
Gyomnövényből gyógyító gyom
A gyomnövények igen elterjedtek, mindenütt találkozhatunk velük. Bosszankodunk a kertben, hogy mennyi gaz, gyomnövény csúfítja el. Hiába a...
TOVÁBB
Sóska a zöld gyógyító
  A növény egészségre jótékonyan ható gyógyító tulajdonságait sokan nem ismerik.    A sóska (Rumex acetosa) a keserűfűfélék családjába tartozó,...
TOVÁBB
A madársóska frissen préselt levét a népi gyógyászat kezdődő gyomorrák ellen ajánlja!
  Madársóskát kell fogyasztani nyersen akár minden nap. A madársóskának jellegzetes levele van, és a megtévesztésig hasonlít a lóherére.   Kertekben,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő,...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
Diólevél legyen a barátod!
A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél gyógyító hatásáról. Szinte minden kertes háznál megtalálható a diófa. Az...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
A biciklizés egy pedálon hajtott életelixír!
Amikor az ember felpattan a biciklire, valójában nem csak a pedálokat kezdi el hajtani....
Ételek, melyek színükkel védelmet nyújthatnak a rák ellen
  A természet tele van bölcsességgel, és ha figyelmesen szemléljük az élelmiszereinket,...
Tömjénolaj – A lélek aranya és az ősi gyógyítás illata
Amikor a tömjénolaj illata betölti a teret, mintha megállna az idő. Mintha valami szent, ősi...
A betegségek karmikus üzenetei – Miért pont most, pont ott?
Az ember hajlamos azt hinni, hogy a betegségek pusztán testi szinten jelennek meg:...

Címkék