Van valami egészen pajkos a sarkantyúka természetében. Már a neve is olyan, mintha egy régi vándorcirkusz tagja lenne – kicsit szeleburdi, kicsit csípős, de végtelenül szerethető. Ez a bohókás virág nem csak a kert dísze, de olyan gyógyító erőkkel rendelkezik, hogy ha tudna beszélni, bizony elmesélne egy-két titkot a régi füvesasszonyok világából.
Egy kis botanikai varázslat
A kerti sarkantyúka eredetileg Dél-Amerikából származik, de olyan jól érezte magát Európában, hogy hamar belakta a kolostorkerteket, parasztházak udvarait és a patikusok polcait is. Az élénk narancs, sárga és piros virágai nemcsak a méheket vonzzák, hanem az embert is – hiszen ki tudna ellenállni annak a látványnak, amikor ez a szemtelen kis virág vidáman integet a fűszálak közül?
És ha ez még nem lenne elég: minden része ehető. Igen, még a magja is!
A növény, ami csíp és tisztít
A sarkantyúka virágában, leveleiben és magvaiban is megtalálható a benzil-szénmustárolaj nevű vegyület, ami felelős az enyhén csípős, tormára emlékeztető ízért. Ez nem pusztán kulináris különlegesség – ez egy valódi természetes antibiotikum! A régi népi gyógyászat előszeretettel használta fertőtlenítésre, megfázásra, húgyúti problémákra és immunerősítésre. A virág maga mintha mindig azt mondaná: „csípni fogok, de csak a baktériumokat!”
Ha például tavasszal megkörnyékez a torokkaparás és az orrfolyás, csak egy kis sarkantyúka levél a szendvicsbe vagy egy marék virág a salátába – és máris teszünk valamit a szervezetünk védelméért.
Egy igazi természetes szépségvitamin
Nem lehet szó nélkül hagyni, hogy a sarkantyúka tele van C-vitaminnal. Régi hajadonok és bölcs anyókák már évszázadokkal ezelőtt tudták: ha valaki szép arcbőrt, tiszta tekintetet és jó emésztést szeretne, annak nem kell mást tennie, mint hetente néhány virágot elrágcsálni – vagy készíteni egy kis tinktúrát a leveleiből. Egy kis méz, némi almaecet, és máris kész a tavaszi „életelixír”, ami egyszerre frissít, fertőtlenít, és derűt hoz a napba.
Zseni a kertben is
A sarkantyúka nemcsak gyógyít, de vegyifegyver is a kártevők ellen – a levéltetvek például menekülnek tőle, mint ördög a tömjéntől. Ezért a permakultúrás kertek kedvence, ahol a haszonnövényeket védi a saját, természetes „bio-pajzsával”. Aki például káposztát nevel, az jól teszi, ha sarkantyúkát ültet mellé: a káposztalepkék inkább a sarkantyúkába rakják a petéiket – így a káposzta megússza, a sarkantyúka pedig nyugodtan hozhatja újabb és újabb virágait.
És egy csipet varázslat…
Vannak, akik szerint a sarkantyúka virága energiát hoz a szívcsakrához, mások szerint a narancsszínű változat az önbizalmat erősíti, míg a piros a szenvedély lángját éleszti újra. Egy biztos: ahol ő nyílik, ott mosoly terem – és ez is egyfajta gyógyítás, nem igaz?
Végszó a kertből
A kerti sarkantyúka egy igazi barát a kertben, a tányéron és a házi patikában is. Nem hivalkodó, nem drága, nem bonyolult – de minden porcikájával azon dolgozik, hogy jól érezzük magunkat testileg-lelkileg. És ami a legjobb benne: mindent tud, amit egy gyógynövénynek tudnia kell, mégis játékos, illatos és örömteli marad.
Ha legközelebb meglátod ezt a cseles kis virágot egy kerti ágyás szélén, ne csak gyönyörködj benne – hajolj közelebb, ízleld meg, vagy készíts belőle egy természetes gyógyító keveréket. A természet sokszor a legegyszerűbb formában küldi a leghasznosabb ajándékait.