Van egy virág, ami évszázadok óta az érzelmek követe, az illatok királynője, és egyben az egyik legnőiesebb gyógyító erő: a rózsa. Sokaknak „csak” dísznövény, másoknak a romantika szimbóluma, de aki a természetes gyógyítás útjára lép, hamar rájön: a rózsa nem csupán szép – hanem hasznos, sőt, csodatevő.
Egy kis rózsás történelem
A rózsa története messze visszanyúlik az ókorba. A perzsák, az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak egyaránt istennőkhöz társították – Aphroditéhez, Vénuszhoz, Íziszhez. A rózsa szirmait fürdőkbe szórták, balzsamokat és illatolajokat készítettek belőle, de már akkor is használták gyógyító célokra: sebekre, gyulladásokra és női bajokra.
A középkorban a kolostorkertek elmaradhatatlan növénye lett. A bencés szerzetesek rózsabort készítettek gyomorpanaszokra, és rózsás kenőcsöket a bőr kezelésére. Hildegard von Bingen – a természetgyógyászat egyik korai úttörője – különösen nagy becsben tartotta a rózsát, mint lélekemelő, szívnyugtató gyógynövényt.
Mit tud a rózsa gyógyítóként?
A rózsa – főként a damaszkuszi és a patikai rózsa (Rosa damascena, Rosa gallica) – gyulladáscsökkentő, bőrpuhító, nyugtató és fertőtlenítő hatású. A szirmai gazdagok C-vitaminban, antioxidánsokban, és flavonoidokban, amelyek erősítik az immunrendszert, regenerálnak, és sejtfiatalító hatásúak.
De nemcsak a testnek, a léleknek is ad: az illóolaja enyhíti a szorongást, segít elcsendesedni, oldja a stresszt, miközben gyengéden, de határozottan visszavezeti a nőiességhez, az önszeretethez.
Gyógyító finomságok rózsából – ahogy nagyanyáink csinálták
Rózsavíz – az egyik legismertebb, házi praktikában is könnyedén elkészíthető elixír. A szirmokat forrásban lévő desztillált vízbe áztatjuk, majd leszűrjük. Használható arclemosónak, toniknak, nyugtató borogatásként, de akár süteményekbe, limonádéba is csöppenthetünk belőle egy kis eleganciát.
Rózsaszörp – a nyár íze és illata egyetlen üvegbe zárva. Illatos, permetezésmentes rózsaszirmokat áztatunk citromlével savanyított vízben, majd cukorral felfőzve palackozzuk. Nemcsak finom, de kiváló szívnyugtató, hangulatemelő ital is.
Rózsadzsem – keleti különlegesség, amit ma már mi is el tudunk készíteni. A szirmokat finomra vágva, citrommal, cukorral és némi rózsavízzel főzzük be. Tökéletes reggeli pirítósra, de akár egy kanállal teába is keverhető – megnyugtatja a gyomrot, és megsimogatja a lelket.
Rózsatea – lágy, illatos főzet, amit nem főzni, hanem forrázni kell. A szirmokat leforrázzuk, lefedve állni hagyjuk, majd langyosan kortyolgatjuk. Női ciklus zavarainál, hangulatingadozáskor, gyomorpanaszoknál és alvásproblémáknál is segíthet.
Rózsaolaj – ha valaki a bőrápolás királynőjét keresi, itt megtalálja. A szirmokat hidegen sajtolt olíva- vagy mandulaolajban napokon át érleljük, majd leszűrjük. A kapott olaj kiváló arcbőrre, ráncok ellen, de akár sebek, hegek kezelésére is alkalmazható.
A rózsa nem csupán egy virág – hanem egy hírvivő
A rózsa a szépség, a gyógyulás és a női lélek üzenetét hordozza évszázadok óta. Amikor rózsát használunk, valójában kapcsolódunk valami sokkal régebbihez – a természet bölcsességéhez, a gyógyító hagyományhoz, és önmagunkhoz.
És ha már kinyílt a rózsa illatos kapuja, érdemes tovább barangolni a gyógynövények virágos mezején – ahol minden levél egy történet, és minden illat egy régi, gyógyító emlék.
Házi rózsaszörp – az illat, amit kortyolni is lehet
Hozzávalók
- 4 bögre illatos, permetezésmentes rózsaszirom (damaszkuszi, patikai, vagy illatos kerti rózsa)
- 1 liter víz
- 1 kg cukor (lehet nádcukor vagy méz is – ízlés szerint)
- 1-2 bio citrom leve és héja
Elkészítés
1. A rózsaszirmokat enyhén megmossuk (csak futó vízzel, gyengéden, hogy ne veszítsenek az illatukból), majd egy nagy tálba tesszük.
2. A vizet felforraljuk, majd ráöntjük a szirmokra. Letakarjuk, és egy éjszakán át állni hagyjuk, hogy kioldódjon a szín, az illat és a gyógyerő.
3. Másnap leszűrjük, hozzáadjuk a cukrot és a citrom levét + reszelt héját, majd újra felfőzzük.
4. Amikor felforrt, 10 percig gyöngyözve főzzük. Még forrón tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük (meleg takarók közé egy éjszakára).
Ez a szörp nemcsak szép rózsaszín, hanem hangulatemelő, bélbarát, szívnyugtató ital is. Egy kanál szörp egy pohár hideg szódában? Csak behunyod a szemed, és máris egy virágos réten vagy.
Rózsás arc- és testolaj – a bőr lelkének simogatása
Hozzávalók
- 2 marék friss, permetezésmentes rózsaszirom
- 2 dl hidegen sajtolt olaj (jojoba, mandula vagy olíva – bőröd igénye szerint)
- 1 kisebb befőttes üveg
Elkészítés
1. A rózsaszirmokat óvatosan megszárítjuk egy papírtörlőn (de nem teljesen, csak hogy ne legyenek nedvesek).
2. Az olajat az üvegbe öntjük, hozzáadjuk a szirmokat, és jól lezárjuk.
3. Napfényes ablakba tesszük 10-14 napra, naponta kicsit megforgatjuk.
4. Ha kész, leszűrjük, és sötét üvegben, hűvös helyen tároljuk.
Ez az olaj csodás arcmasszázshoz, sebek kezelésére, ráncok ellen vagy akár esti fürdés után testápolónak is. Nyugtatja a bőrt és a lelket – nem véletlen, hogy már Kleopátra is rózsaolajjal illatosította a bőrét.
Rózsadzsem – kiskanállal az édenkertből
Ez a különleges keleti csemege olyan, mint egy illatos ölelés a reggeli pirítósra kenve – vagy egy nyugtató kanalaznivaló, amikor a lélek is kér egy kis figyelmet.
Hozzávalók
- 2 csésze illatos rózsaszirom, finomra vágva
- 1 csésze cukor (vagy méz)
- 1 csésze víz
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1 teáskanál rózsavíz (opcionális, de emeli az élményt)
Elkészítés
- A szirmokat alaposan, de óvatosan megmossuk és apróra vágjuk.
- A vizet és a cukrot felfőzzük, majd hozzáadjuk a rózsaszirmokat.
- Lassú tűzön gyöngyöztetjük kb. 30 percig, amíg sűrűsödni kezd. A végén belekeverjük a citromlevet és a rózsavizet.
- Forrón üvegbe töltjük, lezárjuk, fejre állítjuk 5 percre, majd száraz dunsztba tesszük.
Íze egyszerre fűszeres, virágos, lágyan citrusos – és minden kanálban ott van egy kis darab a régi idők eleganciájából.
Rózsás fürdősó – otthoni királynői rituálé
Mert fürödni is lehet úgy, mint egy reneszánsz hercegnő – rózsával, természetesen!
Hozzávalók
- 1 csésze durva tengeri só (vagy himalája só)
- ½ csésze szárított rózsaszirom
- 5-10 csepp rózsa illóolaj (vagy rózsavíz, ha gyengédebbre vágysz)
- 1 evőkanál szódabikarbóna (puhítja a vizet és a bőrt)
Elkészítés
- A sót és a szirmokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az illóolajat és a szódabikarbónát.
- Jól összeforgatjuk, üvegbe töltjük, sötét, hűvös helyen tároljuk.
Használat: Egy marék fürdővízbe szórva mennyei rózsaillat lengi be a fürdőszobát, miközben a só méregtelenít, a rózsa pedig nyugtat és bőrápol. Igazi lélek- és bőrsimogató esti szeánsz.