A piros ribizli – a nyári kertek szelíd gyöngyszeme

A piros ribizli (Ribes rubrum) nem hivalkodó, nem harsány, mégis mély nyomot hagy az emlékek között. Ki ne emlékezne a nagymama kertjére, ahol a bokrok roskadoztak a bogyóktól, és a kissé savanykás íz elsőre meglepett, aztán szép lassan szíven ütött? Ez a kis piros bogyó sokkal több, mint lekvárba valót adó gyümölcs – egy valódi természetes elixír!

piros ribizliEgészség a bogyókban

A piros ribizli egyik legnagyobb ereje a benne található C-vitaminban rejlik – olyan bőségesen van benne, hogy akár egy marékkal is fedezhetjük a napi szükségletünk nagy részét. Ez a vitamin segíti az immunrendszer munkáját, támogatja a sejtregenerációt és a bőr egészségét. Emellett K-vitamin, vas, mangán, rostok és flavonoidok is találhatók benne.

A bogyók gyulladáscsökkentő és vértisztító hatásúak, elősegítik a veseműködést, serkentik az emésztést, és támogatják a szív egészségét. A népi gyógyászatban gyakran alkalmazták lázcsillapítóként és vizelethajtóként, sőt a vérszegénység természetes ellenszereként is.

A múltból: mikor a ribizli volt a házipatika része

A falusi portákon régen nem csupán a gyerekek örömére tartották a ribizlibokrot. Az asszonyok szárították a levelét, és teát főztek belőle – elsősorban láz és hólyagproblémák ellen. A piros ribizli levét pedig toroköblítőként használták, ha gyulladás gyötört valakit. Még a bogyók magját is nagy becsben tartották: enyhén hashajtó hatásuk miatt a gyengélkedő gyomrúak barátja volt.

Egy kis házi praktika – ahogy régen csinálták

Ribizli-meggyes elixír gyomorpanaszokra
Fogj egy marék friss piros ribizlit és ugyanennyi meggyet. Nyomkodd össze őket kézzel vagy fakanállal, majd öntsd le egy bögre langyos vízzel. Hagyd állni 15 percig, majd szűrd le. Ezt az italt lassan kortyolgatva fogyaszd étkezés után – serkenti az emésztést, és kellemesen megnyugtatja a gyomrot.

Hogyan fogyasszuk?

A piros ribizli kiváló alap lekvárhoz, szörphöz, gyümölcsleveshez, de ha igazán jót akarunk, együk frissen, egyenesen a bokorról! Télen pedig tehetjük fagyasztóba vagy aszalva teába. Akárhogy is fogyasztjuk, mindig emlékeztetni fog arra, hogy az egészség sokszor a legegyszerűbb formában érkezik – egy fürtnyi savanykás öröm formájában.

A természet e kis piros ajándéka nem csupán vitamindús, hanem egy darabka múlt, mely megérdemli, hogy újra ott legyen minden kertben és kamrapolcon. Ha pedig legközelebb a bokor mellett sétálsz, állj meg egy pillanatra, és hallgasd meg, mit mesél a ribizli – lehet, hogy a nagymama suttog benne vissza.

Ribizlilevél tea – a házi patika zöld aranya

A ribizlilevélből készült tea igazi kincs – olyan, mint egy elfeledett varázsital a kamra legfelső polcáról. Nem harsány, nem divatos, de csendben, hűségesen végzi a dolgát: tisztít, nyugtat, gyógyít.

A piros ribizli nemcsak bogyóival, hanem leveleivel is ajándékoz bennünket. A friss vagy szárított levelekből készült tea vízhajtó, gyulladáscsökkentő, vértisztító, valamint ízületi panaszok, hólyagbántalmak és reumatikus fájdalmak ellen is hasznos. Régen a népi gyógyászatban köszvény és veseproblémák esetén is alkalmazták.

A tea elkészítése

Hozzávalók

  • 1 teáskanál szárított (vagy 2 teáskanál friss) ribizlilevél
  • 2,5 dl forró víz
  • (Ízlés szerint egy csepp méz vagy citrom – de az igazi gyógyerő önmagában rejlik.)

Elkészítés

  1. A ribizlileveleket tedd egy csészébe vagy bögrébe.
  2. Öntsd le frissen forralt vízzel.
  3. Fedd le, és hagyd állni 10-15 percig, hogy az értékes hatóanyagok kioldódjanak.
  4. Szűrd le, és fogyaszd melegen vagy langyosan, kortyolgatva.

Hogyan használjuk?

A tea napi 1-2 csészével fogyasztható kúraszerűen, maximum 3 héten keresztül, utána érdemes szünetet tartani. Leginkább tavaszi és nyári tisztítókúrákhoz ajánlott, vagy amikor a szervezet fáradt, fel van puffadva, és egy kis belső rendrakásra szorul.

Egy kis bűbáj a múltból

Régi asszonyok úgy tartották, hogy aki ribizlilevél-teát iszik újhold napján, az megszabadul a testi és lelki "pangásoktól". Ilyenkor egy levélszálat a csésze aljára tettek, és úgy itták meg, hogy közben jókívánságot vagy fohászt mondtak – a test és a lélek tisztulásáért.

Próbáld ki ezt a régi, bölcs italt, és figyeld meg, hogyan könnyül el tested és elméd.
A természet sosem beszél hangosan – csak suttog, de abban ott az évszázadok tudása.

 

piros ribizli

A piros ribizli – a nyári kertek szelíd gyöngyszeme
A piros ribizli (Ribes rubrum) nem hivalkodó, nem harsány, mégis mély nyomot hagy az emlékek között. Ki ne emlékezne a nagymama kertjére, ahol a...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő, összehúzó...
TOVÁBB
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban...
TOVÁBB
A zsálya megoldás beszűkült agyi erekre
A zsálya egy csodálatos gyógynövény, amely különleges ízt ad a leveseknek, salátaönteteknek és gyümölcsleveknek. A gyógynövény gyulladáscsökkentő és...
TOVÁBB
Egy növény, mely százszor hatékonyabb a kemoterápiánál
  Ez a gyógynövény nem más, mint a tavasszal a mezőket sárga színnel beborító pitypang (Taraxacum officinale). Ugye nem gondoltuk volna, hogy ez az...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Egészséges szív megfelelő táplálékkal – a hosszú élet kulcsa a tányéron
A szív az emberi test legfáradhatatlanabb dolgozója. Egyetlen nap alatt körülbelül...
Megoldás, ha egy hisztiző gyerek mobilt kap a kezébe, hogy megnyugodjon?
Kevés szülő van, aki ne ismerné a pillanatot, amikor a kisgyermek a bolt közepén, az autó...
A hírfogyasztás hatalma – amikor az információ túl sok lesz
Régen a hírek lassan jöttek. A postakocsi döcögve hozta őket, a falusi tanító olvasta fel...
Éjszaka még mindig bepisil – normális ez?
Kevés dolog aggasztja annyira a szülőket, mint amikor a gyermek már óvodás vagy kisiskolás...
Amikor a test figyelmeztet – a helytelen táplálkozás árulkodó jelei
Az emberi test bölcs tanító. Nem szól feleslegesen, de ha valami nincs rendben, előbb suttog,...
A glutation – a szervezet csendes őre, amely enyhíti a perifériás artériás betegség tüneteit
A testünkben van egy apró, mégis rendkívül fontos védelmező: a glutation. Nem látjuk, nem...
Az inulin titka – a természetes rost, amely belülről gyógyít
Van a természetnek egy csendes, mégis hatalmas erejű ajándéka, amely nem harsány, nem illatos,...
A polifenolok fokozzák az egészséget!
A természet mindig is bőkezű volt, ha az ember egészségéről volt szó. Ott rejlik minden...
Vörösbor – a szív, a lélek és az élet nedűje
Van valami varázslatos abban, ahogy a pohárban megcsillan a mélybordó ital, és lassan...
Hogyan csökkentheted az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát!
Az emberi szervezet olyan, mint egy finomra hangolt hangszer – minden egyes húrja,...

Címkék