Megfejtették az esőillat titkát

Evolúciós oka lehet annak, hogy a legtöbben szeretik a friss eső illatát, amely a talajban lévő kémiai anyagok hirtelen felszabadulása miatt alakul ki.


Egy ausztrál kutatópáros, Isabel Joy Bear és R. G. Thomas vizsgálta először komolyabban, miért van jó illat a levegőben, amikor elered az eső. 1964-ben a Nature-ben publikálták cikküket, amelyben bevezették a "petrichtor" fogalmát - írja a Smithsonian Intézet blogja. Ez a száraz talajra hulló eső illatát jelenti, és a görög petra (kő), illetve ichor szavakból állt össze - utóbbi az istenek vére az ókori görög mitológiában.

Megállapították, hogy a sajátos illat egyik fő összetevőjét olyan növényi olajok adják, amelyeket a növények az eső előtti időszakban választanak ki. Az eső érkezésekor ezek a talajban felhalmozódó illatanyagok összekeverednek, és a levegőbe kerülnek. (Az is kiderült, hogy ezek a növényi olajok gátolják a csírázást, valószínűleg azért, hogy a száraz időszakban csökkenjen a vízért való versengés.)

Talajlakó baktériumok is hozzájárulnak az eső jó illatához egy olyan vegyülettel, amelyet spóraképzésük közben termelnek. Megint csak az esőcseppek azok, amelyek a talajban lévő spórákat és ezt a vegyületet a levegőbe juttatják. Egyébként ugyanez a vegyület adja a talaj "tavaszi szagát", amit például az első kertészkedéskor érezhetünk, és amelyre az emberi orr különösen érzékeny.

 


Diana Young antropológus szerint evolúciós gyökerei vannak annak, hogy kellemesnek érezzük az eső illatát. Ausztrál őslakók körében végzett kutatásai során kiderült, hogy ők a zöld színnel társítják az eső illatát, ami a száraz évszak utáni első csapadék, illetve a természet kizöldülése, végső soron pedig a táplálékforrások közötti ősi kapcsolatra utal. Young ezt "kulturális szinesztéziának" nevezi: a különböző érzékszervi tapasztalatok keveredését egy társadalmi kontextusban.

forrás: pozitivnap.hu


NEKED AJÁNLJUK
Az ezüstkolloid néhány perc alatt elpusztíthatja a kórokozókat!
  Az ezüstkolloid több mint 650 féle baktériumtörzset, vírust, gombát és penészt képes elpusztítani. Vizsgálatok kimutatták, hogy szokatlanul gyorsan hat,...
TOVÁBB
Zöldből egy éjszaka alatt lesz piros: így színezik a szupermarket polcaira kerülő paradicsomokat!
  A tél nem a paradicsom szezonja, és ezt eleink jól tudták, ezért ilyenkor csak szárított formában vagy paradicsomléként eltéve fogyasztották ezt...
TOVÁBB
Ez történik a testeddel, ha rászoksz a citromos vízre!
  A citrom olyan, mintha egy hatalmas adagnyi életerő lenne becsomagolva, beleértve a C-vitamint, B-komplex vitaminokat, a kalciumot, a vasat, a...
TOVÁBB
Igyunk bort, sört, pálinkát – de csak módjával
  Vajon tényleg van jótékony hatása a legnépszerűbb alkoholos italoknak, mint a sörnek, a bornak és a pálinkának?   Hosszas kutatások...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
TOVÁBBI CIKKEK
A test és lélek jelzései – A daganatos betegségek lelki okai!
  Nem elég a testet, a lélek sebeit is gyógyítanunk kell. A betegséget felfoghatjuk úgy is, mint...
A petrezselyem, a zeller és a kamilla közös titka a rák elleni harcban
  Sok mindent tudunk az egészséges étkezésről. Epidemiológiai tanulmányok sora talál...
A kínai népi orvoslás a ,,halhatatlanság növényeként” említi a jiaogulant
  A jiaogulant a keleti világban évezredek óta használják, és annyi pozitív hatása vált...
A kombucha rendszeres fogyasztásának számtalan kedvező hatása van
  A kombucha többek között segít megőrizni szervezetünk vitalitását, lúgosítja a...

Címkék