A fekélybetegség kórokozója, a Helicobacter pylori

Régen, ha valaki gyakran panaszkodott gyomorfájdalomra, étkezés után égő érzésre vagy émelygésre, azt mondták rá: „ideges a gyomra” vagy „túl sok a sava”. A házi praktikák között ott volt a kamillatea, a reszelt alma, sőt, sokan a tejre esküdtek, mint „gyomoroltóra”. Csakhogy a múlt század vége felé kiderült valami, ami alaposan felforgatta az orvostudomány régi nézeteit: a gyomorfekélyért nemcsak a stressz vagy a sav felelős – hanem egy apró, spirál alakú baktérium is, a Helicobacter pylori.

A fekélybetegség kórokozója, a Helicobacter pyloriA baktérium, amely átírta a tankönyveket

A Helicobacter pylori (vagy röviden H. pylori) története szinte filmbe illő. Két ausztrál orvos, Barry Marshall és Robin Warren fedezte fel az 1980-as évek elején, és felfedezésükért később Nobel-díjat is kaptak. Addig senki sem hitte, hogy egy baktérium képes életben maradni a gyomor savas közegében, ahol a pH szinte elviselhetetlenül alacsony.

Marshall azonban bebizonyította: ez a baktérium nemcsak hogy túléli, de kiválóan érzi magát a gyomor nyálkahártyájában. Kis spirál alakja és ostorai révén mozgékony, és befurakszik a védő nyálkaréteg alá. Ott aztán szépen elszaporodik, miközben anyagcseréje során olyan anyagokat termel, amelyek irritálják a gyomor falát. Ennek következménye lehet a gyomorhurut, majd később akár a fekély is.

Mit okoz a Helicobacter pylori?

Ez az apró, de alattomos kórokozó számos gyomorpanasz mögött meghúzódhat. Leggyakrabban gyomor- és nyombélfekélyt, krónikus gyomorhurutot, sőt, gyomorrákot is összefüggésbe hoztak vele. A H. pylori által kiváltott gyulladás idővel roncsolja a nyálkahártyát, és a gyomorsav így könnyebben kikezdi a gyomor vagy a nyombél falát.

A tünetek gyakran alattomosan kezdődnek: enyhe gyomorégés, étkezés után jelentkező teltségérzet, puffadás, émelygés vagy hányinger. Van, aki évekig együtt él vele anélkül, hogy sejtené, mi áll a panaszai hátterében.

Hogyan terjed ez a makacs kórokozó?

A Helicobacter pylori elsősorban száj–száj, illetve széklet–száj úton terjed. Ez elsőre talán nem hangzik kellemesen, de a mindennapi életben ez annyit jelent, hogy a baktérium átvihető közös evőeszközzel, csókkal, vagy nem megfelelő kézmosási szokások révén.

Régi időkben, amikor a higiénés feltételek gyengébbek voltak, a H. pylori szinte minden családban jelen lehetett. Ma a fejlettebb higiénia miatt ritkább, de még mindig a világ népességének közel fele hordozza – sokan tünetmentesen.

A fekély nem a „sav hibája”

Évtizedeken át úgy hitték, hogy a fekély a túlzott savtermelés következménye. Ez részben igaz, hiszen a sav valóban kárt tesz a nyálkahártyában – de a H. pylori megváltoztatja a képet. A baktérium egy ureáz nevű enzimet termel, amely ammóniát hoz létre, és ez segíti abban, hogy semlegesítse a környezetében lévő savat. Ezért képes túlélni ott, ahol más baktérium elpusztulna.

Viszont az ammónia irritálja a nyálkahártyát, és gyulladást idéz elő. A gyulladás hatására a gyomor sebezhetővé válik, és ekkor alakul ki a fekély. A fekély maga egy apró seb a gyomor vagy a nyombél falán, amely égő fájdalmat, émelygést, sőt, súlyos esetben vérzést is okozhat.

A diagnózis régen és ma

Régen a fekélyt gyakran csak találgatás alapján kezelték. A „gyomorégős betegek” sokféle teát, porokat, főzeteket kaptak, és ha szerencséjük volt, javult az állapotuk. Ma már többféle vizsgálat létezik a H. pylori kimutatására: légzési teszt, vérvizsgálat, székletminta, vagy gyomortükrözés során vett szövetminta.

A népi megfigyelések ugyanakkor gyakran előre jelezték a bajt: ha valaki állandóan éhes volt, de az evés után rövid idővel már újra fájt a gyomra, vagy ha a fájdalom éjszaka erősödött, azt mondták rá: „a gyomra sebben van”. Ma tudjuk: ezek a tünetek a H. pylori okozta fekély tipikus jelei.

A kezelés – amikor a természet és a tudomány összefog

A baktérium leküzdése összetett feladat, mert rendkívül ellenálló. Az orvostudomány úgynevezett „hármas kezelést” alkalmaz: kétféle antibiotikumot és egy savcsökkentő gyógyszert írnak fel, amelyek együttesen képesek elpusztítani a baktériumot és segíteni a nyálkahártya gyógyulását.

De a természetes kiegészítők is sokat segíthetnek a gyógyulásban és a panaszok enyhítésében. A káposztalé, például, régóta ismert gyomorfekély elleni szer. A benne lévő glutamin és antioxidáns vegyületek segítik a gyomor falának regenerálódását. A méz – különösen a manuka méz – enyhe antibakteriális hatású, és bevonja a gyomor falát, védelmet nyújtva a sav ellen.

A gyömbér és az édesgyökér gyökér (különösen az úgynevezett DGL-változata) szintén csökkenti a gyulladást és támogatja a nyálkahártyát. A népi gyógyászatban gyakran itatták a beteget kamillateával, lenmag főzettel, vagy burgonyalével, hogy megnyugtassák a gyomrot és enyhítsék a savas tüneteket.

A lélek szerepe sem elhanyagolható

A Helicobacter pylori egy konkrét baktérium, de az, hogy mennyire tud elszaporodni, sokszor az immunrendszer állapotától is függ. A régi bölcsek nem beszéltek immunrendszerről, de tudták: „a nyugtalan ember gyomra is háborog.” A tartós stressz, a kapkodás, az alváshiány, mind gyengíti a szervezet természetes védekezését, és ez kaput nyithat a betegségnek.

Ezért a gyógyulás nemcsak a baktérium kiirtásából áll, hanem abból is, hogy a test és a lélek újra harmóniába kerül. A meleg, főtt ételek, a lassú evés, a nyugodt étkezés és az esti pihenés éppoly fontosak, mint a gyógyszerek.

A tanulság

A Helicobacter pylori megmutatta, hogy a legnagyobb bajok is a legkisebb ellenségtől jöhetnek. De azt is, hogy az ember képes legyőzni még a legmakacsabb kórokozót is, ha odafigyel testére és nem feledkezik meg a természet segítő erejéről.

A fekély ma már nem végzetes betegség, hanem figyelmeztetés. A gyomor azt üzeni: „lassíts, figyelj rám, és add meg, amire szükségem van.”

És ha meghalljuk ezt az üzenetet – egy csésze meleg kamillatea mellett, egy nyugodt, lassú ebéd során –, akkor a gyógyulás már el is kezdődött.

 

A fekélybetegség kórokozója

A fekélybetegség kórokozója, a Helicobacter pylori
Régen, ha valaki gyakran panaszkodott gyomorfájdalomra, étkezés után égő érzésre vagy émelygésre, azt mondták rá: „ideges a gyomra” vagy „túl sok a sava”....
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
Mi történik, ha elég vizet iszunk éhgyomorra?
  A japán vízterápia hihetetlenül népszerű a felkelő nap országában - a japán emberek évszázadok (ha nem több ezer éve) óta ismerik ezt az...
TOVÁBB
Oldd ki a húgysavat a testrészeidből, hogy megszűnjön a köszvény és az ízületi fájdalom
  A köszvény egy kóros állapot. Duzzanatot, merevséget és súlyos fájdalmat okoz, akár pár óra alatt. A fő oka a nagy mennyiségű húgysav, amely...
TOVÁBB
Fagyaszd le a citromot és mondj búcsút a cukorbetegségnek, a daganatoknak és az elhízásnak!
  A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcsökhöz tartozik. Az egész világon számtalan egészségügyi problémára alkalmazzák, helyet kap a konyhában...
TOVÁBB
A gyógyító pálinka
A pálinka tiszta gyümölcsből, lepárlással készült erős szesz, igazi gyógyító hungarikum.   A „Pálinkás jó reggelt!” köszöntés a vidéki élet egy...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Amikor a gőz életet lehel a zöldségbe – miért egészségesebb néha párolva, mint nyersen
A modern ember gyakran hiszi, hogy ami nyers, az természetesebb, és ami természetes, az...
A Q10 – a sejtek életenergiája és a szív hű őrzője
Vannak anyagok, amelyekről az ember szinte érzi, hogy nem véletlenül adatott neki a...
Miért van szükségünk aminosavakra – a test építőkövei és életünk láthatatlan segítői
Az emberi test olyan, mint egy finomra hangolt hangszer, amelyben minden rezdülés, minden...
A maca gyökér – az Andok aranya, az élet erejének földi gyökere
A természet mindig is tudta, mire van szükségünk, még akkor is, amikor mi magunk már...
Még az agyban is lassítja az öregedést a brokkoli
Van egy zöldség, amit sok gyermek fintorogva tologat a tányér szélére, pedig ha tudnák,...
Hollókő – ahol a múlt ma is él
A Cserhát lankái között, Nógrád megye szívében megbúvó Hollókő nemcsak egy falu — ez maga...
Az acai bogyó csodája – A természet mélylila ajándéka a testnek és a léleknek
A természet bölcsessége mindig is ott volt a fák lombjai közt, a föld illatában és a bogyók...
Együnk a korunknak megfelelően! – A helyes táplálkozás minden életkorban!
A természet minden élőlény számára megszabta a maga rendjét – így van ez az emberrel is. Ahogyan...
A pektin varázsa – a természet lágy gyógyító rostja
Vannak a természetben olyan anyagok, amelyekről keveset beszélünk, mégis nélkülözhetetlenek...
Ételek, melyek színükkel védelmet nyújthatnak a rák ellen
A természet tele van bölcsességgel, és ha figyelmesen szemléljük az élelmiszereinket,...

Címkék