Régen, ha valaki gyakran panaszkodott gyomorfájdalomra, étkezés után égő érzésre vagy émelygésre, azt mondták rá: „ideges a gyomra” vagy „túl sok a sava”. A házi praktikák között ott volt a kamillatea, a reszelt alma, sőt, sokan a tejre esküdtek, mint „gyomoroltóra”. Csakhogy a múlt század vége felé kiderült valami, ami alaposan felforgatta az orvostudomány régi nézeteit: a gyomorfekélyért nemcsak a stressz vagy a sav felelős – hanem egy apró, spirál alakú baktérium is, a Helicobacter pylori.
A baktérium, amely átírta a tankönyveket
A Helicobacter pylori (vagy röviden H. pylori) története szinte filmbe illő. Két ausztrál orvos, Barry Marshall és Robin Warren fedezte fel az 1980-as évek elején, és felfedezésükért később Nobel-díjat is kaptak. Addig senki sem hitte, hogy egy baktérium képes életben maradni a gyomor savas közegében, ahol a pH szinte elviselhetetlenül alacsony.
Marshall azonban bebizonyította: ez a baktérium nemcsak hogy túléli, de kiválóan érzi magát a gyomor nyálkahártyájában. Kis spirál alakja és ostorai révén mozgékony, és befurakszik a védő nyálkaréteg alá. Ott aztán szépen elszaporodik, miközben anyagcseréje során olyan anyagokat termel, amelyek irritálják a gyomor falát. Ennek következménye lehet a gyomorhurut, majd később akár a fekély is.
Mit okoz a Helicobacter pylori?
Ez az apró, de alattomos kórokozó számos gyomorpanasz mögött meghúzódhat. Leggyakrabban gyomor- és nyombélfekélyt, krónikus gyomorhurutot, sőt, gyomorrákot is összefüggésbe hoztak vele. A H. pylori által kiváltott gyulladás idővel roncsolja a nyálkahártyát, és a gyomorsav így könnyebben kikezdi a gyomor vagy a nyombél falát.
A tünetek gyakran alattomosan kezdődnek: enyhe gyomorégés, étkezés után jelentkező teltségérzet, puffadás, émelygés vagy hányinger. Van, aki évekig együtt él vele anélkül, hogy sejtené, mi áll a panaszai hátterében.
Hogyan terjed ez a makacs kórokozó?
A Helicobacter pylori elsősorban száj–száj, illetve széklet–száj úton terjed. Ez elsőre talán nem hangzik kellemesen, de a mindennapi életben ez annyit jelent, hogy a baktérium átvihető közös evőeszközzel, csókkal, vagy nem megfelelő kézmosási szokások révén.
Régi időkben, amikor a higiénés feltételek gyengébbek voltak, a H. pylori szinte minden családban jelen lehetett. Ma a fejlettebb higiénia miatt ritkább, de még mindig a világ népességének közel fele hordozza – sokan tünetmentesen.
A fekély nem a „sav hibája”
Évtizedeken át úgy hitték, hogy a fekély a túlzott savtermelés következménye. Ez részben igaz, hiszen a sav valóban kárt tesz a nyálkahártyában – de a H. pylori megváltoztatja a képet. A baktérium egy ureáz nevű enzimet termel, amely ammóniát hoz létre, és ez segíti abban, hogy semlegesítse a környezetében lévő savat. Ezért képes túlélni ott, ahol más baktérium elpusztulna.
Viszont az ammónia irritálja a nyálkahártyát, és gyulladást idéz elő. A gyulladás hatására a gyomor sebezhetővé válik, és ekkor alakul ki a fekély. A fekély maga egy apró seb a gyomor vagy a nyombél falán, amely égő fájdalmat, émelygést, sőt, súlyos esetben vérzést is okozhat.
A diagnózis régen és ma
Régen a fekélyt gyakran csak találgatás alapján kezelték. A „gyomorégős betegek” sokféle teát, porokat, főzeteket kaptak, és ha szerencséjük volt, javult az állapotuk. Ma már többféle vizsgálat létezik a H. pylori kimutatására: légzési teszt, vérvizsgálat, székletminta, vagy gyomortükrözés során vett szövetminta.
A népi megfigyelések ugyanakkor gyakran előre jelezték a bajt: ha valaki állandóan éhes volt, de az evés után rövid idővel már újra fájt a gyomra, vagy ha a fájdalom éjszaka erősödött, azt mondták rá: „a gyomra sebben van”. Ma tudjuk: ezek a tünetek a H. pylori okozta fekély tipikus jelei.
A kezelés – amikor a természet és a tudomány összefog
A baktérium leküzdése összetett feladat, mert rendkívül ellenálló. Az orvostudomány úgynevezett „hármas kezelést” alkalmaz: kétféle antibiotikumot és egy savcsökkentő gyógyszert írnak fel, amelyek együttesen képesek elpusztítani a baktériumot és segíteni a nyálkahártya gyógyulását.
De a természetes kiegészítők is sokat segíthetnek a gyógyulásban és a panaszok enyhítésében. A káposztalé, például, régóta ismert gyomorfekély elleni szer. A benne lévő glutamin és antioxidáns vegyületek segítik a gyomor falának regenerálódását. A méz – különösen a manuka méz – enyhe antibakteriális hatású, és bevonja a gyomor falát, védelmet nyújtva a sav ellen.
A gyömbér és az édesgyökér gyökér (különösen az úgynevezett DGL-változata) szintén csökkenti a gyulladást és támogatja a nyálkahártyát. A népi gyógyászatban gyakran itatták a beteget kamillateával, lenmag főzettel, vagy burgonyalével, hogy megnyugtassák a gyomrot és enyhítsék a savas tüneteket.
A lélek szerepe sem elhanyagolható
A Helicobacter pylori egy konkrét baktérium, de az, hogy mennyire tud elszaporodni, sokszor az immunrendszer állapotától is függ. A régi bölcsek nem beszéltek immunrendszerről, de tudták: „a nyugtalan ember gyomra is háborog.” A tartós stressz, a kapkodás, az alváshiány, mind gyengíti a szervezet természetes védekezését, és ez kaput nyithat a betegségnek.
Ezért a gyógyulás nemcsak a baktérium kiirtásából áll, hanem abból is, hogy a test és a lélek újra harmóniába kerül. A meleg, főtt ételek, a lassú evés, a nyugodt étkezés és az esti pihenés éppoly fontosak, mint a gyógyszerek.
A tanulság
A Helicobacter pylori megmutatta, hogy a legnagyobb bajok is a legkisebb ellenségtől jöhetnek. De azt is, hogy az ember képes legyőzni még a legmakacsabb kórokozót is, ha odafigyel testére és nem feledkezik meg a természet segítő erejéről.
A fekély ma már nem végzetes betegség, hanem figyelmeztetés. A gyomor azt üzeni: „lassíts, figyelj rám, és add meg, amire szükségem van.”
És ha meghalljuk ezt az üzenetet – egy csésze meleg kamillatea mellett, egy nyugodt, lassú ebéd során –, akkor a gyógyulás már el is kezdődött.


















