Ha a test éhezik a lélek alatt – amikor a tápanyaghiány megbetegít

A modern világban bőséggel élünk. Tele a polc mindenféle étellel, illatos csomagokban, színes címkékkel. Mégis egyre több az ember, aki gyenge, fáradt, ideges vagy betegeskedik. Hogy lehet ez? Az igazság az, hogy sokan kalóriát esznek, nem tápanyagot.

éhezés, feldolgozott ételekA testünk olyan, mint egy régi, hűséges szekér: ha nem kapja meg a jó anyagot, a megfelelő kenést és gondoskodást, egy idő után zörögni, recsegni, majd megállni kezd. A tápanyaghiány nem látványos, nem mindig fáj azonnal, de lassan, csendesen gyengíti meg az egész szervezetünket.

A szervezetünk nem a mennyiségre vágyik, hanem a minőségre. Nem a teli gyomor tart egészségesen, hanem a sejtekben élő vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és enzimek. Ezek a láthatatlan segítők működtetik a test összes folyamatát — az emésztéstől a gondolkodásig.

Ha ezekből akár csak néhány hiányozni kezd, a szervezet előbb figyelmeztet. Halk jelzéseket ad: fáradékonyság, hajhullás, gyengébb immunrendszer, ingerlékenység. Aztán ha nem figyelünk, a jelzésekből panaszok lesznek, a panaszokból betegségek.

A sejtek koldusai – amikor belülről fogyunk el

Gyakran hallani: „eszem rendesen, mégis gyenge vagyok”. Ennek oka legtöbbször nem az, hogy keveset eszünk, hanem hogy üres kalóriákat veszünk magunkhoz. A finomított cukor, a fehér liszt, a gyorsételek és a feldolgozott élelmiszerek tele vannak energiával, de szinte semmi élet nincs bennük.

A sejtjeink olyanok, mint a kis műhelyek. Minden nap dolgoznak, termelnek, javítanak. De ha nincs alapanyag – ha nincs cink, magnézium, vas, B-vitamin, C-vitamin, kalcium, fehérje –, akkor egy idő után a „műhely” bezár. Ezért mondták nagyanyáink bölcsen: „Nem az számít, hogy mennyit eszel, hanem hogy mi van benne.”

A hiány leggyakoribb tünetei

A tápanyaghiány nem mindig drámai formában jelentkezik. Sokszor alig észrevehető, lassú folyamat.
Az állandó fáradtság, az étvágytalanság, a gyakori megfázások, a koncentrációs zavarok, a sápadt bőr, a törékeny körmök, a hajhullás vagy a szédülés mind arra utalhatnak, hogy a test valamit nélkülöz.

Az immunrendszer is gyengül, hiszen a védekezéshez is anyagra van szükség: cinkre, szelénre, C- és D-vitaminra, fehérjére. Ezek nélkül a szervezetünk kapui nyitva maradnak, és a kórokozók könnyen betérnek rajtuk.

A feldolgozott ételek csapdája

A régi idők embere még a földdel együtt élt. Amit evett, azt maga termesztette, vagy a piacon frissen vette meg. A kenyér kovászos volt, a levesben ott úszott a gyökérzöldség, és az étel illata valódi volt, nem porból kikevert.

Ma az ételek nagy része már „élettelen”. Tartósított, fagyasztott, színezett, adalékolt. A vitaminok és enzimek nagy része elvész a feldolgozás során. Ezért hiába lakunk jól, a test mégis éhezik.

A tápanyaghiány tehát nem a szegénység, hanem a rossz választás következménye.

Vissza a természet konyhájához

A megoldás nem titok: a természet maga kínálja. A friss zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes értékű gabonák, olajos magvak, hidegen sajtolt olajok és tiszta víz képesek újra feltölteni a szervezetet.

A zöld leveles zöldségek (pl. spenót, mángold, petrezselyem) vértisztítók, tele vassal és magnéziummal. A dió, a lenmag és a chia mag omega-3 zsírsavakat ad, amik gyulladáscsökkentők és agyserkentők. A savanyúkáposzta, a kefir és a kovászos uborka pedig probiotikumokban gazdagok – ezek a bélflóra őrei, és az immunrendszer kapuőrei.

A népi gyógyászatban nem véletlenül mondták: „A jó étel a legjobb orvosság.” A házi húsleves, a friss zöldség, a gyümölcs, a magok mind a test és a lélek gyógyszerei voltak.

A lélek táplálása is tápanyag

Nemcsak a test éhezik – a lélek is. A stressz, a rohanás, az állandó feszültség „megemészti” a szervezet tartalékait. A B-vitaminokat, a magnéziumot, a C-vitamint mind gyorsabban égeti el a stresszes élet.

Ezért a valódi gyógyulás nemcsak a tányéron kezdődik, hanem a lelassulásban is. Az étkezés legyen szertartás: nyugalomban, hálaadással, odafigyeléssel. Mert amit közben érzünk, az is része a tápanyagnak.

Zárszó – a bőség illúziója helyett az élet gazdagsága

Könnyen megbetegedhetünk, ha nem jut elegendő tápanyaghoz a szervezetünk – ez nem fenyegetés, hanem figyelmeztetés. A testünk nem gép, hanem élő lény. A sejtek nem számokat kérnek, hanem életet.

Ha visszatérünk a természetes, tiszta, élő ételekhez, és meghalljuk a testünk csendes jelzéseit, akkor a gyógyulás nem csoda lesz, hanem természetes állapot.

Ahogy a régi mondás tartja:
„Aki a földből eszik, az a föld erejét veszi magához. Aki a gyárból, az a gyár porát.”

 

éhezés

Hogyan hat az agyra az éhezés, a böjt vagy épp a cukor?
Az emberi agy egy különös szerzet: egyszerre kíván rendet és kihívást, pihenést és stimulációt. A táplálkozás pedig nemcsak a testet, hanem ezt a 1300...
TOVÁBB
Ha a test éhezik a lélek alatt – amikor a tápanyaghiány megbetegít
A modern világban bőséggel élünk. Tele a polc mindenféle étellel, illatos csomagokban, színes címkékkel. Mégis egyre több az ember, aki gyenge, fáradt,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
A természet zöld seprűje
A szárzeller (vagy más néven angolzeller) az egyik legkülönlegesebb növényünk, amely...
Információs méregtelenítés – amikor a lélek is pihenni akar
Reggel ébredés után az első mozdulatunk sokszor nem a nyújtózkodás vagy a reggeli illata...
A vérszegénység okai és egyszerű kezelése
A fáradtság, a sápadt arcbőr, a hideg kéz és láb, a szédülés vagy a fejfájás sokszor nem csupán...
Biztosítja az immunrendszer védelmét és jó a csontoknak a sárgarépa
A sárgarépa a kert egyik legszerényebb, mégis leghálásabb lakója. Nem hivalkodik, nem...
Egészséges szív megfelelő táplálékkal – a hosszú élet kulcsa a tányéron
A szív az emberi test legfáradhatatlanabb dolgozója. Egyetlen nap alatt körülbelül...
Megoldás, ha egy hisztiző gyerek mobilt kap a kezébe, hogy megnyugodjon?
Kevés szülő van, aki ne ismerné a pillanatot, amikor a kisgyermek a bolt közepén, az autó...
A hírfogyasztás hatalma – amikor az információ túl sok lesz
Régen a hírek lassan jöttek. A postakocsi döcögve hozta őket, a falusi tanító olvasta fel...
Éjszaka még mindig bepisil – normális ez?
Kevés dolog aggasztja annyira a szülőket, mint amikor a gyermek már óvodás vagy kisiskolás...
Amikor a test figyelmeztet – a helytelen táplálkozás árulkodó jelei
Az emberi test bölcs tanító. Nem szól feleslegesen, de ha valami nincs rendben, előbb suttog,...
A glutation – a szervezet csendes őre, amely enyhíti a perifériás artériás betegség tüneteit
A testünkben van egy apró, mégis rendkívül fontos védelmező: a glutation. Nem látjuk, nem...

Címkék