Szivárványétkezés a jobb egészség érdekében

Ha jobban belegondolunk, a természet mindig is tudta, hogyan kell táplálnia minket. Elég csak ránézni a kertre egy napsütéses napon: a piros paradicsom, a narancssárga sütőtök, a zöld spenót, a kék szilva és a lila szőlő mind-mind egy kicsit más ajándékot hordoznak. Ez a természet nyelve – színekben beszél hozzánk, és aki meghallja, az tudja: a szivárványétkezés nem csupán látványos, hanem az egyik legősibb és legegészségesebb módja annak, hogy gondoskodjunk magunkról.

szivárványétkezésA színek nem véletlenül vannak ott az ételeinkben. Mindegyik más-más fitokemikáliát, azaz növényi eredetű védőanyagot tartalmaz, amelyek segítenek megelőzni a betegségeket, erősítik az immunrendszert és támogatják a sejtek egészségét. A szivárvány minden árnyalata egy-egy üzenet a test számára – ha mindet meghalljuk, a szervezetünk harmóniába kerül.

A piros – az élet lüktetése

A piros gyümölcsök és zöldségek, mint a paradicsom, eper, cseresznye, málna vagy paprika, az antociánok és likopin forrásai. Ezek a vegyületek védelmet nyújtanak a szívnek, segítenek a vérnyomás szabályozásában, és csökkenthetik a rákos sejtek kialakulásának kockázatát. A piros az élet színe – nem véletlen, hogy a természet ezt használja, amikor az erőt, a vért és a vitalitást akarja szimbolizálni.

A narancssárga és a sárga – a napfény mosolya

A sárgarépa, sütőtök, édesburgonya és kajszibarack a béta-karotin és a C-vitamin gazdag forrásai. Ezek a tápanyagok a bőrt, a szemet és az immunrendszert erősítik. A narancssárga ételek a fényt hordozzák magukban – fogyasztásuk mintha belülről is napsütést gyújtana bennünk.

A zöld – az egyensúly és megújulás színe

A zöldségfélék, mint a spenót, kelkáposzta, brokkoli, petrezselyem és zöldborsó, a klorofill otthonai. Ez a természetes méregtelenítő segíti a máj működését, és friss oxigént ad a sejteknek. A zöld ételek nem harsányak, mégis nélkülözhetetlenek – ők a test csendes gyógyítói, a belső tisztaság őrzői.

A kék és a lila – a lélek színei

A szőlő, áfonya, szeder, lilakáposzta és padlizsán az antociánokban gazdagok, amelyek erős antioxidánsok. Ezek a színek támogatják az agyműködést, lassítják az öregedést, és védik a sejteket az oxidatív károsodástól. A természet nem véletlenül festette ilyen árnyalatúra a hosszú élet gyümölcseit – a kék és a lila a bölcsesség és a belső nyugalom színei.

A fehér és barna – a föld ereje

A hagyma, fokhagyma, karfiol, zeller és gyömbér a természet egyszerű, de hatékony védelmezői. Ezek a növények kénvegyületeket, polifenolokat és rostokat tartalmaznak, amelyek támogatják az immunrendszert és segítik az emésztést. Ők azok a színek, amelyek nem hivalkodnak – mint a föld maga, csendesen, de erősen tartanak bennünket.

A szivárvány, mint gyógyszer

Ha nap mint nap törekszünk arra, hogy tányérunkon a szivárvány minél több színe megjelenjen, azzal nemcsak a testünket, hanem a lelkünket is tápláljuk. A színek látványa serkenti az étvágyat, javítja a hangulatot, és összekapcsol minket a természettel. Minden egyes falatban ott van a napfény, a föld illata, az eső emléke – maga az élet körforgása.

Őseink tudták, amit ma újra tanulunk

A régi időkben nem beszéltek vitaminokról és antioxidánsokról, de ösztönösen tudták, hogy a változatos, színes étkezés az egészség kulcsa. A kertben termett minden, amit a test kívánt – nem tablettában, hanem a természet rendjében. A szivárványétkezés tehát nem új divat, hanem a múlt bölcsessége, amit újra felfedezünk.

A természet színei bennünk élnek

Amikor egy színes salátát készítünk, egy tál friss gyümölcsöt teszünk az asztalra, vagy egy illatos zöldséglevest főzünk, valójában a természet festményeit esszük meg. Minden szín egy hang, minden íz egy dallam, és együtt alkotják az élet harmóniáját.
A szivárvány tehát nemcsak az égen létezik – ott van a tányérunkon is, ha engedjük, hogy a természet színei vezessenek bennünket.

A szivárványétkezés nem csupán táplálkozás, hanem hálaadás is – a föld, a napfény és a víz közös műve iránt. Mert ha színesen eszünk, akkor valójában a természet rendjéhez igazodunk, és az egészség nem cél lesz többé, hanem az élet természetes része.

 

szivárványétkezés

Szivárványétkezés a jobb egészség érdekében
Ha jobban belegondolunk, a természet mindig is tudta, hogyan kell táplálnia minket. Elég csak ránézni a kertre egy napsütéses napon: a piros paradicsom,...
TOVÁBB
NEKED AJÁNLJUK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen alkalmazták ezt a szert súlyos betegségeknél, elég jó...
TOVÁBB
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú gyógyszerek vénykötelesek. A metamizole-t 1920-ban...
TOVÁBB
Megtalálták a rák valódi okát
Lenyűgöző felfedezés a rák valódi okáról: meggyógyulhat a beteg, ha megérti betegsége okát. Dr. Hamer a 70-es években a müncheni onkológiai...
TOVÁBB
A világ leghalálosabb pirulái – Xanax és társai, avagy a benzodiazepinek veszélyei, mellékhatásai
  A Xanax nevű szer a benzodiazepinek csoportjába tartozik, általában szorongásos betegségek, pánikbetegség és depresszió okozta szorongás...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején sikeresen...
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Hízol, rosszul alszol, és fájnak az ízületeid?
  A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat...
TOVÁBBI CIKKEK
Amikor a gőz életet lehel a zöldségbe – miért egészségesebb néha párolva, mint nyersen
A modern ember gyakran hiszi, hogy ami nyers, az természetesebb, és ami természetes, az...
A Q10 – a sejtek életenergiája és a szív hű őrzője
Vannak anyagok, amelyekről az ember szinte érzi, hogy nem véletlenül adatott neki a...
Miért van szükségünk aminosavakra – a test építőkövei és életünk láthatatlan segítői
Az emberi test olyan, mint egy finomra hangolt hangszer, amelyben minden rezdülés, minden...
A maca gyökér – az Andok aranya, az élet erejének földi gyökere
A természet mindig is tudta, mire van szükségünk, még akkor is, amikor mi magunk már...
Még az agyban is lassítja az öregedést a brokkoli
Van egy zöldség, amit sok gyermek fintorogva tologat a tányér szélére, pedig ha tudnák,...
Hollókő – ahol a múlt ma is él
A Cserhát lankái között, Nógrád megye szívében megbúvó Hollókő nemcsak egy falu — ez maga...
Az acai bogyó csodája – A természet mélylila ajándéka a testnek és a léleknek
A természet bölcsessége mindig is ott volt a fák lombjai közt, a föld illatában és a bogyók...
Együnk a korunknak megfelelően! – A helyes táplálkozás minden életkorban!
A természet minden élőlény számára megszabta a maga rendjét – így van ez az emberrel is. Ahogyan...
A pektin varázsa – a természet lágy gyógyító rostja
Vannak a természetben olyan anyagok, amelyekről keveset beszélünk, mégis nélkülözhetetlenek...
Ételek, melyek színükkel védelmet nyújthatnak a rák ellen
A természet tele van bölcsességgel, és ha figyelmesen szemléljük az élelmiszereinket,...

Címkék