5 ok, amiért abba kellene hagynod a lazac fogyasztását

Amennyiben azért fogyasztasz halat, mert egészséges, biztosan a lazacot részesíted előnyben. Nem csoda, hisz a lazachús az egyik leggazdagabb omega 3 zsírsavakban, ami elengedhetetlen az agy normális működéséhez. Sajnáljuk, de rossz hírt kell közölnünk ezzel kapcsolatban: a lazacnak van egy sötét oldala is, melyről kevesen és ritkán beszélnek, írja a mindbodygreen.com cikke.

Az alábbiakban öt indokot ismertetünk, amiért érdemes kétszer is meggondolnod, hogy a tányérodra teszed-e a húsát.

 

1. A lazac jótékony hatása csak halmese – a kutatások gyakran dicsőítik a lazacot, mivelhogy sokkal egészségesebb, mint a többi állati eredetű táplálék, elsősorban a vörös húsok. Viszont ha összehasonlítjuk a lazachús tápértékét a növényi eredetű fehérjékkel, (melyekben nincs koleszterin), máris a vitorlája félárbócra ereszkedik. John McDougall, táplálkozási szakértő felhívja a figyelmet, hogy a lazachús „félkövérség”, azaz a rendszeres fogyasztása túlsúlyosságot és 2-es típusú diabéteszt eredményez. Továbbá annyi kalóriát tartalmaz, mint egy hamburger.

 

De várjunk csak, akkor mi van az egészséges omega 3-mal, amiért mindenki sóvárog? Kutatásokból derült ki, hogy a hal-eredetű omega 3 hozzájárul az inzulin fokozott termelődéséhez, ami felturbózza a vércukorszintet, így kockázatos lehet a cukorbetegek számára. A halból származó zsírsav ugyanakkor a vastagbélrák kialakulásának veszélyét is növeli. És még nincs vége: ha aggódsz a csontjaid egészsége miatt, tudnod kell, hogy a lazachús savassága felemészti a testben lévő kalciumot, és csontritkulást eredményez.

 

2. Odalenn a tenyészdékben csak rosszabbodik a helyzet – eddig a vad lazacról beszéltünk, ami ezerszer jobb, mint a tenyésztett társa. Szóval, ha tenyésztett halat vásárolsz, tényleg bajban vagy. A farmokon nevelt halak húsában ugyanis rengeteg vegyi anyag található, mely daganatos betegségeket, a gyerekeknél pedig fejlődési rendellenességeket okozhat. Emiatt kiskorúaknak, fiatal nőknek és kismamáknak ellenjavallott a tenyésztett lazac fogyasztása.

 

3. A vad lazac is egyre szelídül – tekintettel lévén a tömegfogyasztásra, az óceánt járó halászhajók egyre több lazacot merítenek ki természetes környezetükből, így az állatállomány egyre apad. Hogy tartani tudják a szintet, a piacra kerülő lazachús nagy részét halfarmokról biztosítják. Felmérések szerint, 5 eladott lazacból 4 biztosan tenyésztett, az üzletekben azonban vadhúsként van feltüntetve. Képesek így becsapni a vásárlókat? Igen. A tenyésztett halaknak ugyanis olyan tápokat adnak, melyek rózsaszínre, a vad lazachús színére festik a húsukat, így képtelenség laborvizsgálatok nélkül megállapítani, hogy az a hal valójában hol nevelkedett.

 

4. Több lazac az embernek, kevesebb az állatoknak – az állatvilágban versenyezni kell az eledelért. Ha az ember egyre több lazacot fogyaszt, (mert neki könnyebb kihalászni), azt jelenti, hogy az állatoknak kevesebb hal marad. A lazac ugyanis több ragadozó állatfaj, közöttük a grizli, kardszárnyú delfin és sasok alapeledelét képezi, és ha megcsappan az állománya, a vele táplálkozó állatok száma is fogy.

 

5. A tenyésztés csak rosszabbít a túlhalászáson – egyesek a tenyésztésben látják a túlzásba vitt lazachalászás orvoslását. Azonban a lazac maga egy ragadozó, mely más halakkal táplálkozik ahhoz, hogy életben maradjon. Na most, 1 kilogramm lazac tenyésztéséhez 5 kilogramm hering és szardella szükséges, amit szintén ki kell halászni. És egy farmon nem 1 kg lazacot tenyésztenek. A táplálkozási lánc hatalmas károkat szenved, ha a tengervizekben visszaesik a zsákmány-halak létszáma, további állatfajok, köztük a pingvinek, tonhalak, tengeri oroszlánok, delfinek, bálnák pusztulását okozva.

 

Abbahagyni nem egyszerű – leszokni egy olyan élelemről, melyet évek óta fogyasztasz, nem egyszerű. De érdemes elgondolkodnod azon, hogy az „áldozatod” mennyi pozitívummal járna. Az embernek ugyanis nincs szüksége a lazacra azért, hogy életben maradjon. De omega 3-at szeretnél? Számtalan koleszterin-mentes növényi forrás vár arra, hogy kiaknázd: len, kender, szója, diófélék. A halak is a vízi növényekből gyűjtik a zsírsavakat, így a hínárok, valamint a tengeri algák szintén kiváló forrásai az omega 3-nak.

forrás: twice.hu


NEKED AJÁNLJUK
Hűtővel a rák ellen, avagy miért tegyük hűvösre a kenyeret?
  A szobahőmérsékleten, zacskóban tárolt kenyér és minden egyéb pékáru már 24 óra után a penész martalékává válik.   Akkor is így van, ha nem látjuk és...
TOVÁBB
A virsli káros hatásai
  Egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk, főleg az nem, hogy mivel etetjük a gyermekeinket. Manapság a legnagyobb számban a virsli kerül az asztalra,...
TOVÁBB
"A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika". mondta Paracelsus
  Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. A...
TOVÁBB
Észrevehetetlen, és a tiszta lakásokban is nagyon gyakori az ágyi poloska
  Igen elterjedt vérszívó az ágyi poloska (Cimex Lectularis), és talán mondhatjuk rá, hogy a legtöbb kellemetlenséget okozó ektoparazita kártevő,...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
 Eltitkolt gyógyszer a 3%-os Hidrogén-peroxid
  Bár a szakirodalom feljegyezte, hogy Franciaországban már a 19. század elején...
TOVÁBBI CIKKEK
A savanyú káposzta gyógyító titka
  Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent....
A csodálatos búzafű
  Mi az oka annak, hogy egy 80 éves idős férfi, aki búzafűlét fogyaszt, egészségesebb, mint...
Az ősz kedvence óvja a szívet és remek béltisztító
  Ősszel nincs jobb és egészségesebb csemege a sütőtöknél!   A sütőtök rendkívül sok...
A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális "téli gyógyszer"
  A homoktövis termése a Magyarországon termő növények között a leggazdagabb C-vitamin...

Címkék