Amit a D-vitaminról tudni kell

Nagyon fontos a szervezet számára a megfelelő D-vitamin mennyiség megléte, ha hiány lép fel az betegségeket idézhet elő.

A D-vitamin ugyan táplálkozással is bekerülhet a szervrendszerünkbe, ám az ételeink olyan alacsonyan tartalmazzák, hogy az elsődleges beviteli forrás a bőrt érő napsugárzás. A folyamat során a bőrben 7-dehidrokoleszterolból a napfény UV-sugárzásának hatására D-vitamin alakul ki.

 

Magyarországon márciustól októberig naponta 15 perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érintő, 10 és 15 óra közötti direkt napsugárzás szükséges a megfelelő D-vitaminképzéshez, de vigyázzunk, hiszen az ennél több napfény már káros lehet a bőrünkre. A reggeli és délutáni, a késő őszi, téli és kora tavaszi napsugaraknak a D-vitaminképző ereje kisebb, ezért kívülről kell bevinnünk.

 

A szoláriumok által kibocsájtott UV-sugárzás nem alkalmas D-vitaminképzésre!

 

Habár a bőr D-vitaminképző kapacitása hatalmas, túlkínálat nem alakulhat ki, bármennyit napozunk is, mert egy idő után a bőr fokozódó pigment tartalma gátolja a képződést.

 

Sötét bőrűeknek akár tízszer annyi napsugárzásra van szükségük a D-vitaminképződéshez.

 

 

A D-vitamin hiány az egyik legnagyobb egészségügyi kockázat, ami Magyarországon is a lakosság nagy százalékán tapasztalható. A képzése ráadásul az életkor előrehaladtával is egyre lanyhul.

 

A D-vitamin részt vesz a kalcium-anyagcserében, valamint hatással van a sejtműködésre és a sejtek osztódására is. Hiányában csontvesztés alakul ki, súlyos esetekben a csontok szerkezete is megváltozik, így nő a csonttörés kockázata is.

 

Hiánya hozzájárulhat a szívelégtelenség, a magas vérnyomás kialakulásához vagy súlyosbodásához. Fokozza az érelmeszesedés kockázatát, számos bőrbetegség kialakulásban szerepet játszik, de idegrendszeri- és immunológiai betegségeknél is veszélyfaktor.

 

Befolyásolja a fogamzóképességet, ezért a tervezett terhesség előtt érdemes megbizonyosodni arról, hogy rendelkezünk a megfelelő mennyiségű D-vitaminnal.

 

Pótlása mindenkinek ajánlott, akár hiánytünetek mellett vagy megelőzés szempontjából. Különösen javasolt szívelégtelenség, hypertonia esetén, illetve szív- és érrendszeri kockázatnál.

 

Mivel az anyatej is rendkívül kevés D-vitamint tartalmaz, csecsemőknél is nagyon fontos külön adagolni, kisgyermekkorban pedig az őszi, téli, pótlásra van szükség. Ennél a korcsoportnál az 1-es típusú cukorbetegség megelőzését is szolgálja.

 

Sejtanyagcserére kifejtett hatásai révén a D-vitamin tumorellenes, így pótlása a menopauzát követően nem csak a csontok egészsége miatt fontos, hanem az emlőtumor kockázatának csökkenése szempontjából is.

 

 

D-vitamint tartalazó ételek

 

 

A csukamájolaj gyógyító hatása a benne lévő D-vitaminnak köszönhető.

 

A kalciferolt a legnagyobb mennyiségben a sós és édes vízi halak, illetve a belőlük előállított termékek tartalmazzák. A D-vitaminban leggazdagabb halfajok a hering, a tonhal, a harcsa, a sügér, a ponty, a csuka, a compó, a pisztráng, a lazac és az angolna.

 

A D-vitamin kizárólagos növényi forrásai a gombák és a kakaóbab. A gombák kiváló és egyedülálló D-vitaminforrások, a legnagyobb mennyiségben közülük is a friss vagy szárított vargányagomba tartalmazza a legtöbb kalciferolt. 

A halak és a gombák mellett a D-vitamin megtalálható még néhány állati eredetű élelmiszerben, így a tojássárgájában, a tejben, a vajban és a belsőségekben, például a májban.



Forrás

 


NEKED AJÁNLJUK
NÉPSZERŰ CIKKEK
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
Digitális kábítószer! - Zombivá teszi a gyereket a tablet és az okostelefon?
  A New York Post egyik cikke szerint igen, és ezt alátámasztják egy valós...
TOVÁBBI CIKKEK
A bambusz az egyik legértékesebb gyógynövényünk a világon
  A bambusz már hazánkban is egyre népszerűbb és nagyon jól hasznosítható az élet szinte...
Fürjtojás – élet, erő, egészség
  A szükséges vitaminok, aminosavak, ásványi anyagok, hiánya romló egészségi állapothoz...
A szilícium létfontosságú nyomelem
  A szépség sójaként is ismert szilícium egészségügyi előnyökkel is rendelkezik. Erősödnek...
Dédapám öröksége: így gyógyítottak a régiek orvosságok nélkül
  A húszas évek előtt rendes orvosi ellátás még nem volt, és nem voltak elérhető gyógyszerek,...

Címkék