Parlagfű tinktúra készítése

  

Egyik kedvenc nézőpontom allergia témában, hogy a pollenek sokkal hamarabb voltak itt, mint mi, emberek, meg mint maga az allergia. Erre mit csinál a civilizált ember? Kiírtja a növényeket, amik allergiát okoznak. A tudatos ember azonban tisztában van vele, hogy ha együttműködik a természettel, akkor az szolgálni fogja őt.

 

Pár mondat a parlagfűről. Ez a "gaz" életet ad a földnek, termővé teszi a halott talajt, és ezt a szervezetünkkel is képes megtenni. A neve is mutatja, hogy ott jelenik meg, ahol parlagon marad a föld, vagyis hosszas művelés (kihasználás) után nem foglalkoznak vele. Amit nagyon kevesen tudnak, hogy csak addig marad ott a parlagfű, ahol kinőtt, amíg más növények meg nem tudják vetni a gyökereiket (ez kb. 2 év lenne). Ekkor magától eltűnik, és átadja a helyét.

 

Minél jobban írtjuk, minél jobban kihasználjuk a földjeinket, annál tovább marad, és annál inkább szórja a magvait. Sajnos a tehenek sem ezt legelik már, így a tejjel sem jut be a szervezetünkbe, mint régen. Mivel azonban a tej egyébként sem embernek való, a tinktúra az, amivel fokozatosan szinten tarthatjuk a szervezetünkben a parlagfű adta kincseket.

 

 

A parlagfüvet akkor kell leszedni, mikor még zsenge, még bimbózás előtt.

 

Hozzávalók (mennyisége lényegében a befőttesüveg méretétől függ)

- 3 literes befőttesüveg,

- 25-30 dkg parlagfű,

- 7 dl vodka vagy házi pálinka, de lehet gyógyszertári alkohol is. 

 

Elkészítés

1. A friss növényt 1-2 cm-es darabokra vágjuk és jól belegyömöszöljük egy befőttes üvegbe. 

2. Érdemes teletömni, majd leönteni 40-50 fokos alkohollal (pl. egy natúr vodkával vagy jó minőségű házipálinkával). 

3. Rácsavarjuk a tetejét, és félretesszük két hétre. 

4. Naponta egyszer érdemes megrázogatni, hogy jobban oldódjon. Ha egy nap kimarad, nem baj, ha tovább (pl. egy hónapig) ázik.

5. Ha már jó kis zöld löttyünk van, le lehet szűrni, lehet hígítani, és cseppentgetni reggelente teába, szörpbe, ásványvízbe, gyümölcslébe.

 

A tavasszal, kora nyáron szedett parlagfű szárítva is csúcs, mert teának is iható (sima forrázással), de porítva salátára, tésztákra, kenyérkére is szórható „táplálékkiegészítő”.

 

 


NEKED AJÁNLJUK
A köszvény lelki okai
  Köszvény – megmerevedett öntudat; felszólítás, hogy vessük el a parancsoló és domináló viselkedési stílust, s nézzünk önmagunkba.   Szervezetünkben...
TOVÁBB
Ínhüvelygyulladás lelki okai
  Az ínhüvelygyulladás következtében a kéz és az ujjak a legkisebb mozdulatra is fájnak, s a határozott fogás lehetetlenné válik. A betegség valódi oka...
TOVÁBB
Pajzsmirigy túlműködés esetén engedjük a testet megnyugodni
  A pajzsmirigy túlműködését a túlzott idegesség, álmatlanság, rendszeres hasmenés, szapora szívműködés, fogyás jelezheti.   A pajzsmirigy...
TOVÁBB
Rák kialakulásának lelki háttere
  Mindenkit mélyen érintenek a daganatos betegségek, vagy azért mert félünk tőle, vagy azért, mert életünk során személyes tapasztalatunk volt a...
TOVÁBB
NÉPSZERŰ CIKKEK
Az Algopyrin hatóanyaga a metamizole
  Kétségtelen, hogy az EU-ban és más fejlett országokban a metamizole tartalmú...
Csodákra képes a kövirózsa
  A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg...
Diólevél legyen a barátod!
    A diófa ma úgy tűnik reneszánszát éli és egyre többen érdeklődnek a diófalevél...
A datolya nem gyógyszer, annál sokkal többet ér!
  Már a Bibliában is emlegetett datolya egyre népszerűbb hazánkban. A gyümölcs szárított...
TOVÁBBI CIKKEK
Kuka helyett tányérba! Készíts céklalevélből finom salátát
  Azt már régóta tudjuk, hogy a cékla az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik,...
Természetes vasbor vashiány pótlásra szederből
  Patikákban lehetett réges-régen kapni vasbort. Úgy gondolom, hogy olvasóink közül nagyon...
A triptofán javítja az általános egészséget
  A triptofán javítja az alvás minőségét, javítja az általános kedvet és optimalizálja...
A fekete áfonya lenyűgöző egészségügyi hatásokkal rendelkezik
  A fekete áfonyában számos olyan antioxidáns található, mely a szervezet számára...

Címkék